Nilai Agama dan Kepercayaan

12,827 views

Published on

Untuk rujukan pelajar Pendidikan Moral

0 Comments
21 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
12,827
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
65
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
21
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nilai Agama dan Kepercayaan

 1. 1. HJ. MOHD RAZAK B. NORDIN NILAI AGAMA DAN KEPERCAYAAN
 2. 2. 5.1 Agama Agama- pegangan/ikutan seseorang berkaitan kepercayaan mengenai kewujudan Tuhan dan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan mengagungkan Tuhan. Semua agama mengajar penganutnya melakukan kebaikan sesama manusia sama ada yang seagama/yang berlainan agama. Menjadi seseorang mempunyai moral, akhlak dan budi pekerti yang mulia.
 3. 3. 5.1.1 Agama Islam Bermula di Mekah kira-kira 1400 tahun dahulu. Berasal daripada satu keturunan iaitu Adam. Manusia-mahkluk hasil gabungan roh dan jasad dan diwujudkan untuk beribadat kepada Allah. Manusia dilantik oleh Allah sebagai khalifah di muka bumi untuk menjaga agama dan mentadbir dunia dengan agama. Al-Quran dan al-Hadis menjadi panduan dalam mengatur kehidupan individu, keluarga, masyarakat dan negara.
 4. 4. Maklamat hidup yang terakhir bagi akhlak mulia ialah supaya orang-orang Islam dapat masuk ke dalam syurga. 3 faktor yang mempengaruhi perkembangan manusia iaitu faktor semula jadi yang telah diatur oleh akhlak, faktor alam sekitar dan kemampuan diri sendiri dn membenarkan manusia membuat pilihan sendiri. Etika para Rasul dipelopori oleh Nabi Adam a.s. yang merupakan etika yang tertua.
 5. 5. Ajaran Islam Akidah  Asas ajaran Islam yang berkaitan dengan keimanan dan keyakinan kepada Allah. Iman – percaya dan yakin dalam hati. Berpegang teguh kepada Rukun Iman yang enam iaitu ~Percaya kepada Tuhan(Allah) ~Percaya kepada Malaikat ~Percaya kepada Rasul ~Percaya kepada Kitab ~Percaya kepada Hari Akhirat ~Percaya kepada Qada’ dan Qadar Ibadah Berperanan sebagai bukti keimanan dan kepercayaan kepada Allah. Berpegang dengan ilmu Tauhid iaitu ~ilmu mengesakan Allah ~mengamalkan ilmu Fekah ~takwa kepada Allah iaitu patuh kepada segala perintah dan menjauhi segala perintah dan menjauhi segala larangan Allah. Akhlak Tindak tanduk mulia seseorang manusia bagi menzahirkan keimanan dan amalan ibadah dalam kehidupan. Mengamalkan nilai-nilai moral dan tidak melanggar segala larangan Allah. Akhlak Nabi Muhammad adalah contoh akhlak mulia yang sepatutnya diikuti.
 6. 6. 5.1.2 Agama Kristian  Pengasas-Yesus Kristus (Jesus Christ). Kitab suci Kristian dinamakan Bible.  Lima mazhab dalam agama Kristian iaitu: 1. Ortodoks: kebanyakan gereja ini berada di Eropah di Timur dan Rusia. 2. Katolik Roman: penganut Kristian yang paling ramai. 3. The Lutheran: penyokong atau pengikut Martin Luther. Anggota Gereja Prostestan di Jerman. 4. Calvinis: pengikut John Calvin daripada mazhab Protestan. Pengikutnya berasal dari persekitaran yang bertutur bahasa Inggeris dalam bentuk Presbyterian, Congregationalist dan Baptist. 5. The Aglican: gereja England atau gereja yang bersekutu dengannya seperti Methodist.
 7. 7.  Bible mengandungi 2 bahagian iaitu Perjanjian Lama dan yang ditulis sebelum kelahiran Jesus Christ dan Perjanjian Baru yang dituls oleh pengikut Jesus Christ.  Dalam kitab Old Testment terdapat 10 commandment peraturan yang diwahyukan kepada Jesus Christ, iaitu: 1. Jangan ada padamu tuhan lain di hadapanku. 2. Jangan bagimu apa-apa patung yang merupai apa-apa di langit, di bumi dan di bawah di bumi. 3. Jangan menyebut nama tuhanmu secara sembarangan. 4. tetapkan ingatan dan kuduskanlah Hari Sabbath. 5. Hormatilah ibu ayahmu. 6. Jangan membunuh. 7. Jangan berzina. 8. Jangan mencuri. 9. Jangan membuat tuduhan palsu. 10. Jangan mengingini apa-apa yang dipunyai oleh jiranmu.
