Crăciunul la Armeni,
etiopeni,eritreeni, sirieni, indieni-din Malankara, şi egipteni.
G. Kümbetlian
Data exactă a naşterii Mântuitorului
Iisus Christos este necunoscută. Primii
creştini sărbătoreau naşterea lui Iisus în
zi...
Constantin cel Mare, n. 272 (306-337)
În Imperiul Roman, Constantin cel
Mare, devenit Împărat în anul
306, cucereşte puter...
Bătălia de la Podul Milvius
(Roma)

Viziunea Sfintei Cruci de
către Constantin

Este adevărat, că încă de la numirea sa ca...
Împăratul
Constantin cel mare
Sub domnia sa,
creştinismul a fost acceptat
şi tolerat după anul 313, în
paralel cu religiil...
a emis în anul 313 Edictul
Imperial de la Milan, prin
care a stabilit ca ziua de
naştere a Mântuitorului să
fie serbată în...
În anul 320, Constantin cel Mare al Bizanţului a declarat
Imperiul ca fiind un stat creştin, dar fără să revină
asupra dat...
Teodosiu
cel mare
În Imperiul Roman de apus
Crăciunul a început să fie
sărbătorit în mod diferit de
botez, începând cu anu...
În anul 451 a avut loc Sinodul Bisericilor Creştine
de la Chalcedon, la care au fost invitate toate
Bisericile Creştine al...
Chalcedonul era o aşezare pe coasta asiatică de nord a
Mării Marmara, vis-a-vis de “Byzantium” , viitorul
“Istanbul” şi la...
“Kadiköy”
Chalcedon era o veche
aşezare feniciană
(“Carthage”-“Oraşul
Nou”), în prezent
cartier al Istanbulului“Kadiköy” s...
La Adunarea Sinodului urmau să se discute aspecte
importante ale religiei creştine, printre care şi
problema datei de naşt...
Sinodul de la Chalcedon a luat în discuţie şi
Edictul de la Milan din anul 313, acceptându-l ca
document al Sinodului. Înt...
BIBLIOGRAFIE SUMARĂ
1. Lemerle, Paul, “Istoria Bizanţului”,
www.odaiadesus.ro
2. Vosganian, V., 6 ianuarie 2013, “Crăciunu...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

P.15,cr âciunul la armeni

317 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
317
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

