Leren van dierenrecords

965 views

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
965
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leren van dierenrecords

 1. 1. Mijn lijfstijl is mijn keuze. LEREN VAN NATUUR WEEK 7
 2. 2. LEREN VAN NATUUR Dieren records Veel planten en dieren hebben dit allemaal al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. Maar wat maakt de huid van de haai nu zo snel? En zouden wedstrijdzwemmers niet sneller zijn met een haaienhuid in plaats van een zwembroek? Een beetje afkijken van de natuur lijkt helemaal niet zo’n slecht idee.  
 3. 3. LEREN VAN NATUUR Dieren records Veel planten en dieren hebben dit allemaal al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. Maar wat maakt de huid van de haai nu zo snel? En zouden wedstrijdzwemmers niet sneller zijn met een haaienhuid in plaats van een zwembroek? Een beetje afkijken van de natuur lijkt helemaal niet zo’n slecht idee.   ‘ Biomimetica’ is het nadoen van de natuur. En dat doen we ook in de sport! We gaan vandaag een paar voorbeelden bekijken van wat we van planten en dieren hebben geleerd en afgekeken. Dat we van dieren kunnen leren, blijkt wel als je de records van mensen vergelijkt met die van dieren!
 4. 4. Mijn lijfstijl is mijn keuze. 100 meter sprint Naam: Usain Bolt (JAM) Is: Houder van het wereldrecord op de 100 meter sprint. Tijd: 9.59 seconden
 5. 5. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Naam: jachtluipaard/cheetah Is: snelste landdier op aarde op korte afstand Tijd: In drie seconden haalt een jachtluipaard een snelheid van 110 kilometer per uur.
 6. 6. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vergelijking: In 9.59 seconden rent een jachtluipaard 293 meter. Over 100 meter doet het dier 3,3 seconden. Usain Bolt heeft dan pas 34 meter gerend.
 7. 7. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Hoogspringen Naam: Javier Sotomayor (CUB) Is: Houder van het wereldrecord op het onderdeel hoogspringen. Prestatie: 2.45 meter  
 8. 8. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Naam: springbok Is: beste hoogspringer ter wereld Tijd: Springbokken maken met gestrekte poten hoge, verende sprongen. Daarbij halen ze hoogtes van 4 meter.  
 9. 9. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vergelijking: Een springbok springt 1.55 meter hoger dan Sotomayor.
 10. 10. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Verspringen Naam: Mike Powell (USA) Is: Houder van het wereldrecord op het onderdeel hoogspringen. Prestatie: 8.95 meter  
 11. 11. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Naam: rode reuzenkangoeroe Is: beste verspringer ter wereld Prestatie: In 1951 is in Australie een sprong genoteerd van 12,80 meter.  
 12. 12. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vergelijking: De rode reuzenkangoeroe springt drie meter verder en zou 2 meter achter de zandbak landen!
 13. 13. Mijn lijfstijl is mijn keuze. 100 meter vrije slag Naam: César Augusto Cielo Filho (BRA) Is: houder van het wereldrecord op de 100 meter vrije slag. Prestatie: 46,91 seconden  
 14. 14. Mijn lijfstijl is mijn keuze. 100 meter vrije slag Naam: César Augusto Cielo Filho (BRA) Is: houder van het wereldrecord op de 100 meter vrije slag. Prestatie: 46,91 seconden  
 15. 15. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Naam: pacifische zeilvis Is: snelste dier op aarde in het water Prestatie: zwemt 91 meter in 3 seconden, dat is 109 km/uur!  
 16. 16. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Synchroonzwemmen (duet) Naam: Anastasia Davydova (RUS) en Svetlana Romashina (RUS) Is: wereldrecordhouders synchroonzwemmen in het onderdeel duet. Prestatie: een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd.
 17. 17. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Naam: spinnerdolfijnen Is: meest acrobatische dier in het water Prestatie: springt vanuit het water zeven meter de lucht in en kan daarbij een zevenvoudige schroef maken (zo komen ze aan hun naam).  
 18. 18. Mijn lijfstijl is mijn keuze. Vergelijking: Ook onder water zijn deze dolfijnen echte balletdansers. Ze kunnen ook synchroonspringen, maar dat kunnen meerdere dolfijnensoorten.  

×