Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Studiu Comert Electonic Romania 2005

876 views

Published on

SNEC (www.snec.ro/romania) este un proiect care asigura sondarea calitativa si cantitativa a pietei de comert electronic din Romania. Initiativa a fost pornita in 2004 si este condusa de Claudiu Gamulescu si Adrian Zamfira.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Studiu Comert Electonic Romania 2005

 1. 1. Studiu asupra magazinelor virtuale din Romania Claudiu Gamulescu Noiembrie 2005 0721 21 21 31 41 0741 26 88 26 claudiu.gamulescu@underclick.roNOTA :Reproducerea materialelor din studiu se va face cu acordul expres al autorului
 2. 2. Detalii despre studiuStudiul s-a realizat in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2005Au fost vizate urmatoarele aspecte :- Aspectul general al magazinelor de comert electronic- Analiza asupra uzabilitatii si a functionalitatilor websiturilor- Tehnologii folosite- Modalitati de comanda- Modalitati de plata- Regimul taxelor de livrare- Modalitati de livrare- Solutii de plata- Publicitatea pe magazinele online- Promovarea magazinelor pe web- Vizibilitatea magazinelor online romanesti.- Nu au fost analizate si din punct de vedere al volumului individual de vanzare, numar de comenzi onorate, numar de retururi, datorita lipsei de date si de transparenta.
 3. 3. Claudiu Gamulescu - prezentare Expertiza mea in domeniul Internetului a inceput in anul 1998, timp in care am dezvoltat activitate legata de identitate online, project management, campanii publicitare dedicate, implementare software si branding online. In tot acest timp am dat suport la realizarea a mai mult de 50 de proiecte. Am absolvit facultatea de Relatii Economice Internationale, am urmat un Master in Administrarea Afacerilor Comerciale si in moment sunt doctorand la ASE, spcializarea Comert Electronic.Activitati curente : Key Account & Business Developper - implementari solutii de comert electronic la compania Media Network International Gmbh Membru in Centrul de Cercetari in Comert Directorul programului Underclick.ro
 4. 4. Starea generala a Comertului Online in RomaniaIntr-un magazin virtual, angajatul dumneavoastra este situl in sine. Cu singura diferenta ca acest nou tip de angajat nu se imbolnaveste, nu isi ia concediu si munceste efectiv 7 zile din 7, 24 de ore pe zi pe parcursul intregului an. Si mai mult de atat, salariul lui este unul foarte mic. Romania este singura tara din rasaritul Europei in care functioneaza comertul electronic (online) prin intermediul cardului bancar. Nici Polonia, nici Cehia, Ungaria sau alte tari mai avansate nu au create conditiile pentru functionarea acestui sistem comod de plata a produselor si serviciilor, reprezentat prin comert electronic . Cei interesati, adica statul, bancile si comerciantii, nu fac publicitate sistemului, iar populatia nu este informata. Cu toate acestea, situatia poate evolua extrem de spectaculos in urmatorii trei ani. Volumul tranzactiilor online intermediate de sistemul 3D Secure romanesc, unde plata se efectueaza prin card, a crescut continuu dupa lansarea sa, in martie anul trecut, ajungand la suma de patru milioane de dolari in aprilie 2005.
 5. 5. Starea generala a Comertului Online in Romania Tendinta comertului electronic romanesc este ascendenta. Numarul magazinelor virtuale creste vertiginos ca si numarul clientilor care fac cumparaturi online. Potrivit RomCard, in primele cinci luni din 2005 s-au efectuat aproximativ 138.000 de tranzactii in sistem 3D Secure, valoarea cumparaturilor generate de aceste tranzactii ridicandu-se la 26 milioane USD. in 2004, posesorii de carduri VISA emise in Romania au efectuat 33.742 de tranzactii in valoare totala de 4.565.440 dolari. Dintre acestea, valoarea tranzactiilor facute in Romania a fost sub 6%. Media tranzactiilor se invarte in jurul a 45.000 pe luna, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului ne vom apropia de jumatate de milion. Insa din valoarea totala a tranzactiilor procesate prin RomCard in sistem 3D Secure, cardurile romanesti genereaza sub 10%. Nu toate magazinele virtuale sunt inrolate, insa, in sistemul 3D Secure. La 4 milioane de utilizatori Internet si 6 milioane detinatori de carduri de debit (majoritatea) si credit in Romania, valoarea tranzactiilor cu cardurile emise in Romania a crescut de la 1,8 milioane de euro, in 2003, la 2,8 milioane in 2004. Toti acesti utilizatori au acces direct la comert electronic.
