Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Maja Smolić: Kočerin smiješna strana jezika i nasljeđa Hercegovaca

354 views

Published on

Ero-gag, rječnik

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Maja Smolić: Kočerin smiješna strana jezika i nasljeđa Hercegovaca

  1. 1.  EroGag je rječnik hercegovačkog žargona koji osvaja čitatelje na društvenim mrežama.  U prostranstvima internetskog prostora još je jedna Facebook stranica koja svojim humorom osvaja čitatelje i ima gotovo 60 tisuća fanova.  Znate li što znače riječi “ekspres lonac”,”zera”,”ona strana” ili pak “ćelopek”?  Iako ove riječi ne zvuče pretjerano nepoznato,način na koji ih prezentira ekipa stranice EroGag nasmijava tisuće njihovih fanova.  UŽIVAJTE!
  2. 2. Sami otrov Uvriježeni nutricionis tički apel roditeljske populacije.Cilj mu je borba protiv svakog oblika fast food-a te popularizacija zdrave prehrane bazirane na domaćoj hrani. Na crnoj listi su Coca-Cola,pašteta,hrenovke i ostali slični preparati koji za cilj imaju masovno ugrožavanje zdravlja.
  3. 3. Ekspres-lonac Mistični lonac za kuhanje hrane pod visokim tlakom,kojem se prije davala velika pažnja. Budući da je riječ o rekvizitu koji se čuva na visokoj polici i koristi relativno rijetko,predmnijeva se da je riječ o-alkemičarskoj spravi. Boravak u blizini ekspres-lonca dok je na šporetu izaziva redovito laganu nelagodu zbog straha od eksplozije.Najčešće se koristi za spremanje graha. SARMA Prije Božića glavno jelo.Na Božić predjelo.Poslije Božića doručak,ručak i večera. SATARAŠ Hercegovački fast food,koji se konzumira kašikom.Riječ je o polivalentnom jelu od luka,paradajiza i paprike.
  4. 4. ĆOSANJE Tradicionalni oblik razmjenjivanja romantike . Ovaj socijalni fenomen popraćen je sramežljivim ispoljavanjem nježnosti ,a u današnje vrijeme i dopisivanjem do jutarnjih sati. Uspješna ćosanja rezultiraju brakom.
  5. 5. Nomadne Vremenski prilog.Neodređeno vrijeme bliže prošlosti koje je dalje od prekjučer i bliže od birvaktilt.Koristi se kad nije u potpunosti poznato ili poželjno sugovorniku dati do znanja vrijeme radnje.
  6. 6. Sine Vokativ jednine imenice kći,koju očevi koriste za dozivanje svojih potomaka ženskog spola. MašalaStupanj progresivne misli koja avangardno proslavlja pojedince u životnim pothvatima kao npr.pojesti tri tanjura raštike za ručak ili dati ispite u roku.
  7. 7. Novinarska sekcija OŠ Kočerin

×