Leren van natuur_ontstaanbiomimetica

728 views

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
728
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leren van natuur_ontstaanbiomimetica

 1. 1. Mijn lijfstijl is mijn keuze. LEREN VAN NATUUR WEEK 7
 2. 2. LEREN VAN NATUUR Ontstaan van biomimetica Veel planten en dieren hebben dit allemaal al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. Maar wat maakt de huid van de haai nu zo snel?
 3. 3. LEREN VAN NATUUR Ontstaan van biomimetica Veel planten en dieren hebben dit allemaal al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. Maar wat maakt de huid van de haai nu zo snel? En zouden wedstrijdzwemmers niet sneller zijn met een haaienhuid in plaats van een zwembroek? Een beetje afkijken van de natuur lijkt helemaal niet zo’n slecht idee.   ‘ Biomimetica’ is het nadoen van de natuur. En dat doen we ook in de sport! We gaan vandaag een paar voorbeelden bekijken van wat we van planten en dieren hebben geleerd en afgekeken.
 4. 4. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Veel dingen die mensen maken zijn afgekeken van ideeën uit de natuur. Vaak hebben we dat niet eens in de gaten. Het is al een tijdje geleden dat dit een wetenschap werd. De Italiaanse wetenschapper Leonardo da Vinci (1452-1519) begon in de 15 e eeuw met het bestuderen van dieren.
 5. 5. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De oude aantekenboeken staan vol met studies van natuurlijke ontwerpen…
 6. 6. Mijn lijfstijl is mijn keuze. … een baby in de baarmoeder.
 7. 7. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Of van de bestudering van de anatomie van een hondenpoot en een mensenbeen.
 8. 8. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vooral vogels vond Leonardo da Vinci interessant. Met zijn onderzoeken probeerde hij erachter te komen hoe het kwam dat ze zo makkelijk konden vliegen.
 9. 9. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Mensen zijn erg zwaar en daarom ontwierp hij een vliegmachine. Je moest op een plank liggen en twee vleugels bedienen met hendels. Met twee voetsteunen kon je de machine omhoog en omlaag laten gaan. De machine heeft nooit echt gewerkt.
 10. 10. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vliegmachines zijn later ook nog gebouwd. Dit is een foto uit 1927 gemaakt in Amerika. Je ziet een zogenaamde ornithopter (‘ornis’= vogel in het Grieks): een vliegmachine waarvan de vleugels gingen slaan als de piloot fietste op de trappers..
 11. 11. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De ornithopter woog maar 50 kilo, was 2,5 meter lang en was, met de vleugels uitgeklapt, 10 meter breed. Helaas ging de machine kapot tijdens de testvlucht.
 12. 12. Mijn lijfstijl is mijn keuze. En soms proberen de echte waaghalzen het zonder machine. Vliegen als een vogel is nog nooit gelukt. Zeer bekend is het verhaal van de kleermaker Franz Reichelt, bijgenaamd Birdman (Vogelman).
 13. 13. Mijn lijfstijl is mijn keuze. In 1912 sprong hij in een zelfgemaakt pak van de Eiffeltoren. Het liep niet goed af.
 14. 14. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Nu we het toch over de Eiffeltoren hebben: wist je dat het ontwerp voor deze toren ook afgekeken is van de natuur?
 15. 15. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Voor veel architecten was dat helemaal niet raar in die tijd. Ook niet voor Gustave Eiffel. Hij bestudeerde het werk van Herman von Meyer, die onderzoek deed naar de femur, het dijbeen.
 16. 16. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Dit is het grootste bot van ons lichaam, en moet veel kilo’s dragen! Omdat alle gewicht op de bal van het bot steunt, moet de kracht goed over het bot verdeeld zijn.
 17. 17. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Hiervoor zorgen trabekels (trabeculae), hele kleine botvezels die kris-kras in lagen in het bot liggen.
 18. 18. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Eiffel heeft deze opbouw in zijn ontwerp voor de Eiffeltoren gebruikt. Kijk maar naar de kleine schuine ijzeren balken waarmee de vier grote voeten aan elkaar zijn gemaakt.
 19. 19. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Ontwerpen uit de natuur worden niet alleen om de stevigheid ervan nagedaan. Toen Japan een nieuwe hogesnelheidstrein kreeg, maakte die enorm veel lawaai. Wetenschappers dachten dat het met de vorm van de voorkant te maken had…
 20. 20. Mijn lijfstijl is mijn keuze. … en gingen te rade bij de ijsvogel. Deze vogel vangt vis door met hoge snelheden het water in te schieten. Zonder spatten en zonder geluid.
 21. 21. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Sindsdien hebben de treinen in Japan een ontwerp dat lijkt op de bouw van de ijsvogel. Ze maken veel minder geluid, zijn 10 % sneller en gebruiken 15 % minder energie!
 22. 22. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Koffervissen zijn kleine visjes die vooral bij koraalriffen voorkomen. Ze hebben een star skelet van zes beenplaten dat als een soort doos voor bescherming zorgt. Maar ondanks dit zijn ze extreem wendbaar!
 23. 23. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Ideale inspiratie dus voor de wendbaarheid van auto’s. In 2006 heeft Mercedes een prototype Benz gemaakt dat is voortgekomen uit de resultaten van onderzoek naar de koffervis.

×