 6. 6. Aspectul general al magazinelor decomert electronicMagazinele romanesti de comert electronic in marea majoritate a lor nu au un aspect tocmai impresionant pentru client. Din cauza implementarilor nepersonalizate prin adaptarea multor solutii open-source, designul si “look- ul” exterior al websiturilor este un aspect la care trebuie mult lucrat.Din cele 412 magazine analizate, notate pe o scara de la 1 la 5 doar 83 au un aspect placut (nota mai mare ca 3) – 1 magazin din 5 - , iar de “top”(nota peste 4) sunt doar 22, adica doar 5%.Lipsa unui aspect placut al cumparatului online in Romania se datoreaza pe de o parte firmelor producatoare care nu impun anumite standarde vizuale, dar si clientilor a caror pretentii sunt scazute din dorinta de a fi cat mai repede online sau din necunostinta aspectelor in domeniu.Un vanzator bine imbracat si zambitor reuseste de multe ori sa vanda in fata unuia posomorat.
 7. 7. Analiza asupra uzabilitatii si afunctionalitatilor websiturilorUn aspect destul de critic pentru un site de comert electronic este functionalitatea sa, “uzabilitatea”, usurinta cu care potentialul client se poate misca, gasi ceea ce cauta, primi informatii relevante pentru el.Din pacate si aici siturile de comert electronic din Romania sufera de o acuta lipsa de analiza asupra aspectelor esentiale ale scopului in care au fost construite. Practic foarte putine “stiu sa vanda”, majoritatea folosind un mod de abordare tip afisare de produse pe care le vizualizezi si despre care rareori stii mai mult decat simplele specificatii tehnice.Aceasta lacuna insa o pun pe seama unei lipse de specialisti in companii, unde aceste analize, realizate de obicei inainte de proiectarea software a solutiei, lipsesc aproape cu desavarsire. Cei care incep sa actioneze online insa in timp se lovesc de aceste probleme si de multe ori implementarea lor ulterioara poate duce la schimbarea radicala a solutiei, o bariera in rebranding.Sub 5% - acesta este numarul websiturilor care au implementate module de uzabilitate.
 8. 8. Tehnologii folositeSolutiile de OS-Commerce, adica sursa libera, sunt in proportie de 99% dezvoltate tot pe php cod dedicat 193 46.60% limbajul de programare php. De aici tragem concluzia ca 80% din magazinele online din OS-Commerce 139 33.98% Romania folosesc ca tehnologie PHP si bazele de date MySQL, fapt care sta marturie si asupra preferintei asp 30 7.28% programatorilor romani pentru aceste solutii.De remarcat ca solutiile adaptate rapid detin html 29 7.04% 33% din totalitatea magazinelor, fapt ce reflecta lipsa acuta de exigenta din partea clientilor sau o lipsa de informare asupra action script 7 1.70% fenomenului. Sunt in mare magazine facute “sa fie”. jsp 6 1.46%O mult mai mare “pasiune” se vede in magazinele HTML, magazine dezvoltate de cgi 3 0.73% obicei de ownerii lor, unde nivelul de informatie pare a fi mai cuprinzator, poate si din cauza flexibilitatii fiecarei pagini in parte. javascript 3 0.73% O data cu implementarea solutiilor de “shopping-cart” moderne, si tehnologia cfm 1 0.24% HTML simplu isi castiga un loc in magazinele electronice, in special din gama celor care vand cateva produse, adesea flash 1 0.24% specializate.
