Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Presentatie kenniskring slideshare

167 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentatie kenniskring slideshare

 1. 1. Vrouwenmarketing Sam van der Plas Renee van den Bol Tom Couwenberg Ruud van den Berkmortel Kim Floris
 2. 2. Wat is vrouwenmarketing? “De marketing zodanig aanpassen dat vrouwen direct aangesproken worden in de reclameboodschap”
 3. 3. Wat vinden vrouwen belangrijk bij een marketingcampagne? Breng een mooie boodschap en doe geen loze beloftes Voorbeeld: “de boter van Becel, doordat de boter dusdanig gezonde bijwerkingen heeft, vergoed zorgverzekeraar VGZ de kosten van het cholesterolverlagende product. Betere reclame kan de producent zich niet wensen.”
 4. 4. Wat vinden vrouwen belangrijk bij een marketingcampagne? Niet het stereotype vrouw schetsen “Vrouwen hebben een sterk empatiesch vermogen, wat zij ook gebruiken als zij naar reclames kijken. Als zij zich niet verbonden voelen of herkenning zien in de hoofdpersoon van het spotje is de interesse al gauw weg. Hierdoor komt de boodschap van de reclame vaak niet aan en zullen ze minder snel het product kopen.”
 5. 5. Wat vinden vrouwen belangrijk bij een marketingcampagne? Gebruik humor “Gebruik zelfspot, humor ten koste van anderen wordt door vrouwen niet gewaardeerd”.
 6. 6. Dove, een merk dat vrouwenmarketing begrijpt http://www.youtube.com/watch?v=XpaOjMXyJGk “Met deze campagne laat Dove goed zien dat ze de belevingswereld van vrouwen snappen. Dove promoot al langere tijd de natuurlijke en innerlijke schoonheid van vrouwen met verschillende feelgood campagnes. Het is een welkome afwisseling op commerciële reclame producten die opdringen door een onzeker gevoel te verspreiden.”
 7. 7. Via welke communicatiekanalen kun je vrouwen in marketingcampagne het beste bereiken? Social Media Bijna alle vrouwen zitten hier op en delen graag kennis met elkaar over verschillende ervaringen met verschillende producten.
 8. 8. Welke factoren spelen een rol in het aankoopproces van een vrouw? Omgeving en Stijliconen Een moeder met schoolgaande kinderen is gevoelig voor invloeden van andere moeders. Vrouwen zijn erg gevoelig voor stijliconen. Alledaagse vrouwen willen zich vereenzelvigen met deze bekende personen. Vaak zijn de iconen mooi, eigenzinnig en succesvol.
 9. 9. Welke factoren zetten vrouwen aan tot koop? 80 tot 90% van de aankoopbeslissingen worden genomen door de vrouw. De belangrijkste factoren:  Naaste omgeving  Mond tot mond reclame  Stijliconen  Goede ervaringen van anderen
 10. 10. Hoe kunnen campagnes succesvol worden gecommuniceerd naar vrouwen?
 11. 11. Focus op gebruikssituaties Veelal wordt er in een marketingcampagne gefocust op productkenmerken terwijl vrouwen niks met dergelijke opsommingen hebben. Zij zijn veel meer op zoek naar de gebruikscontext van wat ze wil kopen. Focus dus in communicatie vooral op wat iets doet, niet hoe het werkt.
 12. 12. Doe aan storytelling Door in een marketingcampagne gebruik te maken van storytelling benut je de taalvaardigheid van vrouwen en hun emoties. Daarnaast onthouden vrouwen verhalen beter dan feiten, ze hebben de neiging om ze door te vertellen. De beste verhalen zijn gebaseerd op elementen als nostalgie, verhalen over mensen, over medeleven, over grappige voorvallen en over liefde.
 13. 13. Vertaal naar tips Vrouwen varen niet zozeer op status die is ontstaan door het verzamelen van dingen maar vrouwen ontlenen wel een enorm gevoel van eigenwaarde door over tips, adviezen en kennis te beschikken. Wanneer zij is over een merk weet te vertellen, wil ze dit graag met anderen delen om haar relaties te versterken. Door vrouwen wordt dan ook informatie afkomstig uit hun eigen netwerk beter gewaardeerd.
 14. 14. Maak het menselijk In het vrouwelijk brein staan mensen centraal. Dit houdt niet in dat productfotografie nooit meer zonder mensen kan, maar het houdt wel in dat de menselijke context altijd centraal moet staan.
