Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Doru Panaitescu - OBF Brasov

1,111 views

Published on

Published in: Business, Travel
 • Be the first to comment

Doru Panaitescu - OBF Brasov

 1. 1. Internet Advertising Doru Panaitescu Brasov, mai 2010
 2. 2. Doru Panaitescu Consultant Independent Traininguri de publicitate online tinute pentru • clienti de publicitate (Pagini Aurii, Lindab Romania, Asociatia Recolamp, Subaru, Agip, Coca Cola) • publisheri online (Hotnews, Clubafaceri, Sanoma Hearst, Gazeta Sporturilor, Mirabilis Media, Inform Media, Realitatea Catavencu, Medianet) • regii de vanzari (Splendid Media Interactive, Digital Ads, Clir Media, Intact Interactive) • agentii de media (Cogep, Initiative Media, United Media, Mercury 360) Experienta anterioara: • New Media Buying Director@Initiative Media(2007) • Online Sales Manager@Arbomedia (2003-2007) • Director de marketing@Astral (2002-2003) • Ontrade Marketing Manager@GFS (2001) • Director de marketing@DNT (1998-2001) Trainer certificat – formator cod COR 241205
 3. 3. Agenda De ce publicitate online?  Romania – o tara “internetizata”  Piata de internet advertising in Romania  Internautul roman – abordare demografica  Concluzii
 4. 4. De ce publicitate online? Clasic ? Real !
 5. 5. Adevarat sau fals? • Publicitatea online este scumpa. • Fals. O campanie poate sa coste chiar mai putin de 1000 Euro cu rezultate vizibile, iar o macheta costa incepand de la 100 euro, costurile mici de intrare fiind in avantajul clientului • Publicitatea online este pentru pusti si hackeri. • Fals. Peste 7 milioane romani acceseaza in decurs de o luna cel putin un site.ro inscris in www.trafic.ro, iar demografic vorbind, peste 65% din audienta site-urilor premium romanesti este cuprinsa in intervalul de varsta 25-55. • Publicitatea online este complicata. • Adevarat. Asa s-a intamplat si cu televiziunea, cu radio-ul sau cu outdoor- ul. Publicitatea online a ajuns de la 100.000 Euro in 2001 la 20 milioane Euro in 2008, iar Internetul este cel mai modern vehicul media cu acoperire semnificativa in segmente premium al populatiei. • Publicitatea pe Internet nu se poate masura. • Fals. Nu doar ca avem statistici detaliate despre campaniile online, dar putem analiza si comportamentul de consum media online al utilizatorilor prin instrumentele specifice acestui mediu.
 6. 6. Avantajele publicitatii online • Calitatea audientei. Internetul reuseste sa concentreze pe anumite site-uri audiente educate, cu venituri peste medie, interesate de un anumit domeniu (auto, financiar, sanatate, lifestyle etc). • Targeting eficient. Internetul fiind un mediu digital, permite un control al expunerii la nivel individual si nu la nivel de vehicul [geo-targeting, limitari orare, targetare comportamentala etc] Pe Internet putem identifica istoric vizitele pe un site sau pe mai multe site-uri, in asa fel incat putem evita duplicarea audientei precum si advertising waste. • Expunerea mesajelor in momente in care audienta nu este expusa la alte medii. Traseul cronologic al consumatorului roman si expunerea acestuia la diverse vehicule media evidentiaza o suprapunere neglijabila a altor canale in perioada 09.00-18.00, considerata drept un prime time pentru Internet, in special pentru populatia adulta, cu putere de cumparare. • Cost rezonabil pe mia de expuneri, cu posibilitatea controlarii frecventei. Aflat intre TV/outdoor (pret mic) si reviste specializate (pret mare), Internetul are avantajul unui impact mai bun (daca e folosit corect) si al unui tracking mai eficient al investitiei dolarului de publicitate.
