Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Poeten Mihai Eminescu

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 8 Ad
Advertisement

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Poeten Mihai Eminescu

  1. 1. Mihai Eminescu 1850-1889
  2. 2. • Han var en rumänsk poet, prosaförfattare och journalist, ansett som den viktigaste poetiska rösten i rumänsk litteratur • Han publicerade sin första dikt vid 16 års ålder (som heter ”De-as avea”/ Om jag hade), och vid 19 års ålder gick han för att studera i Wien. • Poeten Mihai Eminescus manuskript, 46 volymer, cirka 14 000 sidor, donerades till den Rumänska Akademin. • "Luceafărul” (Aftonstjärna) är en av Mihai Eminescus mest kända dikter. Dikten består av 98 strofer.
  3. 3. I Botosani (en stad i Rumänien) finns en vacker park som bär hans namn. Det var ofta en plats för meditation för poeten.
  4. 4. Vid havet i Constanta (en stad i Rumänien) finns en staty med bysten av Eminescu och hans musa, många säger att det skulle vara Veronica Micle. Han uttryckte sin önskan att stanna vid havet för alltid i dikten ”Mai am un singur dor”/Jag har en längtan till.
  5. 5. Kärlekshistorien mellan poeten M. Eminescu och Veronica Micle är en av de vackraste.Veronica hade ett extraordinärt inflytande på Mihai, på hans lyriska konst. Kärlekssaga mellan Veronica och Mihai Eminescu varade i 17 år. Under den här tiden skrev de många brev och dikter. År 1879 dog Veronicas man och hon blev officiellt Mihai Eminescus flickvän. 4 år senare blev Mihai Eminescu sjuk med manisk depressiv psykos och dog i juni 1889. Hans flickvän, mus och ängel, som han kallade honom, kunde inte bära smärtan och begick självmord 50 dagar efter hans död.
  6. 6. På kvällen på kullen låter hornet sorgset, Flockarna klättrar, stjärnorna glider bort, Vattnen gråter och springer tydligt in i brunnarna; Under en kära akacia väntar du på mig. Månen på himlen passerar så helig och klar, Dina stora ögon letar efter det sällsynta bladet, Stjärnorna föder våta på det fridfulla valvet, Din själ är fullt av längtan, din panna är full av tankar. Molnen flödar, deras strålar splittras, Gamla takfot av hus stiger upp till månen, Veden från brunnen gnisslar i vinden, Dalen är i rök, visslingar mumlar i fårhuset. Och trötta människor med lie på ryggen Vin från fältet; tokan låter starkare, Den gamla klockan fyller kvällen med rösten, Min själ brinner i kärlek som eld. Ah! snart är det tyst i byn i dalen; Ah! Snart skyndar mitt steg mot dig; Vi kommer att stanna vid akacian hela natten, Jag kommer att berätta för dig i timmar hur mycket jag gillar dig. Vi stöttar varandras huvuden, Och leende kommer vi att somna under det höga, Den gamla akacian. - En sådan rik natt, Vem skulle inte ge hela sitt liv för det? Kväll på kullen/ Sara pe deal
  7. 7. Jag gillar den här dikten eftersom jag tror att poeten berättar om en uppriktig, idealisk kärlek. Jag har en full känsla av inre frid. Poeten hyperboliserar genom sista versen vikten av uppriktig kärlek. Vem skulle inte ge hela sitt liv för en sådan natt? “Den gamla akacian. - En sådan rik natt, Vem skulle inte ge hela sitt liv för det?” Jag tycker att när du älskar behöver du inte många saker; som i poesi är de bara två personer under den klara himlen. Jag tycker…
  8. 8. https://www.youtube.com/watch?v=L_hIvpaVVS8

×