Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kesyrotta lemmikkinä, Jonna Nevalainen, Faunatar

743 views

Published on

Kesyrotta lemmikkinä

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Kesyrotta lemmikkinä, Jonna Nevalainen, Faunatar

 1. 1. Kesyrotta lemmikkinä Jonna Nevalainen, lemmikkieläinkauppias Faunatar Sello
 2. 2. Faunatar • Perustettu v. 1980, v. 1993 alkoi franchisingtoiminta. Suomessa 26 myymälää. • Faunatar Sellon kauppiaana vuodesta 2013 • Valikoimissa tarvikkeita ja ruokia kissoille, koirille, jyrsijöille, kaneille, matelijoille, linnuille, akvaariokaloille. • Pieneläimet: jyrsijät, kanit, matelijat, linnut, sammakkoeläimet sekä selkärangattomat eläimet, makeanveden akvaariokaloja ja kasveja. • Palveluita: Lemmikkien kynsienleikkaus, lomahoito, sekä akvaariovesien testaus
 3. 3. EESP Faunatar Sellolla on, kuten suurella osalla Faunatar- myymälöistä, Eettisen eläinkaupan sertifikaatti.
 4. 4. Eettisen eläinkaupan sertifikaatti EESP • Lemmikkieläinten hyvinvointi on tärkeä asia. Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmän tavoitteena on kehittää eläinkauppa-alaa ja eläinkaupoissa myytävien tai niissä pidettävien eläinten hyvinvointia sekä ylläpitää eläinliikkeiden henkilökunnan asiantuntemusta. Toinen keskeinen tavoite on lisätä lemmikkieläinten omistajien tietämystä lemmikkiensä hyvinvointivaatimuksista. Näihin tavoitteisiin pyritään laatusertifikaattijärjestelmän avulla. Asiantuntijat ovat laatineet eläinkaupoissa myytäville eläinlajeille tai lajiryhmille hoito- ja olosuhdestandardit, joiden noudattamiseen sitoutuminen on edellytys sertifikaatin saamiselle. Sertifioidussa liikkeessä myynnissä olevilla eläimillä on lajinmukaiset ja eläinsuojelulainsäädännön edellyttämiä minimivaatimuksia paremmat olosuhteet. Järjestelmään kuuluvat myös lemmikkien omistajille suunnatut hoito-ohjeet, jotka jaetaan asiakkaalle viimeistään eläimen hankinnan yhteydessä. • Vain laadukas liike voi ansaita sertifikaatin ja siitä kertovan keltaisen tähden. Sertifioidussa liikkeessä huolehditaan eläinten hyvinvoinnista ja päivitetään jatkuvasti henkilökunnan asiantuntemusta.
 5. 5. IIIIIK – ROTTA!!!!!! Ja niin iljettävä häntäkin….
 6. 6. Kesyrotta lemmikkinä - laumaeläin • Rotta on laumaeläin ja tarvitsee lajitovereidensa seuraa • Ihmisen seura ei korvaa lajitoverien seuraa. • On harhakäsitys, että yksinäinen rotta kesyyntyy paremmin kuin ryhmässä elävä. Rotta on hämäräeläimenä aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärissä, joten seurusteluhetket rottien kanssa ovat parhaimmillaan tuolloin.
 7. 7. Kesyrotta lemmikkinä - laumaeläin • Naarat tulevat yleensä toimeen keskenään, kuten yhdessä kasvaneet urosrotat. Myös kastroitu uros sopii yhteen naaraiden kanssa. • Aikuinen uros saattaa sopeutua elämään urospoikasen kanssa.
 8. 8. Naaras tulee sukukypsäksi n. 6 vkon iässä, uros jo 4-5 vkon iässä. Naaraan sopiva astutusikä on aikaisintaan kolmen kuukauden ikäisenä. Poikasia syntyy 8-11 kpl, kuuroina ja karvattomina. Luovutusikä 5-6 viikon iässä. Kesyrotta lemmikkinä - lisääntyminen
 9. 9. Kesyrotta lemmikkinä: häkki Rotta on kiipeilevä eläin, jolle häkin korkeus on pinta-alaa tärkeämpi; 2-4 aikuiselle rotalle lattia 100 cm x 60 cm kokoinen, korkeus 90cm. Jokaista uutta aikuista eläintä kohti +0.15 m2 lisää pinta-alaa. Ryhmäkoon ei tule ylittää 7 aikuisen yksilöä. Rotta on utelias eläin ja lisäksi liikunta on olennaista sen hyvinvoinnille. Sen takia jaloittelu mieluiten päivittäin turvallisessa ympäristössä, jossa on piilopaikkoja. .
 10. 10. Häkissä piilopaikkoja kuuluu olla vähintään yksi rottaa kohti ja lisäksi lattia-alaa ja tilaa väistää hierarkiassa ylempänä olevia, näin sopu säilyy ja kaikki viihtyvät. Pölyämätön, turvallinen ja imukykyinen kuivikemateriaali pohjalle. Kuivike myös lämmittää, sillä huoneilma voi kesyrotalta tuntua kylmältä Turvallisia, myrkyttömiä virikkeitä. Metallinen juoksupyörä ei sovellu sillä häntä voi jäädä pinnojen väliin. Juoksupallo ei myöskään sovi, sillä kesyrotalla ei mahdollisuutta ympäristön tutkimiseen, eläin ei voi säädellä pallossa oloaikaansa, ja voi jopa unohtua sinne.
