Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Leren van natuur_biomimetica_sportkleding

566 views

Published on

Published in: Entertainment & Humor, Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Leren van natuur_biomimetica_sportkleding

 1. 1. Mijn lijfstijl is mijn keuze. LEREN VAN NATUUR WEEK 7
 2. 2. LEREN VAN NATUUR Biomimetica in sportkleding Veel planten en dieren hebben dit allemaal al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. Maar wat maakt de huid van de haai nu zo snel?
 3. 3. LEREN VAN NATUUR Biomimetica in sportkleding Veel planten en dieren hebben dit allemaal al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. Maar wat maakt de huid van de haai nu zo snel? En zouden wedstrijdzwemmers niet sneller zijn met een haaienhuid in plaats van een zwembroek? Een beetje afkijken van de natuur lijkt helemaal niet zo’n slecht idee.   ‘ Biomimetica’ is het nadoen van de natuur. En dat doen we ook in de sport! We gaan vandaag een paar voorbeelden bekijken van wat we van planten en dieren hebben geleerd en afgekeken.
 4. 4. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Als er bij mensensport ook dieren mochten meedoen, zou er waarschijnlijk nooit een mens winnen. Kijk maar eens naar de records! Blijkbaar hebben dieren het toch beter voor mekaar dan mensen. Maar dat is niet erg: we kunnen er juist van leren. De laatste jaren komen grote veranderingen uit de sport juist door het goed kijken naar dieren.
 5. 5. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Als er bij mensensport ook dieren mochten meedoen, zou er waarschijnlijk nooit een mens winnen. Kijk maar eens naar de records! Blijkbaar hebben dieren het toch beter voor mekaar dan mensen. Maar dat is niet erg: we kunnen er juist van leren. De laatste jaren komen grote veranderingen uit de sport juist door het goed kijken naar dieren.
 6. 6. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps won op de Olympische Spelen van 2008 maar liefst acht gouden medailles! Een deel van zijn succes had hij te danken aan zijn extreem snelle zwempak. Het geheim daarvan was dat het pak zo gemaakt was, dat het bijna net zo werkte als een haaienhuid. Wetenschappers hadden ontdekt dat de haaienhuid kleine groefjes heeft waardoor de haai nog sneller kan zwemmen. Deze hebben ze in het pak nagemaakt.
 7. 7. Mijn lijfstijl is mijn keuze. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps won op de Olympische Spelen van 2008 maar liefst acht gouden medailles! Een deel van zijn succes had hij te danken aan zijn extreem snelle zwempak. Het geheim daarvan was dat het pak zo gemaakt was, dat het bijna net zo werkte als een haaienhuid. Wetenschappers hadden ontdekt dat de haaienhuid kleine groefjes heeft waardoor de haai nog sneller kan zwemmen. Deze hebben ze in het pak nagemaakt.
 8. 8. Mijn lijfstijl is mijn keuze. In 1998 stond de schaatswereld op zijn kop toen het Nederlands Team als eerste en enige met zigzagstrips op hun pakken aan de start stond. Deskundigen van de Technische Unversiteit Delft hadden berekend dat door gekartelde strips op onderbenen, onderarmen en hoofd de luchtweerstand tijdens races minder werd. Hierdoor konden de Nederlandse schaatsers nog sneller gaan. Dit foefje hadden afgekeken bij de zwaluw, die met de scherpe voorrand van zijn vleugel eigenlijk hetzelfde doet.
 9. 9. Mijn lijfstijl is mijn keuze. In 1998 stond de schaatswereld op zijn kop toen het Nederlands Team als eerste en enige met zigzagstrips op hun pakken aan de start stond. Deskundigen van de Technische Unversiteit Delft hadden berekend dat door gekartelde strips op onderbenen, onderarmen en hoofd de luchtweerstand tijdens races minder werd. Hierdoor konden de Nederlandse schaatsers nog sneller gaan. Dit foefje hadden afgekeken bij de zwaluw, die met de scherpe voorrand van zijn vleugel eigenlijk hetzelfde doet.
 10. 10. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Kennen jullie deze renner? Hij wordt ook wel "Blade Runner" en "de snelste man zonder benen" genoemd. Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbeen en met slechts twee vergroeide tenen. Op de leeftijd van elf maanden werden zijn onderbenen geamputeerd. Hij kan nu rennen met zijn Cheetahs: twee protheses van koolstofvezel, speciaal voor hem gemaakt. De makers van zijn protheses hebben goed gelet op de benen van paarden. Zij hebben een heel lange achillespees, waardoor ze heel erg snel kunnen rennen. En nu breekt Pistorius alle records!
