Zout en licht in deze wereld (5de zondag door het jaar A)

609 views

Published on

Teksten en liederen die geprojecteerd werden tijdens de 5de zondag door het jaar (A) op Ten Bos (Sint Amanduskerk Erembodegem)
De teksten van onze vieringen zijn te vinden op de website: http://www.kerkembodegem.be/tenbos/liturgie/vieringen.html

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
609
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
209
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zout en licht in deze wereld (5de zondag door het jaar A)

 1. 1. Een nieuwe wereld vol beloften, een goed wijd land ons voorgezegd, gespeld door psalmen en profeten, maar steeds in woorden uitgelegd.
 2. 2. Dat land is ergens hier te vinden, als ieder woord wordt doorgeleefd, op deze aarde achter einders die schijnbaar steeds worden verlegd
 3. 3. Zo durven wij vandaag weer hopen met oude woorden, melodie, dat wij ooit zullen herontdekken: (een nieuwe toekomst is er: zie!) deze aarde, mensenlied. (Peter Biesbrouck)
 4. 4. In de duisternis schijnt de luister van Uw In de duisternis schijnt de luister van Uw licht de nacht is helder als de dag. licht. De nacht is helder als de dag. (Taizé)
 5. 5. Diep in ons hart weerklinkt er een stem die zingt: 'Eer aan God de Vader. Gloria!' Zoon van de mensen, door Uw groot lijden zijn wij dichter bij U. Gloria! Geest van hoop en liefde, Geest van licht en leven, Geest van echte vrede. Gloria! (Wyllin José)
 6. 6. Licht dat ons aanstoot in de morgen, voortijdig licht waarin wij staan koud, één voor één, en ongeborgen, licht overdek mij, vuur mij aan. Dat ik niet uitval, dat wij allen zo zwaar en droevig als wij zijn niet uit elkaars genade vallen en doelloos en onvindbaar zijn.
 7. 7. Komt, luistert alle mensen die zoeken naar geluk: mijn last is licht te dragen want liefde heet mijn juk.
 8. 8. Licht, van mijn stad de stedehouder, aanhoudend licht dat overwint. Vaderlijk licht, steevaste schouder, draag mij, ik ben jouw kijkend kind. Licht, kind in mij, kijk uit mijn ogen of ergens al de wereld daagt waar mensen waardig leven mogen en elk zijn naam in vrede draagt.
 9. 9. Gelukkig die zachtmoedig de weg van goedheid gaan: hun leven is een weldaad, (Oosterhuis Huub / Oomen Antoinne) de vrede breekt zich baan.
 10. 10. Geloofsbelevenis p. Ik geloof in God die de wereld heeft bestemd voor het geluk van de mensen. Hij nodigt ons uit om deel te hebben aan zijn liefde.
 11. 11. a. Ik geloof in Jezus Christus, die aan de liefde van God gestalte heeft gegeven.
 12. 12. p. Hij heeft zich ingezet om mensen te bevrijden. Hij is hierin zo ver gegaan dat Hij er zijn leven voor heeft gegeven.
 13. 13. a. Ik geloof dat zijn Geest nog steeds mensen blijft bezielen en oproepen om de weg van de liefde te gaan.
 14. 14. p. Ik geloof in mensen die in zijn voetsporen treden en die hun daden richten naar wat Hij heeft voorgeleefd. Zij zijn het zout der aarde. Zij zijn het licht der wereld.
 15. 15. a. Tot die gemeenschap van mensen wil ik behoren want ik wil meebouwen aan Gods eigen droom: 'Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar het goed is om te leven voor allen'. Amen.
 16. 16. ( Peter Biesbrouck) We bidden dat we licht voor elkaar mogen zijn en Jij God, olie in de lamp
 17. 17. 1. Alles is bij God begonnen, hemel, aarde, licht en tijd. Wat wij kregen, wat wij wonnen, zij daarom aan hem gewijd. 2 Wat wij maakten en verzonnen, wat wij hebben, wat wij zijn, snakt opnieuw, steeds naar de bronnen: maaltijd, liefde, brood en wijn. 3 Wie bezit verlangt te delen, geeft de armoe rijke zin! Wij zijn één, ofschoon met velen, er is één gebod: 'bemin'. 4 Alles is van God gekregen, schoonheid, aarde, licht en tijd. Hij die deelt verspreidt Gods zegen, deelt in onvergank'lijkheid.
 18. 18. (Naastepad Tom / 'om een mens te zijn op aarde‘)
 19. 19. [Vg.] Wees aanwezig in ons midden en vervul onze duisternis met Jouw Licht, Jezus, vervul ons hart met Jouw Geest.
 20. 20. [Al.] Wij gedenken en vieren Jouw schepping Jouw veelvormig geschenk voor alle mensen: de aarde en het gezegende leven, de zon en de regen, het donker en het licht, de nacht en de dag, de tijden en de seizoenen, het brood op tafel, de beker met wijn.
 21. 21. [Vg.] Met dat brood en die beker gedenken wij Jezus, een mens als wij en toch zó anders:
 22. 22. [Al.] geen heerser, maar een dienaar, geen rover, maar een herder, een mens die niet slaat, maar die geneest, die niet oordeelt, maar vrijspreekt, die niet voor zichzelf leeft, maar voor anderen, die niet verdeelt, maar die verenigt. Hij is hét Licht in alle duisternis.
 23. 23. [Vg.] Wij gedenken Jezus, die op de laatste avond van zijn leven het kleed van de Heer heeft afgelegd en het slavenkleed heeft aangetrokken.
 24. 24. [Al.] Hij heeft voor ons geknield. Hij heeft ons gediend in liefde tot het einde. Beadem daarom dit brood en deze wijn met Jouw Geest, opdat onze gaven mogen worden het lichaam van Jezus, Jouw Zoon en onze Broeder. [rechtstaan]
 25. 25. [Vg.] In de nacht voor zijn lijden en sterven, … God, wij danken Jou omdat Jij ons Jezus Christus hebt gegeven.
 26. 26. [Al.] Hij is zijn weg gegaan in liefde tot het einde toe. En zie, Hij leeft bij Jou. De nacht is dag geworden, duisternis is licht geworden. De dood is overwonnen door het leven. Daarom denken wij aan allen die van ons zijn heengegaan.
 27. 27. [Vg.] Wij bidden om Jouw Geest voor Kerk en wereld: voor allen die Jij als herder in Jouw Kerk hebt aangesteld.
 28. 28. [Al.] Wij bidden Jou ook voor allen die gezag dragen en beslissen over mensen. Wij bidden voor hen om Jouw Geest. Beziel allen met de Geest van Jezus Jouw Zoon, de Geest van trouw en betrouwbaarheid, de Geest van oprechtheid en waarheid, de Geest die muren neerhaalt en ons grenzen doet overschrijden, de Geest die ons bindt aan elkaar en die ons tot liefde beweegt.
 29. 29. (Paul Schollaert)
 30. 30. Vrede voor jou, Vrede voor jou, Vrede voor jou,
 31. 31. Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar wat wij hier beleden, samen met elkaar. Aan uw daag’lijks leven, uw gezin uw werk, wilt u daaraan geven, dan bent u Gods kerk. Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar. Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar, wat wij hier beleden, samen met elkaar. Neem van hieruit vrede, vrede mee naar huis. Dan is vanaf heden Christus bij u thuis. Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar.

×