 15. 15. Buzz Agents Hierbij valt te denken aan bloggers die een buzz agent worden d.m.v. het toesturen van gratis spullen met de vraag of ze hun bevindingen willen delen. Vrouwen hechten meer waarde aan deze mening en vinden de bevindingen geloofwaardiger dan die van wetenschappelijke claims.
 16. 16. Interne bewijsdrang De beste willen zijn of jezelf onderscheiden is voor een vrouw meestal niet iets wat ze afmeet aan externe competitie. Bij de vrouw gaat het om continue jezelf te verbeteren in plaats van om te winnen.
 17. 17. Nostalgie en feelgood moments Vrouwen hebben een sterk herinneringsvermogen, een marketingcampagne kan hier dus goed op inspelen. Nostalgie, het teruggrijpen naar een fijn moment van vroeger, wordt gewaardeerd. Voornamelijk door de groeiende 50+ generatie omdat zij al een rij verleden hebben.
 18. 18. Optimisme in plaats van angst “De vrouw ziet liever hoe het zou moeten zijn in hun ogen, dan dat ze meegaan in een horrorscenario”
 19. 19. Luisteren Het is belangrijk dat je laat merken dat je naar haar luistert. Laat als marketeer zien dat je je bezig hebt gehouden met het echte leven.
 20. 20. Extra nieuwtjes Vrouwen hechten veel waarde aan het zelf uit hebben gevonden van dingen, haar eigen bron van expertise.
 21. 21. In het perifere zicht val je meer op Het sponsoren van een Dam tot Damloop en kleine stickertjes op lantaarnpalen hebben soms meer effect dan GRP‟s inkopen op de televisie.
 22. 22. Rol van empathie Met de Campagne „ Tijd voor echte schoonheid‟ waarbij meisjes en vrouwen in alle soorten, maten en leeftijden worden aangesproken laat Dove zien dat ze weet wat zich in de belevingswereld van de doelgroep afspeelt en wat hun drijfveren zijn.
 23. 23. Goede voorbeelden van Vrouwenmarketing in Amerika
 24. 24. Harley Davidson Bedacht garageparty‟s toen ze erachter kwamen dat vrouwen wel motor willen rijden maar het niet zo goed durven. Uit angst dat ze zo‟n ding – als het omvalt – niet weer om- hoog kunnen tillen. Tijdens deze party‟s leerden de vrouwen een trucje om de motor wel te kunnen optillen. Dankzij die speciale aandacht voor de behoeften van vrouwen wist Harley Davidson vrouwen aan de motor te brengen. Met als resultaat: een enorme omzetstijging.
 25. 25. Kimpton Hotels Een Amerikaanse hotelketen heeft vrouwen bij de productontwikkeling betrokken. Wat vinden vrouwelijke zakenreizigers belangrijk? Sinds ze dat weten, liggen er yogamatjes op de kamer, zijn er opvangfaciliteiten voor kinderen en is er een bibliotheekachtige omgeving waar vrouwen ‟s avonds een boek kunnen lezen. Omdat ze ontdekt hadden dat vrouwen het niet prettig vinden om ‟s avonds alleen in een bar te zitten. Luisteren naar je doelgroep en je service daarop aanpassen. De veranderingen werden zo op prijs gesteld dat de omzet een aanzienlijke vlucht nam.
 26. 26. Jiffy Lube Een keten waar je olie kunt laten verversen. Zij kwamen erachter dat de meeste olie wordt ververst door vrouwen. Die vrouwen doen dat niet zelf, maar zij pakken meestal de auto om het klusje te laten klaren. De keten realiseerde zich dat vrouwen in de mannelijke omgeving waarin ze terechtkomen niet gemakkelijk uit de auto durfden te stappen. Nu hebben ze bijvoorbeeld een ontvangstruimte waar vrouwen een kop koffie kunnen drinken en waar ze hun kinderen kunnen laten spelen.
 27. 27. Kim Stolk Belangrijkste punten “Vrouwenmarketing is een vorm van marketing, waarbij niet alleen de verkoop van het product centraal staat, maar meer het verhaal eromheen” „‟Beautymerken passen Vrouwenmarketing op dit moment het beste toe omdat ze aandacht en extraatjes toevoegen‟‟ „‟Veel fouten die gemaakt worden is dat er nog steeds er veel bloemetjes en roze gebruikt wordt‟‟
 28. 28. Mable Nummerdor Belangrijkste punten „‟Hoogopgeleiden in Nederland stijgt van 6% naar 27%, stijging voornamelijk door vrouwen‟‟ „‟Vrouwen verantwoordelijk voor €615 miljard in aankoopbeslissingen‟‟
 29. 29. Wat hebben wij geleerd?  Een nieuwe stroming in de marketing waarin Nederland achterloopt  Vrouwen zijn belangrijker in de marketing dan de meeste mensen denken  Vrouwen worden als consumenten steeds belangrijker
 30. 30. Conclusie Het gevoel en het verhaal van de boodschap is voor vrouwen belangrijker dan de specificaties en de productkenmerken

×