Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

RELLEU DE CATALUNYA

Ad

EL RELLEU DE
CATALUNYA
MEDI NATURAL I SOCIAL
5è

Ad

RECORDA …
On està situada Catalunya?
Catalunya està situada al nord-est de la Península Ibèrica
i al sud-est d’Europa.
Amb...

Ad

PRACTICA EN EL MAPA:

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Upcoming SlideShare
Relleu sense vocabulari
Relleu sense vocabulari
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 26 Ad
1 of 26 Ad

More Related Content

RELLEU DE CATALUNYA

 1. 1. EL RELLEU DE CATALUNYA MEDI NATURAL I SOCIAL 5è
 2. 2. RECORDA … On està situada Catalunya? Catalunya està situada al nord-est de la Península Ibèrica i al sud-est d’Europa. Amb qui limita? Al nord limita amb França i Andorra. A l’oest, amb la comunitat autònoma d'Aragó. Al sud amb la Comunitat Valenciana. I a l’est amb el Mar Mediterrani.
 3. 3. PRACTICA EN EL MAPA:
 4. 4. Com està organitzada? Catalunya és una comunitat autònoma amb 4 províncies i 41 comarques.
 5. 5. Com és el relleu de Catalunya? El tipus de relleu de Catalunya és molt variat. Es pot diferenciar: • zones de muntanyes, • terres de plana, • la costa
 6. 6. LES MUNTANYES DE CATALUNYA:
 7. 7. LES MUNTANYES DE CATALUNYA: EL RELLEU: Hi ha els Pirineus i les Serralades Litorals. Als PIRINEUS trobem: • El Pirineu Axial hi ha les muntanyes més altes, amb més altitud. Els cims solen tenir neu durant bona part de l’any. Cal destacar la Pica d’Estats (3.143m), el Puigmal (2.913) i el Puig Pedrós (2.912m). •El Prepirineu el forma un conjunt de serralades i muntanyes més baixes que al Pirineu Axial. Cal destacar el Pedraforca (2.497m) i la Serra de Montsec.
 8. 8. A les SERRALADES LITORALS trobem: • La Serralada Prelitoral, que és un conjunt de massissos més o menys separats per les valls. Cal destacar el Turó de l’Home (1.712m) al Montseny, El Caro (1.440m.) als Ports de Beseit, Montserrat amb el Pic de Sant Jerònim (1.236m) • La Serralada Litoral, amb menys altitud. Cal destacar el Montnegre (757m), El Massís del Garraf i Collserola.
 9. 9. LA VIDA A LA MUNTANYA: On viu la gent? A les zones baixes del Prepirineu hi ha més gent, perquè no fa tant fred i hi ha més serveis per viure. A les muntanyes més altes hi viu poca gent, ja que fa molt fred. Els pobles es situen a les valls. No hi ha ciutats. Les carreteres són estretes i amb corbes.
 10. 10. Quines feines fan? Les persones treballen en la ramaderia, el turisme i l’explotació de boscos. A les Serralades Litorals els pobles són més grans i les persones treballen en l’agricultura i la industria.
 11. 11. Afegir imatge del llibre pag 13.
 12. 12. LES PLANES DE CATALUNYA:
 13. 13. LES PLANES DE CATALUNYA: On estan situades? Les terres de plana estan situades al centre-oest i al litoral de Catalunya. Què són? Són grans extensions de terreny no gaire alt, amb poca altitud. Es poden trobar turons i altiplans.
 14. 14. Quin RELLEU trobem? Trobem la Depressió Central i Les planes del litoral. La DEPRESSIÓ CENTRAL: És la zona de plana més extensa. Té forma de triangle. En aquesta zona hi ha: zones de plana, valls, conques i altiplans. Les PLANES DEL LITORAL les formes: La Depressió Prelitoral, La Depressió Litoral, La Plana de l'Empordà i el Delta de l’Ebre.
 15. 15. LA VIDA A LES COMARQUES DE PLANA: Com viu la gent? A les planes les persones poden viure millor que a les muntanyes. El clima és més suau. On viu la gent? La població es concentra a les ciutats i pobles. Hi ha molt bones vies de comunicació ja que el relleu és pla i facilita les carreteres, les autopistes, etc.
 16. 16. En què treballen les persones? El terreny fa que les persones es dediquin a la agricultura i a les industries.
 17. 17. Afegir imatge pag 15
 18. 18. LA COSTA DE CATALUNYA: COSTES BAIXES
 19. 19. LA COSTA DE CATALUNYA: RELLEU: La costa no és gaire retallada, però hi ha petits caps i golfs. CAP DE CREUS CAP DE BEGUR CAP DE SALOU GOLF DE ROSES GOLF DE SANT JORDI
 20. 20. Pel tipus de costa trobem: •Costes altes. Al nord de Catalunya, on les muntanyes arriben fins al mar i hi ha penya-segats. Les platges són de sorra gruixuda i amb algunes petites cales. El mar és profund a pocs metres de la costa. •Costes baixes. Al sud de Catalunya, on les terres planes arriben fins el mar. Les platges són rectes i allargades, la sorra és molt fina i el mar poc profund.
 21. 21. LA VIDA A LA COSTA Com viu la gent? A Catalunya la costa és on hi ha les poblacions amb més habitants. On viu la gent? La població es concentra a les grans ciutats i gran urbanitzacions. Hi ha una moderna xarxa de comunicacions. També hi ha ports de mercaderies i ports esportius.
 22. 22. En què treballen les persones? Les persones treballen en la pesca, el turisme, la industria i el comerç.
 23. 23. EL RIUS DE CATALUNYA. Com són els rius? Els rius catalans són curts i poc cabalosos (porten poca aigua) També tenen forts estiatges (nivell d’aigua d’un riu) Però, el riu Ebre és llarg i molt cabalós. On desemboquen? Tots els rius que neixen a Catalunya desemboquen al Mar Mediterrani, menys el riu Garona que desemboca a l’oceà Atlàntic.
 24. 24. EL RIUS DE CATALUNYA. L’Ebre i els seus afluents. L’Ebre és el riu més cabalós que passa per Catalunya. Neix a la Serralada Cantàbrica. Desemboca al Mar Mediterrani. Forma un Delta. Els afluents de l’Ebre són: El Segre, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana.

×