62the indian review of
world furniture,
interiors and design
volume 12 . issue 03 . may - june 2015
“Lighting technology i...
THE ASHLEYS
text : : aziz amin
designing high-end spaces with a global perspective, the ashleys
endeavor to execute projec...
WEEKEND HOME
Location : Alibaug
Client Brief :
To create a weekend getaway on a sprawling 1
acre property in Alibaug, for ...
RESIDENCE, CHEMBUR
Location : Mumbai
Client Brief :
The client, an icon in the gaming industry, requested
a ‘warm house’ r...
RESIDENCE, BANDRA
Location : Mumbai
Client Brief :
A space that would represent their company’s signature style, the
800 s...
OFFICE, BANDRA
Location : Mumbai
Designer Speak :
Spreadovera1000sq.ft.thisfashioninstituteofficeisdesignedonminimalistic
...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ifj may june-ashleys2015

621 views

Published on

Luxury bungalows, retail spaces, corporate setups or in the hospitality sector. We have always designed plush, striking and comfortable spaces as per the specific needs and tastes of our clients. The top online design IFJ magazine, for interiors and architecture interviewed the Ashelys and covered several of our designs in detail. Read on to know more , gaze through the pictures and pick some tips for redoing your own home, office or outdoor space!

Published in: Design
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ifj may june-ashleys2015