P.15,cr âciunul la armeni

 1. 1. Crăciunul la Armeni, etiopeni,eritreeni, sirieni, indieni-din Malankara, şi egipteni. G. Kümbetlian
 2. 2. Data exactă a naşterii Mântuitorului Iisus Christos este necunoscută. Primii creştini sărbătoreau naşterea lui Iisus în ziua de 6 ianuarie, ziua botezului Lui. Regatul Armean s-a declarat creştin în anul 301 (primul în istorie) şi a interzis religiile păgâne, considerându-le ilegale. Ca şi până atunci deci, naşterea Domnului Iisus Christos era sărbătorită în aceeaşi zi cu botezul Lui, în ziua de 6 ianuarie.
 3. 3. Constantin cel Mare, n. 272 (306-337) În Imperiul Roman, Constantin cel Mare, devenit Împărat în anul 306, cucereşte puterea absolută după bătălia de la Podul Milvius (Roma, 312) împotriva rivalului său Maxentius. În noaptea dinaintea bătăliei i se înfăţişează celebra viziune a Crucii, sub semnul căreia cucereşte victoria, fără ca acest Eveniment să-i schimbe radical orientarea religioasă, Eveniment care-l va marca abia după anul 315.
 4. 4. Bătălia de la Podul Milvius (Roma) Viziunea Sfintei Cruci de către Constantin Este adevărat, că încă de la numirea sa ca Împărat, Constantin c.M. a interzis persecuţia creştinilor, ordonând restituirea averilor confiscate lor. Dar aceeaşi toleranţă a manifestat-o şi faţă de păgâni, până la sfârşitul domniei sale.
 5. 5. Împăratul Constantin cel mare Sub domnia sa, creştinismul a fost acceptat şi tolerat după anul 313, în paralel cu religiile păgâne. Încercând să împace diferitele orientări religioase, împăratul Constantin cel Mare
 6. 6. a emis în anul 313 Edictul Imperial de la Milan, prin care a stabilit ca ziua de naştere a Mântuitorului să fie serbată în ultima zi a sărbătorilor păgâne ale Saturnaliilor, la 25 decembrie. Edictul de la Milan nu consfinţeşte creştinismul ca religie de stat, acest Eveniment urmând să aibă loc abia în anul 320. Zeul SATURN
 7. 7. În anul 320, Constantin cel Mare al Bizanţului a declarat Imperiul ca fiind un stat creştin, dar fără să revină asupra datei de 25 decembrie, ca zi de naştere a lui Iisus Christos. În anul 324 au început lucrările de construcţie a capitalei creştine Constantinopol, inaugurate în 330 şi finalizate în 336.
 8. 8. Teodosiu cel mare În Imperiul Roman de apus Crăciunul a început să fie sărbătorit în mod diferit de botez, începând cu anul 375. Teodosiu cel Mare al Bizanţului a proclamat creştinismul ca singură religie acceptată în imperiu, abia în anul 381.
 9. 9. În anul 451 a avut loc Sinodul Bisericilor Creştine de la Chalcedon, la care au fost invitate toate Bisericile Creştine ale momentului.
 10. 10. Chalcedonul era o aşezare pe coasta asiatică de nord a Mării Marmara, vis-a-vis de “Byzantium” , viitorul “Istanbul” şi la sud de “Scutari” (Űsküdar”). Byzantion Scutari. Biserica “Surp Krikor Lusavoric”
 11. 11. “Kadiköy” Chalcedon era o veche aşezare feniciană (“Carthage”-“Oraşul Nou”), în prezent cartier al Istanbulului“Kadiköy” sau Satul “cadiilor”, adică al juriştilor, inclusiv-prin generalizareconfesionali.
 12. 12. La Adunarea Sinodului urmau să se discute aspecte importante ale religiei creştine, printre care şi problema datei de naştere a Mântuitorului. Întrucât la acea dată Regatul Armean se afla într-un război pe viaţă şi pe moarte cu Perşii, delegaţia Bisericii Armene nu a putut participa la lucrările sinodului.
 13. 13. Sinodul de la Chalcedon a luat în discuţie şi Edictul de la Milan din anul 313, acceptându-l ca document al Sinodului. Întrucât recunoaşterea Edictului de la Milan ar fi putut fi interpretată ca o acceptare tacită a influenţei post-factum a unor sărbători păgâne (caduce) asupra evenimentelor atât de importante ca cele ale vieţii Mântuitorului, Biserica Armeană nu a recunoscut, de atunci şi până astăzi, data de 25 decembrie ca dată de naştere a lui Iisus Christos. Ca urmare, Biserica Armeană precum şi celelalte amintite în subtitlu, au rămas să considere ca dată de naştere a lui Iisus cea stabilită din primele decenii şi secole de creştinism şi anume 6 ianuarie (cea de botez).
 14. 14. BIBLIOGRAFIE SUMARĂ 1. Lemerle, Paul, “Istoria Bizanţului”, www.odaiadesus.ro 2. Vosganian, V., 6 ianuarie 2013, “Crăciunul la armeni. Şi de asemenea şi Boboteaza” 3. The Telegraph din 21.11.2012 “Benedict al XVI-lea, Data naşterii lui Iisus este greşită” 4. Wikipedia, “Crăciunul” 5. Wikipedia, “Botezul lui Iisus” 6. Wikipedia, “Council of Chalcedon” 7. Wikipedia, “Chalcedon”

×