Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Пъстра Трапеза (А.Р.И.З.-7) - Pustra Trapeza

126 views

Published on

Национален кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град"

Published in: Entertainment & Humor
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Пъстра Трапеза (А.Р.И.З.-7) - Pustra Trapeza

  1. 1. Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” представя
  2. 2. Пъстра трапеза на гости на моя град Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” е единствения по рода си пътуващ кулинарен форум, който демонстрира разнообразието на българската кухня в различните региони, като посещава редица населени места. Фестивалът е посетил над 80 населени места в България и е гостувал на редица партньорски събития в София, Велико Търново, Кюстендил, Джулюница, Поморие, Хисаря, Стара Загора, Благоевград, Нова Загора и много други, като навсякъде “Пъстра трапеза на гости на моя град” се е превръщала в уникален празник. От създаването си през 2008 година фестивалът се наложи като събитие с оригинален и изключително интересен за широк кръг от хора характер. Целта е да се представи богатото културно наследство на България, като привлече интереса на гостите към разнообразието на регионалната кухня, традиционните занаяти и фолклорното ни богатството.
  3. 3. Пъстра трапеза на гости на моя град Фестивалът дава възможност на присъстващите да се докоснат до живите традиции, да сътворят различни предмети заедно с майсторите и да опитат вкусни традиционни гозби. Гости на фестивалите са били, освен професионалните готвачи и младите им наследници от местни училища и гимназии, но също така и много известни личности, които са демонстрирали своите умения в кулинарното изкуство. Част от от нашите изтъкнати гости са Пейо Филипов, Иван Кристофф, Астор, Стефка Берова, Катя Близнакова, Ивайло Крайчовски, кметове на градове и на райони в София. На всяко издание на фестивала майсторството си демонстрират и едни от най-добрите занаятчии и фолклорни изпълнители в страната, мнозина от тях – носители на наградата “Пазител на традициите”.
  4. 4. Пъстра трапеза на гости на моя град Протичане на събитието Фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя град” по традиция се провежда в рамките на един ден, като в някои градове е гостувал и в два поредни дни. Той е с начален час около 10:00 часа и продължителност до 15:00 – 16:00 часа. Програмата включва кулинарна изложба на регионални ястия, приготвени от хора от региона и донесени на празника. Подреждане и оценяване от жури на ястия на участници в кулинарната изложба на традиционни ястия. Фолклорна програма на сцената на фестивала с представяне на автентичен фолклор от самодейни и професионални състави, демонстрации на занаяти с възможност за участие на гостите в тях – Чаршия на занаятите, забавления за децата, които рисуват на детския пленер. В края на фестивала журито връчва награди за най-оригинална рецепта, вкус, визия на щанд и т.н. Професионална кухня на която се провежда състезание за млади готвачи от професионалните гимназии, представят се професионални готвачи и кулинари. “Тавичката на шефа” е атрактивно съоръжение в което могат да се приготвят около 1900 порциии за гостите на празника.
  5. 5. Пъстра трапеза на гости на моя град Конкретните модули на събитието са: ●  „Тавичка на шефа” - изключително атрактивна демонстрация, привличаща многобройна публика - готвене на ястие по традиционна българска рецепта, на жив огън, под ръководството на шеф Пеньо Иванов, като в “тавичката” могат да се приготвят различни ястия. ●  демонстративно готвене от професионални готвачи. Тук могат да вземат участие представители на местния ресторантьорски и туристически бизнес; ●  отборно състезание на между млади бъдещи готвачи от професионални гимназии или други обучителни организации от общината; ●  кулинарна изложба-конкурс на местни традиционни ястия, представени от жители на региона - предвиждат се шест предметни награди за автентична рецепта, вкус, визия, оригиналност, десерт и общо представяне; ●  фолклорна програма от читалищни самодейци и творчески колективи, гостуващи професионални изпълнители; ●  демонстрации по изработване на предмети за бита и сувенири от майстори на народни занаяти; ●  пленер и изложба на детски рисунки на тема „Рецептите на баба”; ●  шеговити състезания по надяждане: “Кой изяде боба?“, “Кой изяде кисело мляко” и др.
  6. 6. Пъстра трапеза на гости на моя град С уникалния си формат на провеждане вече седем години, осъществява тесен контакт с местните общности чрез активното им участие в популяризирането на характерни за региона сезонни, празнично-обредни и ежедневни ястия. Привлича градския човек към по-широкото им използване за семейната трапеза като предпоставка за здравословно и пълноценно хранене. Това става с публични демонстрации за приготвяне на традиционни гозби и възможността всеки от публиката да ги опита. Тук бизнесът, земеделските производители, занаятчиите и местните културни институции си подават ръка за реализиране на общ, атрактивен за туризма, културен продукт. Фестивалът дава сцена за творческа изява на местни самодейни състави и индивидуални изпълнители, като осигурява възможност за задоволяване потребността от практикуване и развитие на съществуващи и възраждане на забравени традиции. Осъществява връзката между поколенията и различните социални групи.
  7. 7. Пъстра трапеза на гости на моя град Събитията по провеждане на фестивала представляват интерес и са широко отразявани в медиите – регионални и национални. Предавания за него са правили ефирните програми на БНТ и БНР, както и регионалните центрове за радио и телевизия. Статии и публикации има в интернет, регионалните и национални ежедневници, тематични списания за хоби и туризъм, кулинария, селско стопанство и др. Подробна информация за историята на фестивала и населените места, на които е гостувал могат да се видят на неговия сайт www.culinaryfestival-bg.com, на сайта на Асоциацията www.ariz7. и във фен-страниците във фейсбук: http://www.facebook.com/pustra.trapeza http://www.facebook.com/pustratrapezapage Видеозаписи на проведени събития: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyLB1NQZUaCRjr2Td9crsNQXITTq8dsUC https://www.youtube.com/playlist?list=PLyLB1NQZUaCRud9euoV0mdYD6pY3jyTQQ

×