Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Што е Node.JS и како настанал
Кои се основните карактеристики на Node.JS
и како функционира во позадина
Како треба да г...
Node.JS е околина за развивање апликации
на сервер со користење на JavaScript како
програмски јазик
Што е Node.JS ?
Идеата за да се користи еден програмски
јазик за front-end и back-end програмирање
постои од поодамна.
Што е Node.JS ?
Едни од првичните обиди да се користи еден
програмски јазик за web апликации е со
креирањето на клиентски компоненти на
с...
После многу неуспешни обиди, е создаден
Node.JS.
Node.JS не само што ни овозможува да
користиме JavaScript како back-end...
Event-driven, non-blocking I/O programming
Користи една нишка (thread) за извршување
на сите операции и барања од клиент...
var result = database.query( "SELECT * FROM hugetable" );
console.log( "Hello World" );
Blocking programming
database.query( "SELECT * FROM hugetable" , function(rows) {
var result = rows;
});
console.log( "Hello World" );
Non-bloc...
Сите I/O операции треба да бидат event-
driven
◦Читање и запишување од диск
◦Работа со бази на податоци
◦HTTP барања
Како...
Да се внимава да не се појави exception
(грешка)
◦Другите околини кои што користат throw
exception за нивно справување
◦N...
Да се избегнуваат калкулации кои што ќе
одземат повеќе време
◦Ќе се блокираат сите операции и барања што веќе
се во редот...
Mongo DB
Express.JS
Angular.JS
Node.JS
M.E.A.N.
Зголемени перформанси во самата
апликација и во развивањето на апликацијата
од програмерите
Во Mongo DB може да ги зачув...
Нема застој на сите I/O барања
Може да овозможи многу повеќе конекции
Може да се користи скоро на сите сервери и
да се ...
Секоја обработка на податоци која што ќе
одземе повеќе време ќе направи застој за
сите клиенти и барања
Сеуште не функци...
Real-time сервиси/апликации кои што скоро
целата улога ќе им биде да
читаат/запишуваат/препраќаат податоци
◦Live chat
◦Li...
Intro to Node.js
Intro to Node.js
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Intro to Node.js

339 views

Published on

What is Node.js and where can it be applied? You will learn:
- How Node.js works
- How the apps should be developed
- Combining Node.js with other technologies to make a complete web app
- Pros & cons
- Application of Node.js.

Published in: Technology
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Intro to Node.js

 1. 1. Што е Node.JS и како настанал Кои се основните карактеристики на Node.JS и како функционира во позадина Како треба да ги развиваме нашите апликации во Node.JS и на што треба да внимаваме Можни комбинации на Node.JS со останатите технологии и програмски јазици Добри и лоши страни и во кои ситуации е пожелно да се користи Node.JS а во кои да се Node.JS – Што ќе опфатиме
 2. 2. Node.JS е околина за развивање апликации на сервер со користење на JavaScript како програмски јазик Што е Node.JS ?
 3. 3. Идеата за да се користи еден програмски јазик за front-end и back-end програмирање постои од поодамна. Што е Node.JS ?
 4. 4. Едни од првичните обиди да се користи еден програмски јазик за web апликации е со креирањето на клиентски компоненти на сервер и да се компајлираат користејќи JavaScript Што е Node.JS ?
 5. 5. После многу неуспешни обиди, е создаден Node.JS. Node.JS не само што ни овозможува да користиме JavaScript како back-end програмски јазик, туку и ја промовира идеата за: event-driven non-blocking programming Што е Node.JS ?
 6. 6. Event-driven, non-blocking I/O programming Користи една нишка (thread) за извршување на сите операции и барања од клиентите Основни карактеристики на Node.JS
 7. 7. var result = database.query( "SELECT * FROM hugetable" ); console.log( "Hello World" ); Blocking programming
 8. 8. database.query( "SELECT * FROM hugetable" , function(rows) { var result = rows; }); console.log( "Hello World" ); Non-blocking programming
 9. 9. Сите I/O операции треба да бидат event- driven ◦Читање и запишување од диск ◦Работа со бази на податоци ◦HTTP барања Како треба да ги развиваме апликациите во Node.JS
 10. 10. Да се внимава да не се појави exception (грешка) ◦Другите околини кои што користат throw exception за нивно справување ◦Node.JS се справува со грешките со тоа што ги враќа назад до тој што ја повикал функцијата преку callback параметар Како треба да ги развиваме апликациите во Node.JS
 11. 11. Да се избегнуваат калкулации кои што ќе одземат повеќе време ◦Ќе се блокираат сите операции и барања што веќе се во редот на чекање да бидат извршени ◦Ќе се блокираат сите нови конекции од клиенти и нивните барања Web Workers служат за извршување на одредени процеси, надвор од главната скрипта Како треба да ги развиваме апликациите во Node.JS
 12. 12. Mongo DB Express.JS Angular.JS Node.JS M.E.A.N.
 13. 13. Зголемени перформанси во самата апликација и во развивањето на апликацијата од програмерите Во Mongo DB може да ги зачувуваме податоците во JSON формат, во Express.JS и Node.JS да извршуваме JSON queries и многу лесно да праќаме JSON податоци на Angular front-end Предности на M.E.A.N. и користење JavaScript во целата апликација
 14. 14. Нема застој на сите I/O барања Може да овозможи многу повеќе конекции Може да се користи скоро на сите сервери и да се комбинира со други back-end програмски јазици на ист сервер Има голема интернет заедница Позитивни страни на Node.JS
 15. 15. Секоја обработка на податоци која што ќе одземе повеќе време ќе направи застој за сите клиенти и барања Сеуште не функционира добро со релациони бази на податоци Негативни страни на Node.JS
 16. 16. Real-time сервиси/апликации кои што скоро целата улога ќе им биде да читаат/запишуваат/препраќаат податоци ◦Live chat ◦Live stream ◦итн За какви апликации ќе може да го користиме Node.JS

×