 9. 9. Modalitati de comanda65 din magazine folosesc mai multe modalitati de comanda. shopping cart 343 83.25%Prioritar este “cosul de cumparaturi”, ceea ce inseamna ca din punctul acesta de vedere telefon 55 13.35% suntem pe acelasi palier cu magazinele online din strainatate, care folosesc aceasta metoda din plin, si ca utilizatorii s-au educat asupra acestui mod de a comanda. online formular 41 9.95%Telefonul ramane a doua optiune. Modalitatile email 28 6.80% de comanda prin formulare online si e-mail inca functioneaza, si de obicei in paralel sunt folosite. Ele de obicei sunt date ca alternative cosului de produse din dorinta de licitatie 5 1.21% a oferi utilizatorului o mai mare posibilitate de a comanda. subscriere 4 0.97%Exista servicii care sunt oferite online si la acestea modul de comanda este evident prin abonarea pe baza de subscriere. comparare preturi 1 0.24%
 10. 10. Modalitati de livrare 43.20% Posta Romana Posta Romana 178 43.20% 33.74% Curierat Rapid curier rapid nespecificat 103 25.00% 15.53% Propria Distributie propria distributie 64 15.53%Posta Romana ramane partenerul de baza nici o informatie 29 7.04% al comerciantilor romani. Firmele de dupa cum convin partile 18 4.37% curierat rapid castiga teren insa nu este nici una sa se fi impus ca lider si livrare online 15 3.64% sa dezvolte o solutie croita special Cargus 11 2.67% pentru posesorii de magazine online. Roexpress 8 1.94%In schimb creste forta comerciantilor care isi dezvolta propriile sisteme de Nemo 7 1.70% distributie din nevoia de a isi servi mai Fancourier 4 0.97% bine afacerea. Parerea mea este ca in TCE 2 0.49% timp aceste firme vor deveni firmele specializate, cele care stiu exact Urgent Curier 1 0.24% problemele generate de acest tip de UPS 1 0.24% activitate si care vor deveni furnizorii de baza a acestor servicii. autoservire 1 0.24% Sprint Curier 1 0.24% DHL 1 0.24%
 11. 11. platiti tot 272 66.02%Regimul taxelor nu e cazul gratuit (inclus) 5 42 1.21% 10.19%de livrare se convine mutual procentual 4 1 0.97% 0.24% nu exista informatii 21 5.10%In majoritatea cazurilor platiti transportul. Conditionate 67 Nu exista aici o regula internationala peste 20 RON gratuit 1 0.24% ca nu ar trebui platit. Insa defectul magazinelor romanesti este ca in peste 30 RON gratuit 2 0.49% majoritatea cazurilot costul peste 50 RON gratuit 6 1.46% transportului iti este comunicat in peste 80 RON gratuit 6 1.46% momentul in care vrei sa inchei comanda. Regula de aur ar fi sa existe peste 100 RON gratuit 7 1.70% o politica mult mai coerenta la nivel de peste 150 RON gratuit 1 0.24% tarifare privind transportul. peste 200 RON gratuit 1 0.24% peste 250 RON gratuit 3 0.73%Mai multi comercianti lucreaza pe “paliere” de comanda in care livrarea gratuita peste 300 RON gratuit 5 1.21% este legata de valoarea comenzii. peste 500 RON gratuit 3 0.73% Bucurestiul ramane piata favorita, peste 1000 RON gratuit 5 1.21% majoritatea comerciantilor fiind locati aici, unde isi permit prin distributie peste 1200 RON gratuit 1 0.24% proprie sa livreze gratuit. peste 1500 RON gratuit 1 0.24% peste 100 Euro gratuit 1 0.24% peste 500 Euro gratuit 1 0.24% peste 1 cutie gratuit 1 0.24% gratuit in Bucuresti 22 5.34%
 12. 12. Modalitati de plata413 magazine analizate. Trei sferturi din ele au modalitati de plata offline (mandat postal, ordin de plata, transfer bancar, plata la livrare, plata la sediu) offline 306 74.27%Doar 10% “joaca” prin metode de plata electronica doar, in special cele care se adreseaza diasporei, acelor oameni deja obisnuiti cu aceste metode moderne de plata. online / offline 59 14.32%15% pun la dispozitie mijloace alternative de plata , dupa posibilitatea clientului.Comisioanele mari de la procesatori fac online 41 9.95% magazinele sa fuga de implementarea unor astfel de solutii. Lipsa de cultura in plata online a romanilor ar fi o a doua cauza. Sau poate fi pur si simplu ignorarea owneri-lor de magazine virtuale pentru a fi in ton cu vremurile si dupa cum se inteleg 6 1.46% sa isi ajute afacerile.