 8. 8. 5.1.3 Agama Buddha  Menekankan pengikutnya tentang matlamat untuk mencapai nirwana.  Nirwana-konsep pembebasan daripada kelahiran semula.  Ajaran Buddha diberi judul ‘Khutbah Kebenaran’.  Empat kebenaran yang wujud ialah penderitaan, asal usul penderitaan, penghapusan penderitaan dan jalan penghapusan penderitaan.  Ajaran yang berkaitan dengan kemoralan iaitu, Jalan Tengah(Kesederhanaan)/Jalan Lapan Lapis Mulia dan Empat Kebenaran. 1. Pandangan yang benar(samma-sitthi): pandangan/tumpuan hidup untuk kebahagian dengan mengelakkan daripada melakukan kesalahan. 2. Ucapan yang benar(samma-vaca): pengucapan yang benar ,jujur, tidak bercakap yang bohong dan kosong yang boleh membawa sikap bangga diri. 3. Kelakuan yang benar(samma-kammanta): perbuatan dan kelakuan yang baik dan mengelakkan daripada melakukan perbuatan yang negatif.
 9. 9. 4. Cara hidup yang benar(samma-ajiva):cara hidup yang baik dengan melakukan pekerjaan yang betul untuk menjalani kehidupan yang bahagia. 5. Usaha yang benar(samma-vayama): usaha untuk satu kehidupan yang mulia dengan kerajinan, ketekunan tanpa mengamalkan nilai-nilai yang negatif. 6. Fikiran yang benar(samma-sankappa): tindakan baik adalah berdasarkan niat yang baik, dengan itu fikiran yang benar dapat menghapuskan tindakan dari keinginan yang negatif. 7. Kesedaran yang benar(samma-sati): kesedaran yang benar datang daripada ketenangan fikiran, dengan ini sikap negatif seperti egoistik, marah, dengki dan cemburu dapat dielakkan. 8. Meditasi yang benar(samma-samadhi): dapat meningkatkan ketenangan dengan renungan dan membebaskan diri daripada sikap yang negatif.
 10. 10. 5.1.4 Hindu Peranan etika dalam agama Hindu ialah untuk menyatukan ‘Athman’ diri dengan ‘Brahman’. Etika bergantung kepada prinsip ‘Brahma’ (norma yang teratur dan bermatlamat) iaitu keadilan, kebaikan, kesucian, semua benar(satyam), semua sederhana(shivam) dan semua indah/suci(sundram). Tiga kategori Dharma iaitu menghormati orang yang lebih tua, semua peraturan gelagat dan ‘rites’ (pencapaian penghargaan khas) serta peraturan yang amat perlu diikuti oleh seseorang. Kharma-amalan yang berupa upacara agama. Ia mengajar manusia bertanggungjawab atas setiap tindakan yang dilakukan. Etika Hindu diambil daripada kitab Veda(1500S.M) yang menggalakkan penganutnya mematuhi disiplin dengan melaksanakan ajaran agama Hindu dan melaksanakan upacara ibadat kepada Tuhan mereka.
 11. 11. 5.1.5 Sikhisme Kitab suci Sikhisme ditulis dalam bentuk puisi dengan tiga komponen penting iaitu Keperluan perkembangan insan Perhubungan antara manusia Penyelerasan kewujudan roh yang disifatkan sebagai matlamat terakhir Lima perkara yang tidak baik secara moral iaitu Dorongan hawa nafsu(Kam) Tamak(Lobh) Keghairahan dengan kehidupan duniawi(Moh) Kemarahan (Krodh) Keangkuhan(Ahankar)
 12. 12. Penganut dikehendaki memiliki lima (5K) simbol ang terdiri daripada rambut yang tidak potong, penyikat kayu, gelang besi, pedang kecil dan pakaian yang melindungi martabat. Sikhisme adalah mementingkan disiplin kehidupan, kesempurnaan, kerohanian dan ketenteraman dalam diri seseorang serta kewajipan sosial.
