Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

NOVI SAD; Teodora Pristajko

241 views

Published on

Kulturnoistorijski spomenici i prirodne lepote Srbije

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

NOVI SAD; Teodora Pristajko

 1. 1. Površina grada : 702.7 km kvadratnih Broj stanovnika : 299.294 ( Popis iz 2002. ) Nadmorska visina : 72 – 80 m Novi Sad ima veoma povoljan geografski položaj, nalazi se na važnim saobraćajnim koridorima, što obezbedjuje značajne komparativne prednosti. Grad se nalazi na granici Bačke i Srema, na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima Fruske gore. Novi Sad je, posle Beograda, drugi grad u Srbiji po broju stanovnika.
 2. 2. Nalazi se u središnjem delu Autonomne pokrajine, Vojvodine na severu Srbije. Novi Sad je najveći grad Autonomne pokrajine Vojvodine.
 3. 3. Novi Sad osnovan je posle izgona Turaka iz ovih krajeva 1694. godine a verovatno i koju godinu ranije jer je sasvim sigurno da je već 1692. godine kada je počela izgradnja Petrovaradinske tvrdjave, na levoj obali Dunava mogla biti koliba zanatlija koji su pratili graditelje i austrijsku vojsku. Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je dobio ime “Srpska Atina”. Prvobitna imena Novog Sada bila su Racka Varoš i Petrovaradinski Šanac, dok ime Novi Sad datira iz 1748. godine. Najstarije gradske četvrti Novog Sada su Stari grad i Podbara.
 4. 4. Grad je doživeo novi gradjevinski bum krajem 20. i početkom 21. veka, a neke starije gradske četvrti, poput Grbavice, Stare Detelinare ili Telepa, poptpuno su promenile svoju fizinomiju.
 5. 5. Spisak manastira Srpske pravoslavne crkve, sređen je po eparhijama. Verski objekti u Novom Sadu uključujući uglavnom hrišćanske (pravoslavne, protestantske, katoličke, grkokatoličke). Najpoznatiji su : Hram Svete braće Ćirila i Metodija, Crkva Sabora srpskih Svetitelja, Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Hram prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja - Nikolajevska crkva, Crkva Svetog Kozme i Damjana. Medju brojnim fruškogorskim manastirima Kovilj spada u red onih za koje se do danas ne zna pouzdano ko ih je podigao, ali ni tačno vreme kada je nastao. Za nastanak ovog manastira je vezano jedno predanje.
 6. 6. Prema tom predanju fruškogorski manastir Kovilj kod Novog Sada je podignut na mestu gde se nekada davno srpski kralj Stefan Prvovenčani pomirio sa Ugarskim kraljem Andrijom. Do tog pomirenja došlo je uz pomoć Brata Stefana Prvovenčanog (Rastka Nemanjića). Kovilj Nikolajevska crkva
 7. 7. Fruška gora je ostrvska planina i nacionalni park. Najveći deo Fruške gore se nalazi u Vojvodini. Prostire se dužinom od oko 75 km i širinom od 12-15 km. Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot ( 539 m ). Naziv “Fruška gora” potiče od reči Frug što znači “Planina Franaka”. Veliki problem predstavljaju prometni regionalni putevi koji povezuju Srem, Banat i Bačku. U Fruškoj gori nalazi se veliki broj jezera.
 8. 8. Najlepši novosadski park sa preko 250 biljnih vrsta nalazi se u samom centru grada. U centralnom delu parka nalazi se jezero sa malim ostrvom u sredini. Dunavski park krase mnogobrojne i retke vrste drveća: lešnika, platana, breza, srebrne lipe, divljeg kestena, jablana, jela. Park se nalazi pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Dunavski park više od jednog veka odoleva vremenu i predstavlja pravu oazu mira u centru Novog Sada.
 9. 9. On predstavlja jedan od zaštitnih znakova Novog Sada.

×