Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

APARELL CIRCULATORI 6è

 1. 1. Coneixement del Medi Natural 6è L’APARELL CIRCULATORI
 2. 2. RECORDEM QUE: Amb l’aparell digestiu els aliments triturats que arriben a l’intestí prim, traspassen les parets intestinals i van a parar a la sang que els transporta per tot el cos. Mitjançant l’aparell respiratori l’oxigen arriba a la sang i aquesta el transporta per tot el nostre cos i, a la vegada, la sang recull el diòxid de carboni que el porta cap als pulmons i d’allí és expulsat a l’exterior. Per poder recollir i transportar els aliments i l’oxigen, la sang s’ha de moure per dins del nostre cos. El moviment de la sang s’anomena circulació sanguínia que s’encarrega de fer l’aparell circulatori.
 3. 3. L’aparell circulatori:
 4. 4. QUINES FUNCIONS TÉ L’APARELL CIRCULATORI? L’aparell circulatori té dos funcions: - Transporta els nutrients i l’oxigen a totes les cèl·lules del cos. - Recull les substàncies de rebuig que les cèl·lules produeixen. COM ESTÀ FORMAT? L’aparell circulatori està format per: - el cor - els vasos sanguinis (artèries, venes i capil·lars) - i la sang (circula dins els vasos sanguinis)
 5. 5. QUÈ ÉS LA SANG? La sang és un líquid de color vermell que circula per l'interior dels vasos sanguinis. En el nostre cos tenim de cinc a sis litres de sang. QUINA ÉS LA SEVA FUNCIÓ? Les funcions de la sang són transportar substàncies per tot l'organisme i protegir el cos de malalties.
 6. 6. QUINS COMPONENTS HI HA A LA SANG? La sang està formada: • El Plasma que és un líquid format per aigua. Transporta els nutrients i les substàncies residuals. • Les Cèl·lules sanguínies que suren en el plasma. Hi ha tres tipus de cèl·lules sanguínies: Glòbuls vermells o hematies Glòbuls blancs o leucocits Plaquetes
 7. 7. Els glòbuls vermells o hematies: • Tenen forma de disc i són vermellosos. • Recullen i transporten l'oxigen gràcies a l’hemoglobina. • L’hemoglobina és una substància de color vermell que dóna color a la sang. Els glòbuls blancs o leucòcits: • Tenen forma irregular i són gairebé transparents (no tenen color). • S’encarreguen de captar, destruir i defensar el nostre cos (virus i bacteris). Les plaquetes: • Tenen forma arrodonida. •Són les responsables de la coagulació de la sang quan es produeix un tall a la pell.
 8. 8. Quins tipus de sang o GRUPS SANGUINIS hi ha? Quan una persona ha perdut molta sang, cal donar-li d’una altra persona. Una transfusió és quan a una persona se li dona sang d’una altra. Cal tenir en compte que la sang NO és tota igual. Hi ha quatre tipus de sang: Grup A Grup B Grup AB Grup O Dins de cada grup, n’hi ha de dos tipus: Factor rhesus (Rh) positiu (+) Factor rhesus (Rh) negatiu (-) Així, trobem els següents GRUPS SANGUINIS: Grup A, amb factor Rh + Grup A, amb factor Rh - Grup B, amb factor Rh + Grup B, amb factor Rh - Grup AB, amb factor Rh + Grup AB, amb factor Rh - Grup O, amb factor Rh + Grup O, amb factor Rh –
 9. 9. COM PODEM OBTENIR SANG? Aconseguim sang a partir de la donació feta per persones. Aquestes persones es diuen donants. No totes les persones poden ser donants, han de complir certes condicions sanitàries. La sang dels donants és emmagatzemada i s’utilitza per atendre casos de necessitat (malalties, accidents, etc) El receptor és la persona que rep la sang. El donant és la persona que dona la sang de manera altruista.
 10. 10. LES DEFENSES DEL NOSTRE COS: En moltes ocasions, la lluita entre els glòbuls blancs i els elements estranys fan augmentar la temperatura del nostre cos, el cor batega més ràpid, tenim suor freda, etc. Això s’anomena tenir febre. La febre és una reacció del nostre cos cap als elements que poden provocar malalties. La temperatura normal del nostre cos està entre 35,5 i 37 graus. Hi ha febre baixa: Entre 37,1 i 37,9 graus. Hi ha febre alta: A partir dels 38 graus
