De smalle deur (21ste zondag door het jaar C)

407 views

Published on

Teksten en liederen die geprojecteerd werden tijdens de eenentwintigste zondag door het jaar C op Ten Bos (Sint Amanduskerk Erembodegem)
De teksten van onze vieringen zijn te vinden op de website: http://www.kerkembodegem.be/tenbos/liturgie/vieringen.html

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
407
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
92
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De smalle deur (21ste zondag door het jaar C)

 1. 1. Zomaar een dak boven wat hoofden deur die naar stilte openstaat. Muren van huid, ramen als ogen speurend naar hoop en dageraad. Huis dat een levend lichaam wordt als wij er binnengaan om recht voor God te staan.
 2. 2. Woorden van ver, vallende sterren, vonken verleden hier gezaaid. Namen voor Hem, dromen, signalen diep uit de wereld aangewaaid. Monden van aarde horen en zien, onthouden, spreken voort Gods vrij en lichtend woord. Woorden van ver, vallende sterren, vonken verleden hier gezaaid. Namen voor Hem, dromen, signalen diep uit de wereld aangewaaid Monden van aarde horen en zien, onthouden, spreken voort, Gods vrij en lichtend woord.
 3. 3. Woorden van ver, vallende sterren, vonken verleden hier gezaaid. Namen voor Hem, dromen, signalen diep uit de wereld aangewaaid. Monden van aarde horen en zien, onthouden, spreken voort Gods vrij en lichtend woord. Tafel van Een, brood om te weten dat wij elkaar gegeven zijn. Wonder van God, mensen in vrede, oud en vergeten nieuw geheim. Breken en delen, zijn wat niet kan, doen wat ondenkbaar is, dood en ver - rij - ze - - - - nis. (Huub Oosterhuis / Valerius)
 4. 4. Heer God, wij willen vragen, leer ons je Woord te dragen, leer ons het slechte laten. Heer God vergeef het ons. (Taizé)
 5. 5. (janvanopbergen/peterbiesbrouck)
 6. 6. [voorganger] Wij geloven in God de Vader, Schepper van hemel en aarde, Ruimteverschaffer aan mensen, Laatste geborgenheid van ons bestaan. Geloofsbelevenis
 7. 7. [Allen] Wij geloven in Jezus de zoon, de betrouwbare Messias, Mensenzoon die de goede richting wijst: Hij is onze Weg, onze Waarheid en ons Leven.
 8. 8. [Vg] Wij geloven in de Heilige Geest die ons deel doet hebben aan het nieuwe Messiaanse leven van geloof, hoop en liefde
 9. 9. [Al] Wij geloven in het Rijk van God dat zich overal ter wereld aandient waar mensen zich oefenen in een grondhouding van recht doen, trouw-zijn en liefhebben en eerlijk wandelen met God.
 10. 10. [Vg] Wij geloven dat wij op weg zijn naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar ooit gerechtigheid zal wonen.
 11. 11. [Al] Wij geloven in het gebed en in het wachten op Gods tijd. Zo houden we de deur open naar de toekomst: totdat God alles in allen zal zijn.
 12. 12. Laatnietsjeverontrusten, laatnietsjebeangstigen. WieGodheeft,ontbreektniets, Godalleenisgenoeg Thersa van Avilla / Berthier Jacques
 13. 13. Veelvormig zij de liefde, aan schaamte, vrees voorbij. Voor haar geen dichte deuren, haar loop zij frank en vrij. Zij brengt het beste boven, het mooiste aan het licht. Zij geeft aan de verzweg’nen een naam en een gezicht.
 14. 14. Veelzijdig zij de liefde, aan twee alleen voorbij. voor haar geen dichte deuren, haar blik zij wijd en vrij. Zij tast en zoekt naar vreemden, totdat zij vrienden zijn. Zij wil een wereld winnen bevrijd van schone schijn. ( jan van opbergen/ ‘geef vrede’ )