 11. 11. Kesyrotta lemmikkinä: ruokinta Rotta syö usein, jonka takia on oltava jatkuvasti tarjolla lajille sopivaa jyväsekoitusta tai pellettejä. Tuoreruokaa, kuten hedelmiä. vihanneksia ja juureksia sekä pieniä määriä vähärasvaista lihaa tai munaa muutaman kerran viikossa. Tuoretta vettä joka päivä tarjolla. Hampaat kasvavat jatkuvasti jonka takia tarvitsevat kovaa jyrsittävää kuten täysjyväleipää, näkkileipää tai lehtipuiden oksia.
 12. 12. Kesyrotta lemmikkinä - hyvää hoitoa loppuun asti Kun rotta sairastuu, se viedään eläinlääkäriin - sitä edellyttää eläinsuojelulakikin. Lopetus tapahtuu myös eläinlääkärissä, jossa on siihen taito ja välineet. Eläimen ei saa antaa kuolla "itsestään" eikä suositella lopetusta kotikonstein. Niin, ja lemmikkirotan kuolemaa saa surra!
 13. 13. Kesyrotta lemmikkinä, asiakkaiden kertomuksia • Veljellä oli joskus vuosia sitten rottia.Ne tunsi nimensä ja tuli kutsusta paikalle.Kipitti aina suoraan olkapäälle ja kökötti siinä . Tahtoisin omia rottia mutta omistan kissoja joten en uskalla ottaa . Meri Lehtiö • Vastaus Mervi Nurmela: meillä on ollu kissoja aina ja rottia jokunen vuosi ja ihan hyvin suju rinnakkaiselo vaikka kissat saalisti ulkona paljon rottia isonpiakin eläimiä. fiksuja eläimiä nuo rotat ja antaa takas kissille jos liian liki tunkee,meidän pojat oli paljon mussa vapaana ja kissavapaassa huoneessa
 14. 14. Roosa Peltola: Kesyrotat ovat kuin pieniä koiria - sosiaalisia ja oppivaisia. Laumautuvat omiin ihmisiinsä hyvin voimakkaasti, ovat luottavaisia ja uskollisia, hellyyttä rakastavia hurmureita. Jokainen oma persoonansa. Rottien kanssa voi harrastaa vaikkapa näyttelyitä tai agilitya 
 15. 15. Elli Kuivala: Mulla oli kaksi aivan hurjan valloittavaa rottalikkaa, suunnitelmissa olisi vielä joskus uusia ottaa. Kokemusta on siis tosiaan vain naaraista, mutta Saaga (kuvassa ylempi, kiharakarvainen möllykkä) oli kuin suoraan Suomen kesyrottayhdistyksen uroksen luonnekuvauksesta, kun Sera taas oli juurikin niin vikkelä ja energinen kuin naaraista kerrotaan. Millaista on omistaa rottia? Se on mahtavaa, se tuo iloa ja naurua koko perheelle, ja se aiheuttaa positiivisella tavalla harmaita hiuksia.
 16. 16. Elli Kuivala: Heti kun olet saanut toisen rotan nostettua pois kukkaruukusta/ verhoista/verhotangolta niin toinen piippaa jo jossain korkealla josta ei osaakaan enää tulla alas. Ennen kaikkea se on kuitenkin palkitsevaa; yksi parhaista fiiliksistä ikinä on se kun rotta antaa pieniä, hentoja pusuja juuri ennen kuin nukahtaa syliisi tai huppuusi  Kuva Rosa Peltola
 17. 17. Pia Hindersson: Har för tillfället 12 råttor, fem pojkar och sju flickor. Det bästa med råttor är ju att de är så sällskapliga och kloka och man har inte en stund tråkigt när man pysslar med dem. Båda kön har sina plus och minus så därför är det ju kiva att prova ha av båda, i skilda burar då såklart! Flickorna är energiska och far omkring som skjutna ur en kanon för det mesta medans pojkarna lufsar på och funderar i lugn och ro. Alla har de sina egna personligheter och därför fäster man sig så snabbt vid dem och deras juttun och alltid är det lika när någon måste bort. Det är det största minuset, den korta levnadstiden... Man kan ställa ut och tävla agility med råttorna och även lära dem liknade tricks som man lär hundar!
 18. 18. Veera Kujansuu: Minulla oli neljä urosrottaa, sk black, sk agouti, rex mink badger ja rex black husky. Rotat ovat älyttömän älykkäitä, uteliaita, reippaita, rohkeita, kilttejä, ystävällisiä, suloisia, hauskoja, helppohoitoisia mutta toisaalta melko aikaavieviä lemmikkejä. Kaipaan kovasti, ehkä vielä joskus uudelleen! Kuvassa Hugo-rotta syö pitsan reunaa avomieheni olkapäällä.
 19. 19. Meidän Tiitus ja Topias 1v ♡ Maris Karstila
 20. 20. Kiitos!

×