 7. 7. Avantajele publicitatii online (II) • Rapiditatea implementarii comparativ cu media traditionala. O campanie pe Internet poate porni in cateva minute, daca planificarea media este aprobata si bannerele sunt realizate rapid de catre agentia de creatie. Este mediul ideal pentru extra-bugete. • Interactivitatea cu consumatorul. Internetul este un mediu aparte, in care audienta comunica in permanenta cu brandul clientului, prin diverse forme: formulare de feedback, actiuni pe care le poate face pe site, comunicare prin email, comunicare de tip instant (chat, messenging) • Posibilitatea masurarii precise a interactivitatii. Adserverul poate masura nu doar afisarea mesajului, dar si clickul pe banner sau alte actiuni ale utilizatorilor: trecerea cu mouse-overul, expandarea bannerului prin click, completarea unui formular chiar in interiorul bannerului, alte actiuni – de pilda terminarea primului stagiu al unui joc ce este in interiorul bannerului • Grad mare de control. Bannerele fiind servite printr-o tehnologie de adserving, putem optimiza expunerea bannerelor din prima secunda de campanie, putem pretesta bannerele publicitare, putem opri in orice moment difuzarea bannerelor cu performante mai slabe decat celelalte etc.
 8. 8. Romania – o tara “internetizata”
 9. 9. Romanul – mare consumator de Internet • Peste 7 milioane de utilizatori romani acceseaza lunar cel putin un site romanesc (sursa: www.trafic.ro). Conform Eresearch, 71% din netizenii 16+ Urban acceseaza Internetul aproximativ 3 ore pe zi, iar peste 90% din ei il acceseaza aproape zilnic. Comunitatile online romanesti au inflorit in ultimii ani, pe masura internetizarii populatiei si pe masura migrarii conexiunilor de la dial-up la broadband (peste 80% in prezent) • Romanii au inceput sa isi modifice comportamentul prin utlizarea zilnica a Internetului: comanda de mancare pe Internet, isi cauta un loc de munca, citesc presa, comunica in interes profesional (email) si personal (chat, telefonie pe Internet, dating), fac shopping online, comanda taxiuri, rezerva bilete de avion, inchiriaza filme pentru acasa etc. • Comunitatile online permit si o adresare segmentata, dar si una adaptata din punct de vedere comportamental: comunitati de mii sau zeci de mii de membri au afinitati remarcabile pe diverse domenii interesante pentru advertiseri: – Comunitati de afaceri: site-uri de doctori, avocati, stomatologi, dar si de antreprenori – Comunitati de hobby (unele din ele evidentiind venituri ridicate): site-uri de yachting, de pescuit, de offroad, de trenulete electrice, de alpinism, de gadgeturi – Comunitati de lifestyle: site-uri de clubbing, going out, dating, cinefili, mamici etc
 10. 10. Piata de Internet advertising din Romania… Sau…
 11. 11. Ce s-a intamplat in 2009? 1. Criza a produs mutatii in piata din punct de vedere al volumelor, structurii, fragmentarii 2. Piata s-a fragmentat si mai mult, presiunea la usa agentiilor si a clientilor a crescut, CPC/CPL/CPS au devenit tot mai populare. 3. Bugetele au stagnat in prima jumatate a anului => DISPERARE. 4. Unele agentii au profitat de criza pentru a cumpara la CPC si a vinde mai departe la CPM. 5. Impactul Hi5, Facebook si Google asupra bugetelor alocate publisherilor locali este din ce in ce mai mare. 6. Rebate-urile au crescut astronomic (de la 10% in 2006 la >40% azi)
 12. 12. Tendinte pentru 2010 1. Principalii 10 jucatori din piata au luat masuri prin delimitarea CPC de display advertising. 2. Apar jucatori noi cu tehnologii rocket science (predictive targeting) 3. Bugetele au inceput sa miste, in special pe Telecom/FMCG (neafectate). Se dezgheata si bugetele din auto/banking usor usor 4. Fragmentarea continua, dar deja multi publisheri sunt in deriva. 5. Facebook este noul hype, aplicatiile au luat mintile clientilor. 6. Sistemele run-of-network/retelele de adexchange vor invada piata. 7. Piata se va complica, clientii vor fi derutati de complexitatea ei.
 13. 13. Evolutia publicitatii online in Romania • Publicitatea online a avut un inceput greu si intarziat in comparatie cu SUA, Europa de Vest sau chiar Europa Centrala si de Est. Totusi, este vehiculul media cu cea mai mare crestere din Romania, fenomen manifestat de peste 5 ani de zile. • Bugetele vehiculate au crescut viguros de la an la an, ajungand de la doar 0,1 milioane Euro in 2001 la peste 20 milioane in 2008 (incepand din 2007 avem date oficiale IAB Romania: - 42 mil Ron 2007 ~ 12.60 mil Eur - 72 mil Ron 2008 ~ 19.57 mil Eur - 62 mil Ron 2009 ~ 15,40 mil Eur • In aceste bugete nu sunt inclusi: – O mare parte din banii cheltuiti in retelele contextuale (Google Ads, Etarget etc); – banii din servicii online/classifieds (Pagini Aurii, Bestjobs, Ejobs, Autovit, Sentimente, Okazii etc) – long-tailul (site-urile de nisa, specializate, de servicii etc) • Piata reala poate depasi in 2009 40-50 milioane Euro