  1. 1. 62the indian review of world furniture, interiors and design volume 12 . issue 03 . may - june 2015 “Lighting technology is a ‘luminous language,’ able to combine innovation and sensibility, a means to influence and condition not only perception but feeling.” ROBERTA VITADELLO focus : multiplexes transformations : het arresthuis hotel, netherlands industry forum : product designers online tech+design : lighting
  2. 2. THE ASHLEYS text : : aziz amin designing high-end spaces with a global perspective, the ashleys endeavor to execute projects with meticulous detailing following the latest trends in the industry The Ashleys was conceived in 2004, when two talented individuals, Arbaysis and Pooja - each associated with reputed firms, came together and founded a design house that would deliver international quality and design value. The couple received their Bachelor of Architecture degrees from L. S. Raheja School of Architecture, Mumbai, and later established their own design practice in Mumbai. “We stand for a refined sense of detailing and elite customization that defines the marked edge that design can bring to a product, space, structure or even detail,” says Ar. Arbaysis Ashley, Principal Architect & Co-Founder, who is an active member of the Rotary Bombay Bayview as well. Speaking of bringing an international design sense to each project Ar. Pooja Ashley, Principal Architect & Co-Founder, adds, “Our style embodies a natural penchant for timeless chic, punctuated with cutting-edge design. Strong visualization and optimum standards of space planning ensures individuality. Global standards anoint our work with a truly international look and feel.” The company designs high-end residences, luxury bungalows, retail spaces, corporate setups and are fast making inroads into the hospitality sector and building construction. Adept at both interior design and architecture, the studio is driven by constant research and evolutionary forays in relation with textures and materials - vital constituents that bring an edge to each project. personality Ar. Arbaysis Ashley, Principal Architect & Co-Founder Ar. Pooja Ashley, Principal Architect & Co-Founder
  3. 3. WEEKEND HOME Location : Alibaug Client Brief : To create a weekend getaway on a sprawling 1 acre property in Alibaug, for a client who wished to spend time in an earthy escape away from the hustle of city life. The modest requirement of the client was a 4 room weekend home that was planned and spread over the courtyards in an expanse of a 5,000 sq. ft. plus spatial layout. Designer Speak : The concept revolves around a series of courtyard pockets so that each space opens into the landscape areas and creates an innate experience of outside-inside equation. For the design vocabulary, we decided to blend contemporary lines with an earthy vernacular touch of elements that ran right from the hand finished plaster walls, kotah flooring to the timber roof and the furniture, which was brought in especially, from Bali. The entrance is defined through a walled courtyard that leads to a living room opening to deep decks on two sides and courtyards on the other two, connecting to a dining space. The bedrooms overlook the courtyard and a den fixed with a home theatre. The farthest bedroom opens up to a deck on one side and a roofed courtyard on the other. Different decks offer more than just a connection; with an experience of lounging or of an open-air meal. The structure is a play of steep thrust of overlaying, sloping roofs creating a juxtaposition of vertical walls and strong lines of the roof, building interesting volumes of spaces going up to 20 ft. The cantilevered staircase breaks on the landscape under the steep sloping roof building an interesting conversation with the outside. An artificial mound rising to 14 ft. changes the geographical strata of the absolute flat site and connects the master bedroom, at the upper level, to the rest of the landscape.
  4. 4. RESIDENCE, CHEMBUR Location : Mumbai Client Brief : The client, an icon in the gaming industry, requested a ‘warm house’ rather than a hotel-like ambience. Originally two 3BHK flats, each spread on separate levels were reorganized to recreate a home. Designer Speak : The home is deliberately planned in two zones - the lower being open to the guests comprises the living, dining, kitchen, guest room and a home entertainment room. The upper zone is planned for privacy consisting of a parent’s room, master bedroom and a children’s room. The plan is designed to have an immediate private escape to the upper level without running through the entire home. The carefully picked colors, contemporary style and handpicked accessories bring in mixed expressions of minimal, stylized and earthy feel to the project. We used materials like wood that brought warmth, rendering the home with grey, white and clean lines, keeping the canvas look minimal. The entertainment room or the ‘den’ is wrapped in a neutral grey canvas to hold out its bold red wall sporting a finely carved black Ferrari emblem. The master bedroom is planned such that the den, the studyaroundthisspaceseamlesslyconnectsthrough glass walls giving the whole space a luxurious look. Visually, the space is enjoyed as a whole and privacy comes in simply through automated fabric roman blinds. The master bathroom is planned in zones bringing in a sense of spacious lifestyle. The outer core contains the Jacuzzi set opposite a mirrored wall which camouflages deep storage and dramatically enhances the perception of the space. The inner core has a separate block for the shower and WC. The library separating the den and study changes appeal from warm wood in the den to contemporary red in the study area.
  5. 5. RESIDENCE, BANDRA Location : Mumbai Client Brief : A space that would represent their company’s signature style, the 800 sq. ft. space on the 16th floor at Bandra, Mumbai, is a 2BHK apartment that breaks open to the alluring vastness of the sea. Designer Speak : Our design lends a sense of calmness through minimal styling with use of a neutral color palette, giving a feeling of vastness and mysticism through crisp detailing. The existing floorplan was completely remodelled to bring in a central access to the living room spread across two bedrooms, with a kitchen down the corridor. Considering the space constraint, the bathroom attached to the guest room is planned such that it can be accessed from the living room. The access door to the powder room is stylishly camouflaged with the mirror wall of the dining area, to make the small space look large. The master bed clad in leather is setup against a grooved grey wall done meticulously in pop. To achieve a high level of finesse to this wall, a simplistic acrylic formwork at the top and bottom are employed while chiselling each groove that sets apart the room from its white canvas. Shutters down the corridor are finished in white polyurethane, blending with the wall canvas providing hidden storage. The customized center table is a piece of art, creating an impression of wooden strips, loosely put together to offer a platform of utility. The master bathroom is wrapped in a monolithic grey tile and the basin is built-in, customised in polyurethane. The strength of the project lies in the detailing at the micro level which defines the simplicity at the macro level.
  6. 6. OFFICE, BANDRA Location : Mumbai Designer Speak : Spreadovera1000sq.ft.thisfashioninstituteofficeisdesignedonminimalistic lines, keeping it fresh and stylish. The project is executed in collaboration with the principal design team of Marangoni. The space is wrapped with a neutral palette of grey from the floors to the walls to make it look seamless and bring in a strong sense of continuity throughout the office. Fine detailing like the camouflaged store room for chairs and full height storage spaces blended with the grey wall canvas add strength to the minimal accent of the design. Glass is used to make the space look spacious. The design has been kept understated and minimal but extenuated with a dash of colorful furniture.

×