 13. 13. Solutii de procesare plataonline nu au implementat 321 91 magazine au implementat online pay la 9 nu functioneaza Epayment 33 36.26% DotAssure 16 17.58%Din esantionul de magazine analizate observam ca undeva la 22% din ele au 2CheckOut 10 10.99% implementate solutii de plata online. Romcard 10 10.99%Se observa precaderea celor care vand pe Plationline.ro 6 6.59% piata diaspora o predilectie pentru 2CheckOut si la piata romaneasca o Leul Virtual 5 5.49% apropiere fata de E-Payment in zona nu se specifica de vanzari servicii sau arta si de DotAssure in zona de vanzari produse. cine 6 1.46% De asemenea este un numar de CC Now 2 0.49% magazine care isi semnalizeaza plata online insa nu si furnizorul, si iarasi ma Moneybookers 1 0.24% gandesc la « uzabilitate » si cat de simplu e sa iti informezi clientul cine ii Shopthings.com 1 0.24% va procesa comanda inainte sa o faca. Storm Pay 1 0.24%
 14. 14. Publicitatea pe magazinele online in house 372 90.29%Tendinta aici e clara si explicabila ca Trafic Dublu 7 1.70% magazinul online sa se ocupe de Neogen 4 0.97% vanzarea produselor sale si nu de Ad Media 3 0.73% a genera vanzari din publicitate. Boom 3 0.73% Click Media 3 0.73%Totusi avand in vedere contopirea unor interese, ar trebui sa existe Mediat 2 0.49% din partea agentiilor de publicitate Ad Banner 2 0.49% un mai mare interes in a obtine Vodanet 2 0.49% spatii pe aceste magazine. Un site de IT pe langa faptul ca vinde Ad Space 2 0.49% produse IT ar putea foarte bine sa Ad Zone 2 0.49% promoveze un eveniment, o carte, Ad Click 2 0.49% un program. ARBO 2 0.49% BX Media 2 0.49%Sistemele de resell-eri care in vest Google AdWords 2 0.49% functioneaza foarte bine sunt aproape inexistente si asta Index 2000 2 0.49% datorita lipsei de experienta a Netfirms 1 0.24% proprietarilor de magazine. Own Network 1 0.24% Plus Media 1 0.24% Ads Federal 1 0.24%
 15. 15. Promovarea magazinelor pe webCum se promoveaza magazinele online ? Practic … nu prea au sustinere. In afara de speranta de a fi gasiti din motoarele de cautare si cateva Nu au sustinere incercari timide de campanii, nu au puternica 330 promovare puternica.Doar 20% beneficiaza sau de suportul Propria retea online 31 37.80% care afacerile lor le au in mediul real (branduri nationale sau retele de magazine) , sau de o prezenta Propriul brand 22 26.83% puternica online pe mai multe segmente. Retelele partenerilor 18 21.95%De altfel acestea din urma sunt si magazinele cele mai competitive. Este Propria retea de o piata cu intrare libera insa daca se magazine 10 12.20% ignora principiile de baza ale marketingului din lumea reala a afacerilor nu se poate sa ajungem la TV Shopping Marketing 1 1.22% afaceri de succes.
 16. 16. Vizibilitatea magazinelor onlineromanesti peste   25000 6 1.46%Marea majoritate a magazinelor 10000 - 25000 6 1.46% online romanesti, 31% din ele, au intre 100 si 250 de potentiali clienti 5000 - 10000 12 2.91% pe zi. Castigatoare aici sunt siturile de nisa, insa sunt prea 2500 - 5000 23 5.58% putine specializate. 1000 - 2500 37 8.98% 500 - 1000 61 14.81%10% din magazinele din Romania au peste 2500 de potentiali clienti pe 250 - 500 61 14.81% zi si acestea estimez ca realizeaza 100 - 250 130 peste 70% din volumul vanzarilor 31.55% online din Romania. pana in - 100 36 8.74%      10% nu au afisate sisteme publice de monitorizare a traficului pe nu exista date     40 9.71% domeniile lor
 17. 17. ConcluziiIn ce priveste implementarea solutiilor de comert electronic in Romania este necesar:- Companiile care fac acest lucru sa vina cu mult mai multa valoare adaugata in solutiile care le implementeaza, cu mai multa creativitate si suport pentru business- Proprietarii de magazine online sau cei care doresc intrarea pe aceasta piata sa devina mult mai exigenti si mai atenti vizavi de afacerile electronice, care nu difera de afacerile lor reale- Mediul romanesc in sine sa ofere mai multa informatie si implicare in dezvoltarea acestui nou tip de comert care are toate premisele de crestere.- Sa se creeze mai des posibilitatea unor discutii pe aceste teme, fie din interes particular de piata, fie ca si politica a statului sau a unor organisme oficiale implicate direct.