 13. 13. 5.2 Kepercayaan Confucianisme Taoisme Animisme Confucianisme  Menekankan kepentingan hidup bermasyarakat dan keluarga.  Doktrin ‘way’ (Tao) banyak tentang akhlak yang baik, budi pekerti yang tinggi tatasusila, kesopanan, kesederhanaan dan kemuliaan.  4 buah buku agung iaitu a) The Analects (kata-kata yang terpilih) b) The Great Learning c) The Doctrine of the Mean(jalan tengah) d) Penulisan ahli falsafah Mencius
 14. 14. 5.2.2 Taoisme Keseimbangan antara 2 ekstrem (material dan rohani) berdasarkan sumber utama 4 dao. Dao satu [tindakan adalah semula jadi, x paksa] Satu dua [yin & yang] Dua tiga [Syurga,Bumi & Perikemanusiaan] Tiga segala makhluk
 15. 15. 5.2.3 Kepercayaan Animisme Kepercayaan kepada makhluk halus oleh masyarakat orang asli yang disifatkan sebagai ‘aborigines’. Masyarakat mundur, x membangun. 3 golongan besar ialah Negrito, Senoi dan Melayu Asli. Segala benda ada kuasa, dunia didiami pelbagai dewa dan makhluk berkuasa. 4 dewa utama iaitu: Engku, Karei, Hilok dan Hiwoh. Beragama Islam dan pentingkan pantang-larang.
 16. 16. 5.3 Keutamaan nilai Terdapat banyak nilai-nilai Islam yang diterima oleh masyarakat bukan Islam dan fleksibiliti sememangnya wujud dalam Islam. Islam memberi kelonggaran dalam menetapkan prinsip umum seperti politik, pentadbiran dan pengurusan dengan prinsip asasnya tidak berubah, tetapi dari prinsip umum terpulang kepada keadaan setempat, persekitaran dan masa.
 17. 17. 11.1 Pemerintah dan Perniagaan Hubungannya dalam ekonomi ialah: • saling bergantung antara satu sama lain. • pemerintah membina kemudahan infrastruktur ahli perniagaan menjalankan urusniaga dengan berkesan dengan adanya infrastruktur tersebut. • ahli perniagaan bayar cukai pendapatan kepada negara dan dimanipulasi oleh pemerintah. • ahli perniagaan mempunyai tanggungjawab sosial untuk menjamin kesejahteraan dan kebajikan masyarakat.
 18. 18. 11.2 Etika Perniagaan • menjamin kebersihan keuntungan, menjamin kesejahteraan masyarakat dan memajukan negara. 11.2.1 Polisi Syarikat • menjaga kebajikan dan bertanggungjawab terhadap para anggota dan pekerjanya. • Hak-hak pekerja dari segi pembayaran gaji, bonus, masa cuti dan pemberhentian kerja juga ditunaikan dan menekankan tanggungjawab sosialnya. • syarikat sebagai ejen penawaran dan ahli masyarakat sebagai pengguna iaitu ejen permintaan. • Kontrak yang dipersetujui patut adil dan tidak memihak kepada majikan sahaja.
 19. 19. 11.2.2 Pegawai Atasan • isu etika yang berkaitan dengan menjaga diri ketika berada di pejabat. • pegawai atasan perlu menghadapi dengan tanggungjawab kepada ketua dan juga orang bawahan. • masalah berlaku jika dia tidak dapat berkomunikasi baik dengan orang bawahan dan sering memberikan arahan seolah-olah pekerja bawahan itu sebuah robot. • sikap yang ego dan sombong perlu dielakkan.
 20. 20. 11.2.3 Pekerja • isu etika yang berkaitan dengan nilai moral pekerja itu sendiri. • menganggap perniagaan majikannya seperti perniagaan sendiri. • sanggup bekerja lebih masa. • membantu meningkatkan keupayaan dan keuntungan syarikat mereka.
