Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Masalah Sosial

22,698 views

Published on

Definisi Masalah Sosial, Faktor Masalah Sosial, Kesan Masalah Sosial, Cara Mengatasi Masalah Sosial, Kesimpulan, Rujukan, Soalan

Published in: Education
 • Dating for everyone is here: ♥♥♥ http://bit.ly/39sFWPG ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39sFWPG ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Masalah Sosial

 1. 1. Etika Perbandingan MPU2313 Modul 12 Isu-Isu Etika dan Moral By DSM91 Faysal & Thomas Encik Syukri Sherkawi
 2. 2. Isi Kandungan No Kandungan 1 Definisi Masalah Sosial 2 Faktor Masalah Sosial 3 Kesan Masalah Sosial 4 Cara Mengatasi Masalah Sosial 5 Kesimpulan 6 Rujukan 7 Soalan
 3. 3. Pengenalan Masalah sosial yang kerap berlaku dalam negara ini semakin membimbangkan sehingga menggugat ketenteraman awam dan keselamatan negara. Dengan itu, Semua pihak harus mengambil tahu dan sedar akan punca dan akibat berlakunya masalah ini. Seterusnya, ia adalah satu kewajaran bagi kita untuk bersama-sama mengambil langkah-langkah bagi mengatasi masalah sosial ini daripada terus meningkat.
 4. 4. Definisi Masalah Sosial Secara umumnya masalah sosial merangkumi berbagai perlakuan negatif anggota masyarakat yang tidak membawa sokongan dan keuntungan kepada kekuatan sistem dan struktur ekonomi yang diamalkan dalam sesuatu masyarakat ataupun negara.
 5. 5. Faktor Masalah Sosial ☺ Perasaan Ingin Tahu dan Ingin Mencuba - Mendorong mereka melakukan apa ingin dilakukan tanpa memikirkan baik atau buruknya perkara-perkara tersebut. ☺ Pengaruh Rakan Sebaya - Kawan yang baik, boleh membimbing mereka kepada kebaikan, namun jika tersilap memilih kawan, akan mempengaruhi mereka kepada perkara- perkara yang buruk. ☺ Pengaruh Media Massa - Program-program realiti televisyen, serta rancangan-rancangan yang bersifat hiburan semata-mata mempengaruhi para remaja dengan perkara yang tidak baik.
 6. 6. Faktor Masalah Sosial ☺ Sikap Keluarga - Keluarga terlalu mengongkong atau terlalu memberikan kebebasan kepada para remaja, boleh menjadi penyumbang kepada wujudnya masalah ini.
 7. 7. Kesan Masalah Sosial ☺ Penyalahgunaan Dadah Individu - Seseorang itu akan ketagih kepada dadah dan akan mendorong melakukan jenayah untuk mendapatkan duit. Masyarakat - Ketenteraman sentiasa diganggu kerana orang ramai berasa tidak selesa dengan adanya penagih dalam kalangan anggota masyarakat.
 8. 8. Penyalahgunaan Dadah
 9. 9. Kesan Masalah Sosial ☺ Gengsterisme Individu - Seseorang yang berada dalam gejala negatif ini akan mendapat kecederaan kerana dipukul oleh kumpulan lain atau orang awam. Masyarakat - Ahli masyarakat akan sentiasa terancam oleh kegiatan samseng dan membimbangkan ahli masyarakat yang lain untuk keluar dari rumah.
 10. 10. Gangsterisme
 11. 11. Kesan Masalah Sosial ☺ Vandalisme Individu - Seseorang yang merosakkan harta benda awam akan didenda atau dihukum serta diawasi oleh pihak berkuasa. Mereka akan mendapat cemuhan daripada masyarakat. Masyarakat - Masyarakat tidak dapat menggunakan kemudahan yang disediakan oleh kerajaan.
 12. 12. Vandalisme