 18. 18. Au fost analizate …. 412 1cadou.ro, 1click.ro, 2copii.com, 601.ro, abo.ro, accesorii-auto.ro/shop, accesoriigsm.go.ro, accesoriitelefoane.ro, actionfigures.ro, aer-conditionat.com.ro, aeromodelism.com, agentie-publicitate.ro, albastra.ro, albumefoto.ro, alibris.ro, alienvault.com, all.ro, all4united.ro, allgsm.ro, allshops.ro, aloda.info, altex.ro, american-catering.ro, andonet.ro, anticar.ro, anticariat-ezoteric.com, anticariatonline.ro, aoy.ro, aparatedigitale.com, aparatedigitale.ro, aparate-masura- control.ro, ariston.com.ro, aromagia.ro, artshopromania.com, artsport.ro, atec.ro, aula.ro, autoart.ro, avoncluj.ro, basetrading.ro, b-digital.ro, bebecenter.ro, bebelusul.ro, bebelusultau.ro, bebetroy.ro, bebitosland.ro, bestphones.ro, bestshopping.ro, bgd.ro, biamis.ro, biandratrading.ro/magazin_scule, bidding.ro, bitmedia.itcnet.ro, blackbeauty.ro, books-zone.com, borgdesign.net, boxe.ro, buburuza.com, buchete.ro, bunuri.ro, buybooks.ro, buygames.ro, buyhardware.ro, buysoftware.ro, cablu-de-date.go.ro, cablurigsm.ro, cadoul.ro, cadoultau.ro, cadourideosebite.ro, cadourirapide.ro, calmens.ro, calorifere.ro, camerazone.ro, camere.ro, cameredigitale.ro, camerefoto.ro, cardurimemorie.ro, caro.ro, cartea.ro, cartimedicale.ro, cartipersonalizate.ro, carulcuproduse.ro, casadecomenzi.ro, casti.ro, cd.ro, cdstore.ro, cel.ro, cellularone.ro, centrale.ro, chelner.ro, chicbebe.ro, chrisart.ro, clever.ro, clickshop.ro, clubbersguide.ro, comenzi.ro, comoaramea.ro, compania.ro, computermag.ro, computers-itshop.ro, comteleprest.ro/magazin, conectica.ro, contactcallshop.ro, copilulmeu.ro, coroane.ro, cosmeticeavon.net, cosmeticeonline.ro, crotal.ro, culinar.ro, cumpa.ro, cumparaieftin.ro, cumparaturi.ro, cumparaturi-online.ro, danticariat.ro, datasistem.ro, dbsystems.ro, dc-shop.ro, dhouse.ro, diablo.ro, digimag.ro, digistore.ro, digitalmall.ro
 19. 19. Au fost analizate …. 412 digitalplace.ro, digitals.ro, digitalworld.ro, digitalyou.ro, discovershoes.com, dol.ro, domo.ro , dorderomania.com , dpap.ro, dsa.ro , e4you.ro, e-bay.ro, e-bilet.ro, e- broderie.com, ecadoul.ro , ecarti.ro, ecumparaturi.ro, edelweissgrup.ro, edituradp.ro, edituraobiectiv.ro, editurasigma.ro, edituratehnica.ro, edrinks.ro, eflamingo.ro, elanko.ro, eldoradobijuterii.ro, electro-metal.ro, electrovox.ro, elektra.ro, emag.ro, emania.ro, emma.ro, ename.ro, e-plazza.ro, e-prepay.ro, erogen.ro, eromanian.ro, erotica.ro, eroticshop.ro, e-saratoga.ro, esente.ro, e-tricouri.ro, euroalia.cryssoft.com, eutopiagardens.com, excopyer.ro, expertdigital.ro, expresoare.ro, e-zine.ro, ezo- shop.ro, f64studio.ro, fantezia.ro, farmaline.ro, farmavit.ro, favorit.ro, feng.shui.ro, fiesta.ro, fisela.ro, flamingo.ro, floridelux.ro, flowersonline.ro, focus94.ro, folium.ro, fono.ro, fotopipe.ro, fotoprint.ro, fotoshop.ro, freeshop.ro, fungift.ro, futureshop.ro, gameshop.ro, gecadnet.ro, generalpyt.ro, geocenter.ro, glassart.ro, goshopping.ro, h2o.ro, hiphopusa.ro, hollandiagreen.ro, homedigital.ro, hotbikini.ro, hypersport