Rph aspek seni bahasa

1,355 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,355
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
90
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph aspek seni bahasa

  1. 1. RANCANGAN PELAJARAN HARIANBAHASA MALAYSIA Mata Pelajaran dan Kelas Bahasa Malaysia Tahun 2 Bestari Tema/Tajuk Ekonomi – Pekerjaan Masa 8.30 – 9.30 pagi Standard Pembelajaran 4.1.2 Objektif Pembelajaran Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; i. Menyebut seni kata lagu dengan jelas melalui nyanyian secara didik hibur. ii. Memahami dan menyatakan maksud perkataan dalam seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. Aktiviti 1. Menamakan kuih yang ditunjukkan oleh guru. 2. Murid diperdengarkan lagu ’Kuih Oh Kuih’ 3. Membaca senikata lagu dan bersoal jawab. 4. Murid menyanyi sambil melakukan gerak laku. 5. Membaca dan mencari makna perkataan yang bercetak warna 6. Memadankan perkataan dengan maksud. EMK Nilai Murni – rajin, berjimat - cermat Keusahawanan – sikap dan pemikiran keusahawanan TMK – belajar melalui TMK Bahan Bantu Belajar Komputer, bahan maujud, kad gambar, lembaran kerja Penilaian Pengajaran dan Murid memadankan perkataan dengan maksudnya menggunakan slaid Pembelajaran powerpoint yang dipaparkan. Refleksi 30 orang daripada 32 orang murid telah mencapai objektif P&P. Murid yang belum menguasai akan diberi bimbingan. Murid yang telah menguasai akan diberi latihan pengayaan.
  2. 2. Kuih Oh KuihIbuku rajin buat kuih,Banyak jenis bukan sedikit,Popia, lepat, onde-onde,Bolehku jual dapat duit.Kuih, kuih, kuih, kuih.Kuih, kuih, kuih, kuih.Keria, bingka, koci, karipap,Marilah kawan mari dekatBelilah kuih yang sangat sedap,Perut kenyang badan sihat.( Melodi : Papaku Pulang Dari Kota )
  3. 3. Contoh kuih koci karipaponde-onde keria
  4. 4. ibu wangduit tubuhkawan anekadekat emaksedap lazatbadan hampirjenis rakan
  5. 5. BAHASA MALAYSIA TAHUN 2 LEMBARAN KERJANama: _____________________ Tarikh : ___________Tahun : _____________________Tuliskan maksud perkataan di bawah ini.1. ibu = __________________2. duit = __________________3. kawan = __________________4. dekat = __________________5. sedap = _________________6. badan = __________________7. jenis = __________________

×