Zaligsprekingen (4de Zondag door het jaar A)

1,065 views

Published on

Teksten en liederen die geprojecteerd werden tijdens de vierde zondag door het jaar (A-cyclus) met de zaligsprekingen als Evangelie, op Ten Bos (Sint Amanduskerk Erembodegem)
De teksten van onze vieringen zijn te vinden op de website: http://www.kerkembodegem.be/tenbos/liturgie/vieringen.html

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,065
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zaligsprekingen (4de Zondag door het jaar A)

 1. 2. Een nieuwe wereld vol beloften, een goed wijd land ons voorgezegd, gespeld door psalmen en profeten, maar steeds in woorden uitgelegd.
 2. 3. Dat land is ergens hier te vinden, als ieder woord wordt doorgeleefd, op deze aarde achter einders die schijnbaar steeds worden verlegd
 3. 4. Zo durven wij vandaag weer hopen met oude woorden, melodie, dat wij ooit zullen herontdekken: (een nieuwe toekomst is er: zie!) deze aarde, mensenlied.
 4. 5. Met velen hier bijeen gekomen om licht te zoeken bij elkaar, om onze dromen te herhalen. Met ieders aandacht wordt het waar. (M: Tjeerd Oosterhuis)
 5. 7. Jouw hand helpt mij op te staan, jouw voet helpt mij verder gaan en in jou klopt het hart van mijn bestaan. (T.: Hofland Jan / M.: van de Velde Jan-Willem)
 6. 8. Eert God die onze Vader is; weest allen welgemoed. Looft Hem, gij zult in vrede zijn. Aanbidt al wat Hij doet. U, Heer, komt alle leven toe en wie of waar Gij zijt, U is de macht, U zingen wij dank voor uw heerlijkheid.
 7. 9. Lam Gods dat onze zonden draagt, neem deze lofzang aan. Gedenk ons in uw koninkrijk, want Jezus is uw naam. Gij die voor ons ten beste spreekt, Messias, onze Heer. O, ééngeboren Zoon van God, kom haastig tot ons weer. (T.: Huub Oosterhuis / M.: 16 de eeuw)
 8. 11. Komt, luistert naar de woorden die Ik u heden zeg: zij wijzen u het leven, de waarheid en de weg.
 9. 12. Komt, luistert alle mensen die zoeken naar geluk: mijn last is licht te dragen want liefde heet mijn juk.
 10. 13. Gelukkig zijn de armen die zonder macht van geld de wereld gaan verwarmen zij doden kil geweld.
 11. 14. Gelukkig die zachtmoedig de weg van goedheid gaan: hun leven is een weldaad, de vrede breekt zich baan.
 12. 15. Gelukkig die barmhartig de naaste willen zijn van mensen die verzinken in eenzaamheid en pijn.
 13. 16. Gelukkig zij die strijden voor de gerechtigheid en metterdaad belijden: God maakt geen onderscheid.
 14. 17. O God, die alle mensen gelukkig maken wil, toon ons in brood en beker de dienaar van uw wil.
 15. 18. Vernieuw uw oude aarde, vestig uw koninkrijk waar wij uw deelgenoten zijn: koningen te rijk!
 16. 20. p. Wij geloven in God de Vader, die zijn schepping in onze handen heeft gegeven om er een woning van te maken waarin het goed is om te leven. Geloofsbelevenis
 17. 21. a. Wij geloven in de Zoon Jezus Christus, die bij ons kwam wonen en nu leeft in de harten van de mensen. Hij is ons voorbeeld van liefde tot het uiterste.
 18. 22. p. Wij geloven in Gods Geest, die ieder van ons de kracht geeft om aan het rijk van God mee te bouwen.
 19. 23. a. Wij geloven in een gemeenschap waarin elkeen zorg draagt voor de ander; waarin eenieder aan de blijde boodschap gestalte geeft door woord en daad. Wij geloven dat een mensenleven nooit zal eindigen en dat we hoopvol mogen uitzien naar het eeuwig geluk bij de Vader. Amen.
 20. 25. We bidden dat we licht voor elkaar mogen zijn en Jij God, olie in de lamp ( Peter Biesbrouck)
 21. 27. Lieve hemel ooit van aarde, aarde is al wat wij zijn. En de mensen mogen leven tot ze mens en naaste zijn, tot ze ooit in vrede zijn, tot ze eens weldenkend zijn. Lieve hemel ooit van aarde, God zal mens geworden zijn.
 22. 29. Lieve hemel ooit van aarde, nu of nooit begint het hier: wie zijn brood breekt voor een ander, wie niet omziet, wie niet haat, die maakt God en hemel waar, die speelt hier de hemel klaar. Lieve hemel ooit van aarde, God zal mens geworden zijn.
