Datan avaaminan vaatii avoimia rajapintoja

377 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
377
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Datan avaaminan vaatii avoimia rajapintoja

 1. 1. Datan avaaminenvaatii avoimia rajapintoja Jyrki Kasvi TIEKEn Avoimen datan foorumi www.tieke.fi
 2. 2. “The best way to get value from data is to give it away” Neelie Kroes, Vice-President of the European Commission and Commissioner of the Digital AgendaCC 2.0 Generic Share Alike Attribution World Economic Forum.
 3. 3. Data on avointakun se on …1. Laillisesti uudelleenkäytettävissä  Data on avoimesti lisensoitu eli sen käyttöä ei rajoiteta käyttäjäryhmän tai käyttötarkoituksen mukaan.2. Teknisesti uudelleenkäytettävissä  Riittävän rakenteellisessa muodossa (koneluettava) ja avoimessa tiedosto- formaatissa oleva data on ladatta- vissa ilman rekisteröitymistä.3. Maksutta uudelleenkäytettävissä ParkkiNappi, vuoden 2011  Datan käytöstä ei peritä maksua. Apps4Finland-kisan voittaja hyödyntää kuntien avaamaa Avoin data on kuitenkin vasta tietoa pysäköintimaksu- tiedon ja palveluiden raaka-ainetta vyöhykkeiden sijainnista.  Mahdollistaja
 4. 4. Julkisen datan avaaminen …  parantaa julkishallinnon läpinäkyvyyttä  Kanadassa paljastui miljardien eurojen veropetos, kun valtion kirjanpito avattiin  edistää innovaatioita ja luo uutta liiketoimintaa  Mahdollistaa käyttäjälähtöisiä, hallintorajat ylittäviä kaupallisia ja sosiaalisia palveluinnovaatioita  Paikkatietoa hyödyntävät teknisen palvelun toimialan yritykset kasvavat 15% nopeammin maissa, joissa julkinen paikkatieto on ilmaista tai rajakustannushintaista verrattuna kustannus- perusteiseen hinnoiteluun1) Kasvu keskittyy PK-yrityksiin.  tehostaa hallintoa  Edistää yhteistyötä viranomaisten välillä, sekä viranomaisten ja yritysten ja kansalaisten kesken  vuosittain EU27-maissa saatavaksi potentiaaliseksi suoraksi hyödyksi on arvioitu €40 mrd ja välillisiksi €100 mrd 2), joista Suomen osuus olisi €0,6 ja €1,4 mrd.1) Does Marginal Cost Pricing of Public Sector Information Spur Firm Growth? ETLA, syyskuu 2011.2) Review of recent studies on PSI re-use and related market developments, G. Vickery, elokuu 2011.
 5. 5. Case Duunitori.fiEsittää työvoimaviranomaisten sivuilta ”raavitut” työpaikkatiedot Google Mapsin päälläyhdessä reittioppaan tietojen kanssa.
 6. 6. Avoin dataSuomessa v. 2012 Poliittinen tahtotila on olemassa  Valtioneuvoston periaatepäätös julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä  Hallitusohjelma: ”Julkiset tietoaineistot saatetaan koneluettavassa muodossa avoimesti saataville ja jatkokäytettäväksi.” Maksuperustelain tulkinta on avainasemassa tuloja ja menoja puumeta- Maanmittauslaitoksen tietovarannot keväällä 2012 avaava asetus Veropuu visualisoi valtion  on Euroopan laajamittaisin paikkatiedon avaus Suomen avoimen datan ekosysteemi on alkanut toimia  Apps4Finland 2011 kisaan osallistui 140 työtä (2010: 30 työtä) foran avulla.  Pääkaupunkiseudun Helsinki Region Infoshare (www.hri.fi)  Open Knowledge Foundation Finland (http://fi.okfn.org/)  Avointa ja linkitettyä dataa kehitetään sekä niiden vaikutuksia tutkitaan useissa yliopistojen hankkeissa  Mediayritykset, mm. Yle ja Helsingin Sanomat avaavat tietojaan
 7. 7. Avaaminen ei saa jäädä puolitiehen