 15. 15. [Voorganger] Was heel het volk toch maar profeet, Heer God, maar Jouw dag is nog steeds niet gekomen en nog altijd moeten we bidden, tegen uitbuiters, tegen machten die ons afhouden van vrede en gerechtigheid. Rond de tafel
 16. 16. [Allen] Nog steeds worden Jouw profeten, achtervolgd, gedood, en staan wij dagelijks weer bloot aan de verleiding om niets te doen, aan de gang van zaken, de loop van het onrecht, de macht van de wanorde.
 17. 17. [Vg] Wie, Heer God, houdt het vol een heel leven lang een geweten te hebben en voor gek te staan ? Onmachtig zijn we zelfs om vrede te maken in eigen huis of hart. Wij zijn niet beter dan die mensen die genoegen nemen met wat rust en vrede in een klein bestaan - gordijn dicht, deur op slot. De kilte komt van buiten en ons hart heeft niet voldoende vuur om alles en iedereen te verwarmen
 18. 18. [Al] Misschien is het toch wel Jouw Geest die ons verbiedt ons dan maar neer te leggen bij ons eigen machteloos gevoel. Misschien is het Jouw Geest die ons de sleutel in handen geeft om uit te breken, uit ons angstige bestaan.
 19. 19. [Vg] Misschien dat Jouw nog onvoltooide dag toch wel begonnen is in ons en in zovele mensen, als een verlangen naar elkaar, naar een wereld in vrijheid en vrede
 20. 20. [Al] We durven toch nog hier te komen om zingend, luisterend, sprekend als kleine profeten Jouw belofte te verkondigen. Maak dat dan waar in ons, en laat het brood, en het woord van Jezus weer voor ons zijn: een stootje in de rug, een licht in donkere tijden.RECHTSTAAN ◄
 21. 21. [Vg] Daarom durven wij vandaag opnieuw herhalen wat Hij ons heeft voorgedaan op die avond voor zijn lijden en dood: … Doe ons nu opstaan uit onze geslotenheid, onze ontmoediging en berusting.
 22. 22. [Al] Breek ons open naar elkaar en naar onze medemensen: leer ons zien met Jouw ogen, luisteren met Jouw oren, en maak ons creatief in onze inzet. Sterk in ons het gelovig vertrouwen dat een nieuw begin altijd mogelijk is, voor ieder mens, en voor heel onze aarde.
 23. 23. [Vg] Ga op weg met ons, Jouw gemeenschap hier op Ten Bos, en sterk ons voor onze zending in deze wereld.
 24. 24. [Al] Leer ons de tekenen van deze tijd met Jouw sleutel te lezen om er met moed op in gaan en zo gelukkig te worden. Maak ons aandachtig voor de echte noden van vandaag, de noden van de kleinsten en de minsten. Geef wijsheid, inzicht en moed aan hen die – in Jezus’ naam - voorgangers zijn voor Jouw kerk.
 25. 25. [Vg] Ga met ons mee, en verzamel ons eens allemaal rond het grote feestmaal van Jouw Liefde, als eens Jouw Rijk zijn voltooiing vindt. Dan mogen wij thuis komen bij Jou, en Je eindelijk noemen en erkennen als ‘Vader van alle mensen’
 26. 26. (PeterBiesbrouck)
 27. 27. (Taizé)
 28. 28. Samen, nu nog samen; straks weer, om ons heen, eigen deur en ramen, ieder weer alleen. Eer we elkaar vergeten, mensen groot en klein, Christus, leer ons weten dat wij broeders zijn. Christus, leer ons weten dat wij broeders zijn.
 29. 29. Verder, waarheen verder ? Christus, geef ons raad; wees de goede Herder die ons nooit verlaat. Leid ons alle uren die wij samen gaan; breng ons tussen muren die de tijd weerstaan. breng ons tussen muren die de tijd weerstaan.(van der Plas Michel / ‘Land of Hope and Glory’ )

×