 23. 31. Pr. Wij danken Jou, Vader, dat Jij een God van mensen bent, dat Je Je niet geschaamd hebt onze God genoemd te worden. Dat Jij ons kent bij onze naam, dat Jij de wereld in Jouw handen houdt. Al. Want daarom hebt Je ons geschapen en daartoe ons geroepen in dit leven, dat wij met Jou verbonden zouden zijn, Jouw mensenvolk op deze aarde.
 24. 32. Pr. Gezegend ben Je om het licht van onze ogen en om de lucht die wij ademen. Wij danken Jou voor heel de schepping, voor alles wat Je gedaan hebt in ons midden door Jezus, Jouw zoon. Al. Want waar hij was, die mens Jezus, gingen doven de oren open en vielen blinden de schellen van de ogen.
 25. 33. Pr. Waar hij was werd de besmette melaatse in de kring opgenomen en werden zieken de straffende vinger van God uit het hoofd gepraat. Al. Waar hij was werd brood en vis van harte gedeeld en groeide uit ‘amper iets voor één’ : ‘overvloed voor allen’.
 26. 34. Pr. Hij vertelde over het dagelijkse leven: over een zaadje zo klein en de boom zo groot, over een man met schuren vol en zo arm als wat, over een kind dat wegliep en terugkwam. Duidelijke taal voor wie horen kan. Al. Onvergetelijk wat hij zei over vrije vogels die zaaien noch maaien en niet opslaan in schuren maar geen gebrek lijden. Over bloemen in ‘t wild: ze zetten geen stap, ze spinnen geen draad en er is geen mens die gekleed gaat als zij.
 27. 35. Pr. Vanaf de berg zag Hij de wereld op zijn kop. Al. Zalig de armen, want je bent niet gelukkig om wat je bezit en je wordt niet rijk van wat je hebt; - zalig die van wapens niet willen weten, ze winnen de wereld zonder geweld; - zalig die hun zinnen zuiveren, ze vinden God in het diepst van hun hart; - zalig die deemoedig zijn, als een kind bij hun moeder zijn zij geborgen bij God. [rechtstaan]
 28. 36. Pr. In dit vertrouwen heeft Hij van het leven afscheid genomen…
 29. 37. Pr. Zo heeft Hij de hoop op leven in het hart van de mensen neergelegd… Al. … z ijn geloof dat alles zich uiteindelijk ten goede keert. Wat Hij heeft gezegd en gedaan, die mens Jezus, het kan ons niet meer worden ontvreemd, in geen graf voorgoed begraven worden.
 30. 38. Pr. Steeds weer zal het tot leven komen, en uit de dood opstaan, Al. zal God zijn rijk doen komen op aarde. om steeds weer hetzelfde: vrede en gerechtigheid, op aarde als in de hemel, Uw naam geheiligd, Uw wil gedaan.
 31. 39. Vader van alle mensen onzichtbaar, toch dichtbij. Jouw naam is heel bijzonder: "Je bent er steeds voor mij" Doe Jouw dromen komen, Jouw hemels mooie plan. Die vrede wil ik brengen en helpen waar ik kan. Leer ons wat er nodig is, brood voor elke dag Leer ons te vergeven zodat Je weer lacht. Maak ons sterk en zeker en toon de juiste weg. Ik wil er echt voor gaan. Ik geloof wat ik nu zeg.
 32. 40. (Peter Biesbrouck)
 33. 44. Wonen overal nergens thuis, aarde, mijn aarde, mijn moeders huis. Vallende sterren, de schim van de maan, mensen die opstaan en leven gaan, mensen veel geluk. Zolang wij ademhalen schept Gij in ons de kracht om zingend te vertalen waartoe wij zijn gedacht: elkaar zijn wij gegeven tot kleur en samenklank. De lofzang om het leven geeft stem aan onze dank.
 34. 45. Wonen overal even thuis handel en wandel en huis na huis loven en bieden op waarheid en waan wagen en winnen en verder gaan mensen veel geluk. Ons lied wordt steeds gedragen door vleugels van de hoop. Het stijgt de angst te boven om leven dat verloopt. Het zingt van vergezichten, het ademt van uw Geest. In ons gezang mag lichten het komend bruilofsfeest. (de Vries Sytze / Hymnan a Thonau)
 35. 46. Wonen overal bijna thuis aarde mijn hemel mijn vadershuis stijgende sterren de lach van de maan mensen die dromend een stem verstaan mensen veel geluk. Ons lied wordt steeds gedragen door vleugels van de hoop. Het stijgt de angst te boven om leven dat verloopt. Het zingt van vergezichten, het ademt van uw Geest. In ons gezang mag lichten het komend bruilofsfeest. (de Vries Sytze / Hymnan a Thonau)

×