 11. 11. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Kennen jullie deze renner? Hij wordt ook wel "Blade Runner" en "de snelste man zonder benen" genoemd. Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbeen en met slechts twee vergroeide tenen. Op de leeftijd van elf maanden werden zijn onderbenen geamputeerd. Hij kan nu rennen met zijn Cheetahs: twee protheses van koolstofvezel, speciaal voor hem gemaakt. De makers van zijn protheses hebben goed gelet op de benen van paarden. Zij hebben een heel lange achillespees, waardoor ze heel erg snel kunnen rennen. En nu breekt Pistorius alle records!
 12. 12. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Kennen jullie deze renner? Hij wordt ook wel "Blade Runner" en "de snelste man zonder benen" genoemd. Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbeen en met slechts twee vergroeide tenen. Op de leeftijd van elf maanden werden zijn onderbenen geamputeerd. Hij kan nu rennen met zijn Cheetahs: twee protheses van koolstofvezel, speciaal voor hem gemaakt. De makers van zijn protheses hebben goed gelet op de benen van paarden. Zij hebben een heel lange achillespees, waardoor ze heel erg snel kunnen rennen. En nu breekt Pistorius alle records!
 13. 13. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Kennen jullie deze renner? Hij wordt ook wel "Blade Runner" en "de snelste man zonder benen" genoemd. Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbeen en met slechts twee vergroeide tenen. Op de leeftijd van elf maanden werden zijn onderbenen geamputeerd. Hij kan nu rennen met zijn Cheetahs: twee protheses van koolstofvezel, speciaal voor hem gemaakt. De makers van zijn protheses hebben goed gelet op de benen van paarden. Zij hebben een heel lange achillespees, waardoor ze heel erg snel kunnen rennen. En nu breekt Pistorius alle records!
 14. 14. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Het regelen van je lichaamstemperatuur is erg belangrijk voor sporters. Door al die activiteit warmt je lichaam behoorlijk op. Zweten is de manier waarop mensen hun lichaamstemperatuur afgeven. Hoe fitter je bent, hoe beter je met warmte om kunt gaan. Dat komt omdat je door training meer bloedvaatjes naar je huid aanmaakt. En dat is maar goed ook: Normaal zweet je een halve liter per dag, maar bij heet weer of grote inspanning kun je wel drie keer zoveel zweten.
 15. 15. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Het regelen van je lichaamstemperatuur is erg belangrijk voor sporters. Door al die activiteit warmt je lichaam behoorlijk op. Zweten is de manier waarop mensen hun lichaamstemperatuur afgeven. Hoe fitter je bent, hoe beter je met warmte om kunt gaan. Dat komt omdat je door training meer bloedvaatjes naar je huid aanmaakt. En dat is maar goed ook: Normaal zweet je een halve liter per dag, maar bij heet weer of grote inspanning kun je wel drie keer zoveel zweten.
 16. 16. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vanwege hun vacht of veren kunnen veel dieren niet zweten. Leeuwen zijn overdag, in de warme zon, om die reden nooit zo actief. Meestal liggen ze een beetje te slapen.
 17. 17. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Planten kunnen tijdens hete dagen zichzelf koelen door extra water door hun bladeren te pompen. Het water verdampt dan vanaf het blad via hele kleine huidmondjes, ook wel stomata genoemd. En de werking van die huidmondjes heeft een Amerikaan heel hard aan het denken gezet!  
 18. 18. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Hij ontwierp een stof die hij toepasselijk Stomatex noemde. De stof is waterdicht en door de flexibele kamertjes ga je er niet in zweten. De kamertjes zorgen ervoor dat er altijd lucht en warmte naar buiten kan. Het zijn een soort pompjes, die net zo werken als de huidmondjes op een plantenblad. Stomatex wordt nu gebruikt in keepershandschoenen, beenwarmers en klimkleding.
 19. 19. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Hij ontwierp een stof die hij toepasselijk Stomatex noemde. De stof is waterdicht en door de flexibele kamertjes ga je er niet in zweten. De kamertjes zorgen ervoor dat er altijd lucht en warmte naar buiten kan. Het zijn een soort pompjes, die net zo werken als de huidmondjes op een plantenblad. Stomatex wordt nu gebruikt in keepershandschoenen, beenwarmers en klimkleding.

×