 8. 8. Vinkkejä datan avaamiseen Tiedä mitä avaat!  Määrittele tietoinfrastruktuuri, joka tekee tietovarannot ja rajapinnat näkyviksi  Selvitä, mitkä tietovarannot kiinnostavat eniten  Avaa ensin kiinnostavimmat tiedot, jotka ovat helpoiten avattavissa Määrittele pelisäännöt!  Ota selvää, mitä avoimia standardeja, ohjelmistoja ja rajapintoja muut käyttävät ja pyri käyttämään samoja  Määrittele avoimet lisenssit, joilla tietoja voi käyttää  Käytä itse samoja avoimia rajapintoja, joilla avaat tiedot Verkostoidu!  Jaa tietoa avaamistasi tietovarannoista ja niitä hyödyntävistä palveluista, myös muiden kehittämistä  Julkaise tietojen käytön edellyttämät tekniset tiedot  Jaa kokemuksesi muiden datan avaajien kanssa  Osallistu avoimen datan verkostoihin, työpajoihin ja kilpailuihin
 9. 9. Lessig on turhan vaatimaton! Code is law! - Lawrence Lessig Koodi ≠ Laki Koodi > Laki Avoin Koodi/data/etc = Avoin yhteiskunta?Laki määrittelee sen mitä saa ja ei saa tehdä.Koodi määrittelee sen, mitä voi ja ei voi tehdä.30.9.2010 www.kasvi.org CC 2.0 Attribution Robert Scolbe
 10. 10. Esimerkki Viron lainvalmistelu Virossa koko lainsäädäntöprosessi on netissä valmistelun aloittamisesta lain voimaantuloon.  Presidentin allekirjoitus on ainoa vaihe, jossa laki käy paperilla  Edellyttää, että ministeriöiden ja parlamentin järjestelmät ovat avoimia ja yhteentoimivia Keskeneräisistä asioista on Virossa pakko keskustella!  Suomessa samat asiat ovat periaatteessa avoimia, kunhan tietää mitä tietoa pitää kysyä ja keneltä.
 11. 11. Avointa vertaisvoimaa Kun avoin data yhdistetään yleisö- osallisuuteen, kansalaiset tuottavat New Urban Mechanics: Street Bump itse julkista tietoa  Esim. leväkukintojen kartoittaminen Itämerellä Kansalaisten tuottama tieto palvelutarpeista säästää viranomaisten työtä ja kustannuksia  Kansalaiset itse tuottavat osan julkisesta palvelusta  Esim. tieto korjausta vaativista kaduista ja vaihdettavista katulampuista Sosiaalinen media julkisen tiedon tuottamisen ja yhteisöllisyyden välineenä  Esim. vertaistukipalvelut julkisen terveydenhoidon tukena  Syntyneet toistaiseksi lähinnä itsestään
 12. 12. New Urban Mechanics, City of Boston
 13. 13. Vertais- voimaaEsim. Kenelle tämä reikäEspoossa kuuluu? 25.5.2010 www.kasvi.org 13
 14. 14. Visualisoitua datajournalismia Vaikeasti hahmotettavien (avointen) laajojen tietovarantojen suodatukseen ja analyysiin perustuva visualisointi lisää yhteiskunnan läpinäkyvyyttä ja informoi kansalaiskeskustelua Datajournalismi perustuu (avointen) tieto- varantojen analyysiin ja siitä tehtyjen johto- päätösten ja visualisointien julkaisemiseen Journalistiset pelisäännöt koskevat myös datajournalismia  Lähdesuoja, lähdekritiikki, tasapuolisuus, toimittajan vastuu, sananvapauden rajoitukset, oikaisuvelvollisuus  Kuka kantaa vastuut sisällön oikeellisuudesta, tietoturvasta tai yksityisyyden suojaamisesta?
 15. 15. CC 3.0 Share alike Attribution Mirko Lorenz
 16. 16. Julkinen tieto näkyväksi
 17. 17. Tietomassoja näkyviksi
 18. 18. Haasteita Eri viranomaisten (kunta ja valtio) yhteistoiminta  Viranomaiset eivät tunne toistensa tietotarpeita tai tietovarantoja Harmonisointi ja standardisointi  Viranomaisten tietojärjestelmät ja rajapinnat usein epäyhteensopivia Tiedon eheys, saatavuus ja jäljitettävyys  Avointa julkista tietoa käyttävien palveluiden kehittäjien on voitava olla varmoja, että raakadata on aina käytettävissä  Tiedot voi joutua siirtämään omille palvelimille, joiden toiminnan voi itse varmistaa  Loppukäyttäjälle varmuus, että palvelu perustuu eheään ja jäljitettävään tietoon  Varmentamisen juridiset ja tekniset mekanismit puuttuvat Luottamuksellinen tieto  Yksityisyyden suoja (RFID, sijainti, henkilötiedot)  Sotilaallisen ja muun kriittisen infran paikkatiedot Kansanvalistustehtävä  Valistettava kunnat, poliitikot, virkamiehet, organisaatiot, …  Informoitava avointa dataa hyödyntävät yritykset ja kehittäjät  Datan avaaminen ei saa näyttäytyä pelkkänä ylimääräisenä tehtävänä ja kustannuksena vaan on muistettava myös tietojen avaajan hyötyvän.