.ro, icoane-arts.ro, ideeaeuropeana.ro, imcomex.ro, individeo.ro, inkshop.ro, insoft.ro, instantsite.ro, integrame.ro, intercontmusic.ro, iplus.ro, itmag.ro, itmall.ro, jocurioffline.ro, jucarii.com.ro, jucarii-online.com, jumper.ro, junior.ro, kadoli.ro, kadouri.ro, keystore.ro, kilipir.com, kiosk.ro, krif.ro, lapiata.ro, laptop.ro, lenjerie- romantic.ro, lenjerie-sexy.ro, libraria-academica.ro, librarianoi.ro, libraria-noi.ro, librariaonline.ro, librariata.ro, librarie.net, librariesigma.ro, librariilehumanitas.ro, licitatzii.ro, litera.ro, lucman.ro, magazin.elkasystems.ro, magazin.fcrapid.ro, magazin-mobila.ro, magazinonline.ro, magazin-online.ro, magazinpc.ro, magazinultau.ro, magazinvirtual.ro, magicashop.ro, magiclife.ro, magicomputers.ro, magicshop.ro , mamanatura.ro, manualeauto.ro, marketonline.ro, masinicasnice.ro, masinidespalat.ro, megamarket.ro, megaoferta.ro, meteorpress.ro, mibo.ro, minim.ro, mmusic.ro, mna.ro, mobilepc.ro, modelism.sierra.ro, modern.ro, momentespeciale.ro,
 20. 20. Au fost analizate …. 412mormota.ro, multimediashop.ro, mybooks.ro, mylaptop.ro, myphone.ro, narghilele.ro, naturaplant.ro, navigatorcenter.ro, neomax.ro, neomobile.ro, nexial.ro, niculescu.ro, nordexpres.ro, oem.ro, oferta9.ro, okazii.ro, oktal.ro, omegarom.ro, palarii-sepci.ro, panasonicshop.ro, panda.ro, parfumuri.net, partyshop.ro, pc.pad.ro, pczone.ro, pentrupici.ro, pepos.ro, petmania.ro, pixuri.ro, platestefactura.ro, postmarket.ro, plaza.turboshop.ro, pop.store.ro, primacarte.ro, printmania.ro, producton.ro, produsealoe.com, produsecuratenie.ro, produsenaturiste.ro, promed.ro, promotion.ro, propc.ro, rotecmunc.ro, puideom.ro, radiatoare-decorative.ro, raft.ro, rallyshop.ro, ramila.ro, raobooks.com, redis.ro, repka.ro, reviga.ro, rhc.ro, romcadou.ro, robbybubble.ro/magazin.php, rockshop.ro, rogoblen.ro, romall.ro, rs.ro, romanianflowershop.com, romanianquiltstudio.com, rtelgsm.ro, sanatateata.com, sanomahearst.ro, seektron.ro, selectshop.ro, sell4all.ro, sexcharme.ro, sexfiles.ro, sex-shop.ro, sexshophot.ro, sexshop-romantic.ro, sexshops.ro, sexstuff.ro, sfinx- bebe.ro, shop.alaturidevoi.ro, shop.digiton.ro, shop.rodipet.ro, shopgsm.ro, sibella.ro, sicstech.ro, sigmanet.ro, slogan.ro, smarket.ro, smartbuy.ro, smart-com.ro, smsoft.ro, snowboard.ro, sofamusic.ro, soft-expert.ro, sport.actual.ro, stilxxi.ro, stonet.ro, storagepc.ro, suvenir.ro, sys-net.ro, systems.ro, tajmahal.ro, tecshop.ro, telcetera.ro, telecomanda.ro, telecomenzi.ro, telshop.ro, teora.ro, terapeut.ro, termosolare.ro, thestore.ro, tianshi.ro, tntgames.ro, totalcomenzi.ro, treiursuleti.ro, tricoaie.ro, tricou.ro, tricouri.ro, tronix.ro, tst.ro, tunic.ro, twister.ro, tzoale.ro, ultrapro.ro, unitedgruoup.ro, universultau.ro, universalnutrition.ro, usor.ro/turtle, usphoto.ro, vegastel.ro, verasys.ro, viatalunga.ro, vinbun.ro, virtualshop.ro, vitacare.ro, vitashop.ro, voiptel.ro, voxtel.ro, vshop.ro, webstal.ro, xbyte.ro, xdata.ro, xmag.ro, xsport.ro, zassproteus.ro, zexstar.com, ziua.net/barbu

×