 11. 11. El cos de vegades no en té prou amb la defensa dels glòbuls blancs, i cal ajudar-lo amb medicaments com, per exemple, les vacunes i els antibiòtics.
 12. 12. LES DEFENSES DEL NOSTRE COS: Les vacunes. - Actuen contra les malalties. - Amb la vacuna el nostre cos produeix unes defenses per no agafar aquella malaltia. - Al llarg de la vida ens vacunen contra unes malalties que s’apunten en el carnet de vacunacions.
 13. 13. La primera vacuna va ser contra la malaltia de la verola, descoberta per Edward Jenner. http://es.slideshare.net/jbaldr24/la-verola Louis Pasteur va descobrir la vacuna contra la ràbia. Va ser un descobriment molt important ja que va ajudar a estudiar altres malalties.
 14. 14. LES DEFENSES DEL NOSTRE COS: Els antibiòtics. Els antibiòtics són uns medicaments que ataquen al microbis i bactèries que provoquen algunes malalties. Hi ha en càpsules, pastilles, sobres, etc.
 15. 15. Alexander Fleming va ser el metge que va descobrir la penicil·lina l’any 1921. Va ser un descobriment molt important ja que va ajudar a curar moltes malalties.
 16. 16. QUÈ SÓN ELS VASOS SANGUINIS? Els vasos sanguinis són els conductes pels quals circula la sang. QUANTS TIPUS DE VASOS SANGUINIS HI HA? Hi ha tres tipus de vasos sanguinis i són: Les artèries: Transporten la sang del cor a la resta del cos. Tenen les parets gruixudes. Les venes: Transporten la sang de les diferents parts del cos cap al cor. Tenen les parets primes. Els capil·lars: Són vasos molt fins que comuniquen les artèries amb les venes. En els capil·lars es produeix l'intercanvi de substàncies entre la sang i les cèl·lules
 17. 17. QUÈ ÉS EL COR? El cor és un múscul de la mida del puny situat entre els pulmons. QUANTES PARTS TÉ? El cor té quatre cavitats: • Dues cavitats superiors: les aurícules dreta i esquerra. • Dues cavitats inferiors: els ventricles dret i esquerra. QUINA ÉS LA SEVA FUNCIÓ? El cor és l’òrgan encarregat d’impulsar la sang cap a tot el cos.
 18. 18. COM FUNCIONA EL NOSTRE COR? El cor actua com una bomba aspiradora i impulsora de la sang, que la fa circular pels vasos sanguinis. QUANTS MOVIMENTS REALITZA EL COR? El cor realitza dos moviments: * Moviment de contracció o sístole Impulsa la sang * Moviment de relaxació o diàstole. Es carrega de sang
 19. 19. QUÈ ORIGINEN AQUESTS MOVIMENTS? Aquests moviments originen el batec. QUÈ ÉS UN BATEC? La successió d'una contracció i una dilatació constitueix un batec. QUANTS BATECS FA EL NOSTRE COS? En un minut, el cor batega unes 70 vegades. Si et poses la mà sobre el pit ho pots observar.
 20. 20. PERÓ, COM FUNCIONA EL NOSTRE COR? La sang entra per les aurícules, passa als ventricles, i aquests l'expulsen amb força cap a tot el cos.
 21. 21. QUINES CARACTERÍSTIQUES TÉ LA CIRCULACIÓ SANGUÍNIA DE LES PERSONES? La circulació sanguínia és: * TANCADA: La sang viatja sempre dins d’uns tubs tancats. * DOBLE: La sang circula dues vegades pel cor. * COMPLETA: Perquè hi ha una completa separació entre la sang rica en oxigen i la sang rica en diòxid de carboni.
 22. 22. LA DOBLE CIRCULACIÓ DE LA SANG La sang circula per tot el cos fent dos circuits: • La circulació menor. La sang va del cor als pulmons, i dels pulmons al cor. Als pulmons, la sang expulsa el diòxid de carboni i absorbeix l'oxigen de l'aire. • La circulació major. La sang va del cor cap a les diferents parts del cos (cap, extremitats, intestins, ronyons, etc.) i torna de nou al cor. La sang proporciona nutrients i oxigen a les cèl·lules. Les cèl·lules transformen aquestes substàncies en energia, i generen substàncies residuals i diòxid de carboni que aboquen a la sang, la qual s'encarregarà d'expulsar-les del cor.
 23. 23. Resum El sistema circulatori. http://www.xtec.cat/ceipflix/LoRacoDelCloret/_recursosFlash/socials/cs/circ ula.swf

×