Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Persconferentie Strip Aalst

720 views

Published on

Presentatie die werd gebruikt bij de be

Published in: Education, Sports, Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Persconferentie Strip Aalst

 1. 1. Geschiedenis van de stad Aalst . Een stripverhaal.
 2. 2. Concept: In 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst worden de verschillende perioden uit de Aalsterse geschiedenis belicht. Archeologische verzameling van gevonden voorwerpen uit de regio Aalst. Met gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie, met aardewerk uit de Romeinse periode, en eveneens enkele beeldjes. Juwelen en metalen gebruiksvoorwerpen Uit de Merovingische en Frankische perioden. Middeleeuwse verzameling is eveneens zeer uitgebreid: aardewerk, vloer- en haardtegels, glas, metaal (o.a. een fraai juwelenkoffertje). De verzameling wapens bevat mooie middeleeuwse en recentere zwaarden, degens, hellebaarden en vuurwapens. Post-Middeleeuwse collectie met verschillende kunstwerken en prints. Er is het gesimuleerde drukkersatelier van Dirk Martens van de educatieve dienst, een 16de-eeuws wandtapijt en werken uit de omgeving van Pieter Coecke van Aalst. De 19de eeuwse colletie met als publiekstrekker de Daenscollectie met een aantal unieke documenten rond de Daensistische Beweging enerzijds en de Valerius De Saedeleercollectie met enkele schilderkundige topstukken. De vroeg 20ste eeuwse collectie omvat boeken en uitgaven van Boon, een belangrijke collectie handschriften, literatuur, foto’s en plastisch werk. De recente collectie met de Carnavalmodule.
 3. 3. Elke periode wordt er een specifiek historisch personage uitgelicht. Het leek een zwaktebod om een ordinaire bundeling van korte verhaaltjes te maken. Hoewel personages als Valerius De Saedeleer, Dirk Martens en vanzelfsprekend Daens elk op zich een volledig stripverhaal waard zijn.
 4. 4. Op die manier wordt het een coherent boeiend verhaal dat leest als een klassiek stripverhaal van achtenveertig pagina’s dat jong en oud kan boeien. Zonder belerend te zijn op een schoolse manier en zonder en zonder dwingend te zijn als een klassieke reclamebrochure. Eens het verhaal er is, kan het in albumvorm worden gebracht. Met achtenveertig pagina’s kan het doorheen het jaar in wekelijkse afleveringen in publicaties en online worden gepubliceerd en op die manier voor klantenbinding zorgen als ondersteuning van de promotie van andere projecten.
 5. 5. Omdat het tenslotte een onderhoudend verhaal moet zijn heb ik de geschiedenis van een vaasje uit de collectie van het museum als leidraad genomen. Zo volgen we de reis doorheen de tijd van hoe het vaasje een rol speelt in het leven van de verschillende Aalsterse personaliteiten om tenslotte te eindigen in het stedelijk museum waar het vaasje tentoongesteld wordt.
 6. 6. Stripverhaal
 7. 7. Iwein van Aelst 1100 –1145 Belangrijkste vertegenwoordiger van de Heren van Aalst. Hij was een middeleeuws toppoliticus die de inwoners van de stad Aalst belangrijke voorrechten en vrijheden bezorgde, waardoor Aalst kon uitgroeien tot een invloedrijke stad.
 8. 8. Dirk Martens 1446 – 1534 Invoerder van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden. Hij was de bedenker van de pocketboeken voor studenten voor de universiteit van Leuven en uitgever van belangrijke humanistische werken van bijvoorbeeld Erasmus en Thomas More, en van de reisverslagen van Columbus.
 9. 9. Pieter Coecke van Aalst 1502-1550 Belangrijk Zuid-Nederlands kunstenaar uit de Rennaissance. Zoals gebruikelijk in die periode werkte hij in verschillende kunsttakken, zoals schilderkunst, architectuur, tapijtkunst en drukkunst. In zijn succesvol atelier leerden vele kunstenaars het vak, en het was in zijn omgeving dat Pieter Brueghel de Oudere zijn opleiding kreeg.
 10. 10. Jan De Lichte 1723-1748 Jan De Lichte was het product van een van de vele marginale gezinnen die rond de streek van Aalst woonden. Reeds op jonge leeftijd een dief, groeide hij uit tot leider van een gevreesde misdadigersbende die over heel Vlaanderen werkte. In 1748 werd hij door de autoriteiten opgepakt en liet veroordeeld tot de dood op de Grote Markt te Aalst.
 11. 11. Valerius De Saedeleer 1867 – 1941 Zijn werk werd beïnvloed door de Vlaamse primitieven en door het werk van Brueghel. Met zijn unieke landschapsstijl is hij een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de kunstenaars van de Latemse school.
 12. 12. Adolf Daens 1839 – 1907 Hij was priester en politicus, en was een leidend figuur in de strijd voor sociale maatregelen ter bescherming van de uitgebuite arbeiders en ijverde voor volstrekte gelijkstelling van beide landstalen.
 13. 13. Louis Paul Boon 1912 -1979 Zowel schrijver als schilder. Als schrijver behoort hij tot een van de belangrijkste in de Nederlandstalige literatuur. Hij schreef een groot aantal klassiekers, waarin Aalst een belangrijke rol speelde. Zijn boeken werden in veel talen vertaald, en kenden bewerkingen voor toneel en voor film.
 14. 14. Kamiel Sergeant Vertegenwoordiger voor de Aalsterse Carnavalvierder. Hij is een geliefde stadsfiguur en als Keizer Carnaval jaarlijks op post voor het Carnaval waarvoor de stad ondertussen ver buiten zijn grenzen bekend staat.
 15. 15. Voor het verzamelen van informatie mocht ik gebruik maken van de vele beschikbare informatie in het museum. Voor het tot stand komen van het scenario werd ik intensief ondersteund door de heer Luc Geeroms, conservator van het museum en door Jasmine Verbeke, educatief medewerkster. Verder informatie kreeg ik via de collega’s van het stadsarchief die op mijn soms onverwachte vragen een antwoord hebben trachtten te vinden. Het stripverhaal komt tot stand via de steun van mijn diensthoofden van het cultureel centrum De Werf en via mijn collega’s die me helpen met de logistieke ondersteuning van de werkzaamheden aan het stripverhaal. Nog speciale dank gaat uit naar de zeer geanimeerde groep archeologen die in het museum werken aan de wetenschappelijke ontsluiting van de oudheidkundige collectie van Hofstade. En niet te vergeten, een speciale dank aan de inzet van Schepen Gracienne Van Nieuwenborgh voor het opzetten van dit project.
 16. 16. Geschiedenis van de stad Aalst

×