 19. 19. Yksityisyyden uudet rajat Julkisten paperiarkistojen heikko käytettävyys on käytännössä rajoittanut tietojen julkisuutta  Vain julkkisten julkiset tiedot julkaistu julkisuudessa  Entä jos vero-, sakko-, rakennuslupa-, yritysrekisteritiedot saisi parilla klikkauksella?  Jokainen saisi tuta, millaista on olla Idols-tähti tai kansanedustaja  Onko tuloksena kaksinaismoralismin loppu vai uusmoralismin alku? Avoimuuden lisääminen ja yksityisyyden suojaaminen voi vaatia julkisuudesta tinkimistä!  Henkilötietoja sisältäviä aineistoja voidaan joutua Yksityisen kansalaisen anonymisoimaan ennen avaamista Kehittämä ASBOrometer yhdistää Iso-Britannian  Kuka kustantaa anonymisoinnin? poliisin anonymisoidun ASBO- rekisterin iPhonen sijaintiin.
 20. 20. Avoin data vaatii avointa APIa Avoimessa tietoyhteiskunnassa julkinen data ja metadata ovat kaikkien avoimesti käytettävissä avoimen sovellusrajapinnan, API:n välityksellä  API (Application Programming Interface) tarjoaa pääsyn tietoon koneluettavassa muodossa. Yritykset, viranomaiset ja kansalaiset hyödyn- tävät API:n välityksellä dataa ja luovat sitä hyödyntäviä omia palveluitaan  Avoin API mahdollistaa hallintorajat ylittävät julkiset ja yksityiset palvelut
 21. 21. Avoin rajapinta – mitä se on? Rajapinta tarkoittaa joukkoa sääntöjä ja määritelmiä, joiden avulla eri ohjelmat ja tietojärjestelmät voivat tehdä toisilleen pyyntöjä ja vaihtaa tietoja. Avoimen rajapinnan säännöt ja määritelmät ovat julkisia ja ilmaiseksi eri toimittajien tietojärjestelmien käytettävissä Avoin standardi on julkinen standardi, jota kuka tahansa voi käyttää ilman rajoituksia.  Avoimienkin standardien määrittelydokumenteista voidaan periä dokumentin sivumäärään perustuva lisenssimaksu. Eri viranomaisten tietojärjestelmien tekninen yhteentoimivuus ei riitä, jos niiden tiedonhallinta ja tietojohtaminen eivät ole yhteentoimivia.
 22. 22. Poliittinen rajapintaHallitusohjelma: Viestintäpolitiikka: ”Varmistetaan julkisten tietojärjestelmien yhteentoimivuus käyttämällä avoimia rajapintoja ja standardeja.” Hallintopolitiikka: ”Tietojärjestelmien yhteentoimivuuden edistämiseksi julkis- hallinnossa käytetään avoimia standardeja, joilla määritellään tietosisältöjen ja tieto- teknisten rajapintojen yhdenmukaisuus.”
 23. 23. TIEKEn Avoimen datan foorumi Selvitykset Tilaisuudet Konsultointi Case- Lainsäädäntö Tutkimus- Parhaat esimerkit ja hallinto hankkeet käytännöt KoulutusTiedon avaajat: Tiedon• Viranomaiset Avoimen hyödyntäjät:• Kunnat datan • Avaajat itse• Ministeriöt foorumi • Yritykset• Yritykset • Kehittäjäyhteisöt• Taidelaitokset • Yhteiskunta Julkaisut Julkinen Muut keskustelu toimijat Koulutus Road show Osallistuminen Kilpailut
 24. 24. Kunnat Yritykset kuntayhtymät Kansalais- järjestötMinisteriöt Avoin data Kehittäjät Virastot Pyöräliitto laitokset Tieto- Yliopistot järjestelmä- toimittajat
 25. 25. U.S. Army Photo Sukupuolten välinen digikuilu? KeskusteluaKuvituksena Yhdysvaltain armeijan kuvamateriaalia suomalaisten kuvien asemesta, koska Yhdysvallat on 30.9.2010 www.kasvi.orgavannut julkisin varoin tuotetut ja ylläpidetyt kuva-arkistot yleiseen käyttöön. 28

×