 21. 21. Etika Perniagaan Pihak pengurusan dalam satu perniagaan teraju bagi perniagaan tersebut Pihak pengurusan (tidak stabil) Perniagaan (tidak stabil) Pihak pengurusan harus mempunyai etika dalam menguruskan perniagaan. Pihak pengurusan – contoh bagi semua anggota peniagaan
 22. 22. Undang-undang Perniagaan Tujuan digubal: Menjaga kepentingan semua yang berkaitan dengan perniagaan tersebut, daripada pihak pengurusan hinggalah kepada pelanggan Setiap pekerja berkewajipan mematuhinya. Pelanggaran undang-undang ini tidak terhad, berlaku pada pihak pengurusan dan pekerja bawahan.
 23. 23. Pelanggaran undang-undang di: Pihak pengurusan Pekerja bawahan pemalsuan laporan penjualan barangan dengan cara yang dilarang pecah amanah dari segi kewangan dan kerahsiaan pencemaran persekitaran penyelewengan wang hasil jualan penyelewengan masa kerja menggunakan harta dan peralatan pejabat dengan cara yang tidak diizinkan
 24. 24. Maruah Pekerja Pekerja – nadi sesebuah syarikat  Tanpa pekerja, lumpuhlah syarikat. Pekerja mogok syarikat rugi tiada cukai ekonomi negara terjejas Syarikat: mewujudkan iklim kerja yang selesa, sihat dan selamat daripada diskriminasi ini akan memotivasikan semua anggota layanan yang adil mesti diberi kepada pihak pengurusan dan para pekerja
 25. 25. hadiah dan penghargaan diberi kepada pekerja dan pengurus yang menunjukkan prestasi cemerlang. ini akan meningkatkan motivasi pekerja lain.
 26. 26. RASUAHRASUAH Suatu pemberian yang diberi kepada seseorang untuk membenarkan perkara yang salah atau membatalkan perkara yang benar. Bentuk pemberian rasuah: - Harta benda/wang ringgit - ganjaran yang menguntungkan pemberi - perkhidmatan seperti perkhidmatan seks, keahlian sesuatu pertubuhan/organisasi
 27. 27. Punca Berlaku Rasuah Sikap mementingkan diri • melakukan sesuatu demi dirinya, tanpa memikirkan hak dan kepentingan orang lain. • memberi sesuatu kepada orang yang mempunyai kuasa bagi mendapatkan habuan yang lebih besar daripada apa yang diberinya • seseorang yang berkuasa sanggup memberi sesuatu di bawah kuasanya demi mendapat ganjaran yang tidak sepatutnya diterima Gaya hidup yang mewah • keinginan untuk hidup mewah, walhal tidak mempunyai keupayaan • imej diri dan barang-barang yang kita punyai di samping gaya hidup spt gaya berbelanja • kehendak dan kemahuan yang tidak terbatas • berkaitan dengan faktor dalaman dan kuaran, yang akhirnya ditentukan oleh kuasa pembeli • tidak memberikan keutamaan kepada keperluan yang asas
 28. 28. Desakan dari luar Pengaruh sekularisme dan silang budaya  desakan untuk mendapatkan tender yang sukar untuk didapatkan  tekanan untuk memenuhi keperluan keluarga, sedangkan pendapatan halal tidak dapat menampung • amalan memberi hadiah sebagai kelaziman dalam perniagaan adalh bibit- bibit kepada rasuah. • budaya terhutang budi di kalangan kaum di negara • Sekularisme telah mengubah nilai-nilai ajaran agama.
 29. 29. Kesan Rasuah  Produktiviti dalam masyarakat rendah.  Keikhlasan dan kesungguhan untuk menjalankan tugas terhakis.  Undang-undang yang telah ditentukan tidak boleh dikuatkuasakan.  Tiada hukuman ke atas pesalah yang melanggar undang-undang.  Kes jenayah berleluasa.  Perasaan hasad dengki berleluasa dalam masyarakat.  Keluarga, masyarakat dan negara akan menjadi huru-hara, kacau-bilau dan tidak wujud ketenteraman jiwa dan fizikal di kalangan anggota masyrakat dan rakyat negara.
 30. 30. Cara Mengatasi Rasuah Elakkan / kurangkan unsur-unsur rasuah di dalam keluarga. Undang-undang yang tegas patut diwujudkan. Undang-undang yang telah ditetapkan mesti dikuatkuasakan. Hukuman yang berat dan setimpal dikenakan kepada pemberi dan penerima rasuah. Pendidikan pencegahan rasuah kepada semua rakyat.

×