 14. 14. Publicitate online la indemana • Astazi, peste 30 furnizori isi disputa piata de publicitate online din Romania (Adevolution, TradeAds, Arbomedia, MPInteractive, Internetcorp, SMInteractive, Rol/Adtarget, Neogen, Realitatea Catavencu, Beyond Media, Sanoma Hearst, Media Café, Inform Media, Intact Interactive, Softpedia, Carnation, Httpool, ThinkDigital, Digital 4 etc) - un inventory de peste 50 mil. utilizatori lunar si 20 miliarde de bannere. • Peste 1500 de site-uri din Romania sunt incluse in aceste retele de publicitate, advertiserii putand exploata audiente generaliste pe site- uri de tip portal si pana la audiente extrem de targetate pe site-uri specializate sau de nisa. • Tehnologic vorbind, suntem in pluton cu restul tarilor “internetizate” – majoritatea furnizorilor de spatii media online utilizeaza tehnologii de adserving (DoubleClick, Eyeblaster, BBmedia, Gemius etc) • Posibilitatile de control ale campaniilor sunt generoase – o gama larga de statistici detaliate ale campaniilor online fac deliciul specialistilor de marketing prin bogatia de informatii in profunzime despre interactiunea si comportamentul consumatorilor in raport cu brandul prezent pe Internet.
 15. 15. Advertiserii folosesc Internetul Telecom: Banking/ Finance: Auto: IT: Auto related: FMCG: Beauty&Care: Travel:
 16. 16. Principalele site-uri romanesti Audiente saptamanale
 17. 17. Principalele site-uri romanesti Audiente lunare
 18. 18. Principalele site-uri romanesti • Principalii publisheri din Romania duplica audientele, in asa fel incat cu patru cinci site-uri se poate acoperi 90% din reachul posibil pe Internet • Folosirea site-urilor specializate si de nisa usureaza segmentarea si targetarea corecta a consumatorilor • Anumite site-uri prezinta concentrari semnificative din punct de vedere demografic/psihografic: exista site-uri atat de “barbati” cat si de “femei”, dar si de “studenti”, “copii” sau mai mult, “mamici”, “parinti” sau “gameri”, “clubberi”, “motociclisti”, “pescari” – aceste afinitati permit alocari extrem de eficiente din punct de vedere media. • Site-urile sunt grupate pe categorii de interes – targeting eficient
 19. 19. Internautul roman – aspecte demografice
 20. 20. Cum se comporta Internautul roman? Are experienta in navigarea pe Internet. Mai mult de 72% din internautii romani navigheaza de cel putin cinci ani pe Internet (sursa Eresearch). Ratele de click sunt in general scazute, ceea ce nu inseamna ca nu este expus la mesajul publicitar, din contra, folosirea adserverelor ne asigura ca afisarea bannerelor catre consumatori se face corect). Rata de interactivitate se poate mari prin creatie/polite advertising. Este receptiv la concursuri si la jocuri online. Internetul are o caracteristica duala: informare, cat si recreere (70% uz dublu). Putem specula factorul ludic si la target-uri ce au depasit bine varsta adolescentei (Chivas) Este usor de atras prin proiecte care pun accent pe experienta web inedita prin care poate interactiona cu brandul. O data “prins” intr-o comunitate online, interactioneaza cu placere si aduce un aport valoros de informatii marketerului prin feedback-ul sau prin influentarea altora (creatori de opinie).
 21. 21. Concluzii Publicitatea online este foarte asemanatoare altor medii (TV, print, radio, outdoor) Audienta in publicitatea online este usor de masurat, similara altor medii, chiar cu unele avantaje Publicitatea online presupune o audienta caracterizata de interactivitate, si aceasta masurabila Publicitatea online imprumuta din avantajele TV-ului (sunet, imagine, culoare, componenta cinematica) ale printului (continut, text, posibilitatea arhivarii informatiei) si ale outdoor- ului (geo-targeting) Publicitatea online are o componenta tactica – se poate integra 29/30 cu succes impreuna cu orice alt mediu de comunicare traditional
 22. 22. Va multumesc! Intrebari? doru@marketeer.ro http://www.dorupanaitescu.ro http://www.twitter.com/dorupanaitescu http://www.linkedin.com/in/dorupanaitescu

×