Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ТВРЂАВЕ У ВОЈВОДИНИ

173 views

Published on

Културноисторијски споемници и природне лепоте Војводине (7. разред, Српски језик)

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

ТВРЂАВЕ У ВОЈВОДИНИ

  1. 1. Војводина, то су… ТВРЂАВЕ
  2. 2. ТВРЂАВА Бач Бачка тврђава је средњовековна тврђава у Војводини. Средњовековно утврђење, најбоље очувано на подручју Војводине. Подигнуто je на некадашњем острву између реке Мостонге и једног од њених рукаваца, у месту Бач.
  3. 3. Петроварадинска тврђава Петроварадинска тврђава, изузетно остварење градитељства XVIII века, представља једно од најсложенијих, највећих и најбоље очуваних артиљеријских бастионих утврђења овог дела Европе. Обухвата простор северних обронака Фрушке горе, на десној обали Дунава. Са највишом котом од 125 m надморске висине, заузима доминантан положај над југоисточним делом Панонске низије.
  4. 4. Тврђава Купиник Средњовековно утврђење Купиник налази се поред села Купиново у доњем Срему. Подигнуто је на мањем острву у мртваји Саве, на ободу данашњег специјалног резервата природе Обедска бара. У историјским изворима први пут се помиње крајем XIV века у повељама краља Жигмунда Луксембуршког из 1387. и 1388. године. Након тога учестало се појављује у изворима под именима: Кöлпен, Келпен, Кењлпен, Кењлпењн. Први нама познати српски великаш који у поседу има Купиник је Стефан Лазаревић.
  5. 5. Вршачка кула Тврђава датира из 15.века, а како се претпоставља, саградио ју је Ђурађ Смедеревац након пада Смедерева и целе Деспотовине 1439. Уздигнута је изнад града на заравни на Вршачком брегу на 399 метара надморске висине.
  6. 6. Питања: • 1.Која је најбоље очувана средњовековна тврђава у Војводини? • 2.У ком веку је грађена Петроварадинска тврђава? • 3.У ком веку се први пут помиње тврђава Купиник? • 4.Ко је саградио Вршачку тврђаву? • 5.Која је највиша кота Петроварадинске тврђаве?
  7. 7. АУТОРИ: Јасмина Кусонић Жељана Шћепановић Милица Ђукић

×