Bijuterii din corali si perle

629 views

Published on

Published in: Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
629
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • коралл
 • Biaałe, boudery,
 • Bijuterii din corali si perle

  1. 1. K O R A L E KORALL GYÖNGY és P E R L Y /
  2. 2. KORALL
  3. 3. A virágállatok vagy korallok (Anthozoa) a csalánozók (Cnidaria) osztályához tartozó tengeri organizmusok. A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat.
  4. 5. Értékes korallok : - A vörös korall (Corallium rubrum) - A korallok családjában előforduló Gorgonacea. Az Adriai-tenger és a Földközi-tenger nyugati részén található, piros (néha fekete vagy fehér), élő korall kolóniák a bokrok, adnak vázat egy népszerű anyag előállításához. Ezt a díszt, már a Római Birodalomban is használták. A korall gyöngyöket ruha díszítésre használják pl. a Lengyel népviseletben.
  5. 10. A kereskedelemben a legmagasabb értékű a Maláj-szigetvilág mentén található fekete korall (Accarbaar) - Hasonló található a Vörös-tenger partján és a Nyugat-Indiában is. Az afrikai partok és szigeteknél található a - piros, lila, kék színű- Akori korallok - A Japán gyöngyök (sötétvörös - Moro és a halvány rózsaszín - Boke) meghaladja a mérete és vastagsága az olasz gyöngyökét.
  6. 12. Italiai
  7. 13. A korallok minősítésénél alapul veszik a korall színét vagy a lelő helyét . AZ olaszok szín szerint 9 csoportba osztják a korallokat: fehér, fehér-rózsaszín, foltos, vörös, halvány rózsaszín (2 fajta), piros, sötét vörös szín és gránit szín. Hasonló osztályozást alkalmaznak Franciaországban, Németországban, és az Egyesült Királyságban. A kereskedelem fő helye Torre del Greco (Nápoly közelében - Olaszország), ahol a világ korall betakarításának a ¾ dolgozzák fel.
  8. 14. GYÖNGY
  9. 15. A gyöngyök tenyésztése Tahiti szigetcsoport alacsonyan fekvő korall-atolljain történik. Évmilliókkal ezelőtt kialudt vulkánok kráterére a korall fokozatosan lerakódott. Ezek az atollok hasonlítanak egy pezsgőspohárhoz: kívűl a nyilt tenger, belül a 30-40 méter mély laguna, az élet pedig a keskeny peremen zajlik. A világon 400 ilyen atoll található, ebből 84 Francia Polinézián. A laguna tápálékban gazdag vize kedvező környezetet biztosít a kagylók fejlődése számára. A planktonban és ásványi sókban gazdag tápanyagok az óceán mélyéről érkeznek. Vannak nyitott és zárt atollok. Mindkét esetben a tengervíz akadálytalanul bejut a lagunába, ugyanis nyitott atollnál ez eleve nem probléma, zárt atollok esetében pedig a felületen lévő átfolyások teszik lehetővé a tengervíz bejutását.
  10. 16. Kagylók, pontosabban nagy mennyiségű fekete-ajkú kagyló. A természetes kagylópopuláció kimerülése miatt kagylólárvákat kell felfogni és azokat felnevelni, amíg el nem érik a beültetéshez szükséges két éves kort. E célból műanyagból készült pászmákat engednek le a víz felszínén bójákkal fenntartott kötelekről. A kagylólárvák ezekre a pászmákra lerakódnak és ott fejlődnek. 8-9 hónap múlva ezeket a pászmákat felhozzák. A fiatal fekete-ajkú kagylók mellett számos más kagyló is letelepedett, ezeket eltávolítják, majd a feketeajkúakat különválasztják és megtisztítják.
  11. 17. Miejsca występowania:
  12. 28. Legyen szép napod Muzyka: G. Bizet -

  ×