Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Grècia

1,999 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Grècia

 1. 1. GRÈCIASilvia, Montse, Neus iMaría.
 2. 2. QUÈ ÉS? La civilització grega es va crear cap al segle VIII a.de C., en les costes de les mars Egea i Jònica. Grècia es dividia en quatre etapes històriques: etapafosca, arcaica, clàssica i helenística. Grècia es caracteritza perque allí van sorgir perprimera vegada els jocs olímpics i les esculturesamb moviment. Les dos ciutats més importans de Grècia erenAtenes i Esparta.
 3. 3. L’ ESPORT A LA GRÈCIA ANTIGA A la Grècia clàssica a partir dels dotze anys, almenys en lesfamílies benestants, el noi era confiat a un preparador quel’instruïa en el gimnàs o la palestra, un espai cobert de sorra al’aire lliure, quadrat i envoltat de vestidors, banys i altres sales. Els que practicaven esports anaven despullats i abans decomençar, s’untaven amb oli i es cobrien el cos amb sorra o polsper protegir el cos de la intempèrie. Cada ciutat celebrava competicions esportives als pricipalsfestivals que dedicaven als seus déus, com a les panateneesd’Atenes. Se celebraven periodicament en les diferents ciutatsgregues, en cadasquna d’ aquestes ciutats s’ anomenava d’unaforma. Els més importans i que per ara perduren són els JocsOlímpics a Olímpia.
 4. 4. ELS JOCS OLÍMPICS Olímpia, situada prop de la ciutatde Pisa era un santuari consagratals déus de l’ Olimp. La ciutat teniadiversos temples, un estadi, ungimnàs, una palestra i un hipòdrom,en eixos llocs es celebraven elsjocs. L’ origen dels Jocs Olímpics esperd en la foscor del temps delsherois. Però hi ha un mite quetracta d’ un amor prohibit en la qualPèlops volia la filla del rei i perconseguir-la va haver de guanyaral rei en una carrera de quàdrigues,en la qual va vèncer el jove i el reiva morir. Així el jove va crear elsJocs Olímpics en honor al rei. Un poc més tard els jocs es vanpedre i un altre heroi els varefundar.
 5. 5. L’ ART A GRÈCIA L’ art de Grècia és caracteritza per la “bellesa ideal” mitjansant laimaginació de la natura. L’ art de Grècia és divideix en quatreperiodes : Geomètric: (segles lX i Vll a.de C.) Arcaic: ( segles IX i VII a. de C.) Clàssic: S’ inicia als segles V i IV a. de C. Hel·linístic: (Finals als segles IV i segles III i II a. de C.). Pintura: Els grecs van treballar en general amb plafons de fusta.Avuí no queda casi cap peça de pintura grega, excepte restes depintures a les parets de tombes.
 6. 6.  Escultures:Els principals materials utilitzatsvan ser el marbre, la pedracalcària, el broze, laterracota, la fusta i lacombinació d’or i ivori.Els grecs van considerar que larepresentació del cos humàera el més important per a l’escultura. Una de les mésconegudes és l’estàtuapolicromada de terracota “Zeus i Ganimedes” del 470 a.de C.
 7. 7.  Arquitectura:Del segle Xll a de c fins al segle Vll a de c. el temple era la mésconeguda de les arquitectures gregues. Són les úniquesconstruccions que van sobreviure.Acropolis d’ Atenes, temple d’ Hefest.Teatre de Bionis (era el més antic) amb forma de semicercle i teniafileres de grades, és construÏa fora de la ciutat.Hi havia dos estils a l‘ arquitectura grega: el Dòric i el Jònic.
 8. 8. LA RELIGIÓ GREGA Deus:Els grecs eren politeistes. En la religió grega existien déus olímpicsaixí anomenats perquè creien que vivien en el pic del mont Olimp,al nord de Grècia. Van ser fins a 17 però mai es van adorar a lavegada a més de 12.- Principals Deus:Zeus: Cap i amo del tro i del temps.Hera: Esposa de Zeus i reina del cel i les estreles, deessa delmatrimoni.Atenea: Patrona d’ Atenes on té un temple, deessa de la saviduria,arts, bellesa interior, eduació i guerra.-Personatges fabulosos: Hercules semideu fill de Zeus i una muller,tenía força i habilitat.
 9. 9. L’ ACRÓPOLIS D’ ATENES Pot considerar-se la més representativade les acrópolis gregues. L’acrópolis era,literalment, la ciutat alta i estava presenten la majoría de les ciutats gregues, ambuna doble funció: defensiva i com els delsprincipals llocs de culte. La d’Atenes estàsituada sobre una cima, que s’alça 156metres sobre el nivell del mar. També esconsidera com Cecropia en honor delllegendari home-serp, Cécrope, el primerrei atenense. La majoria dels grans temples forenreconstruits baix el liderat de Periclesdurant l’ edat Dorada d’ Atenes(460-430 a.de C.). Durant el segle V a. de C., l’Acrópolis adoptà la seva forma definitiva.
 10. 10. BIBLIOGRAFIA http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/zeus/olympia1.htmhttp://ca.wikipedia.org/wiki/Acr%C3%B2poli_d%27Ateneshttp://www.google.com/images?http://ca.wikipedia.org/wiki/Art_de_l%27antiga_Gr%C3%A8cia

×