 13. 13. Kesan Masalah Sosial ☺ Penderaan Individu - Kesan kecederaan terhadap fizikal mangsa adalah seperti parut akibat sebatan,cucuhan puntung rokok, tangan terseliuh, pekak, dan kabur penglihatan. Masyarakat - Timbul perasaan benci dan tidak senang dalam kalangan masyarakat.
 14. 14. Penderaan
 15. 15. Kesan Masalah Sosial ☺ Pergaulan Bebas Individu - Mudah terdorong untuk melakukan perbuatan zina dan maksiat. Masyarakat - Pergaulan bebas akan menggangu ketenteraman masyarakat.
 16. 16. Pergaulan Bebas
 17. 17. Kesan Masalah Sosial ☺ Penyalahgunaan Teknologi Individu - Remaja akan didakwa dan dihukum oleh pihak pengadilan. Selain itu, diri sendiri akan malu kerana dituduh menyalahgunakan teknologi berkenaan. Masyarakat - Individu yang menjadi mangsa akan kerugian. Bukan itu sahaja, individu yang manjadi mangsa akan mendapat aib sekiranya difitnah melalui internet atau perkhidmatan SMS.
 18. 18. Penyalahgunaan Teknologi
 19. 19. Cara Mengatasi Masalah Sosial ☺ Peranan Ibu Bapa - Ibu bapa perlu banyak meluangkan masa berkualiti bersama anak. - Para ibu bapa juga perlu sentiasa memantau keadaan anak-anak. - Ibu bapa perlu mengenali rakan anak-anak remaja mereka. ☺ Peranan Guru Di Sekolah - Guru boleh berbincang dan sama-sama menyelesaikan masalah remaja. - Guru di sekolah pula bukanlah sekadar pembimbing akademik, tetapi harus menjadi rakan kepada remaja. ☺ Peranan Pihak Berkuasa - Persekitaran yang tidak sihat harus dibanteras. - Mengadakan kempen kesedaran dan jati diri.
 20. 20. Cara Mengatasi Masalah Sosial ☺ Peranan Media Massa - Media perlu mengawal penyiaran secara eksklusif dan besar-besaran tentang keruntuhan akhlak remaja. - Penyiaran rancangan yang beri penekanan kebaikan kepada akhlak remaja harus ditingkatkan. ☺ Peranan Masyarakat/Komuniti - Masyarakat harus peka dengan aktiviti sekeliling persekitaran. - Rukun tetangga perlu diwujudkan dikawasan perjiranan. - Tingkatkan aktiviti komuniti masyarakat.
 21. 21. Kesimpulan Kesimpulannya, masalah sosial mengundang banyak perkara negatif yang mampu menggugat ketenteraman awam serta keselamatan negara. Justeru, setiap pihak harus memainkan peranan masing-masing dalam membendung masalah sosial ini dalam negara. Oleh itu, masyarakat yang harmoni dapat mewujudkan negara yang aman dan sejahtera.
 22. 22. Rujukan Detik Hitammu http://detikhitammu.blogspot.com/2012/04/faktor-faktor-masalah-sosial.html Masalah Sosial Kini http://masalahsosialkini.blogspot.com/ PearlYap.blogspot http://pearlyap.blogspot.com/2012/06/kesan-kesan-masalah-sosial.html Detik Hitammu http://detikhitammu.blogspot.com/2012/04/cara-mengatasi-masalah-gejala- sosial.html
 23. 23. Soalan ☺Pada pendapat anda, apakah kesan buruk masalah sosial terhadap ekonomi negara? ☺Pada pengetahuan anda, apakah agensi-agensi yang telah diwujudkan bagi menangani masalah sosial? ☺Nyatakan beberapa langkah yang telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan dalam mengekang masalah sosial tersebut. ☺Bagaimanakah didikan agama dapat membantu bagi membentuk jati diri individu? ☺Berikan contoh isu-isu semasa yang melibatkan masalah sosial.
 24. 24. SEKIAN TERIMA KASIH

×