Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Storytelling digital

448 views

Published on

Cum începi să scrii o poveste? Există talent de povestitor sau e ceva ce se poate învăța? Cum atragi susținători prin ceea ce scrii online?

Prezentare susținută de Gabriel Sandu, pe 31 mai 2017, în cadrul Școlii Digitale pentru ONG-uri: ONG Online.

Școala Digitală pentru ONG-uri este un program anual creat de Asociația Techsoup pentru a ajuta angajați și voluntarii organizațiilor neguvernamentale din România și Republica Moldova să beneficieze de training profesionist și la îndemână online în utilizarea tehnologiei sau soluțiilor online disponibile lor. Mai multe pe www.ongonline.techsoup.ro.

  • Be the first to comment

Storytelling digital

  1. 1. Gabriel Sandu Jurnalist Brrlog, VICE România, actor și om care trăiește ca să povestească diverse
  2. 2. Un short story de la filmarea unui documentar, unde după ce am vorbit cu zeci de oameni, am dat peste un talent într-ale istorisitului și impactul pe care l-a avut asta asupra mea și a materialului. Nu știm dacă suntem povestitori buni, dar cu siguranță merită să încercăm.
  3. 3. În clasa a doua, învățătoarea ne-a cerut să schimbăm finalul unei povești c-o prințesă care era deranjată de un bob de mazăre. M-am pus la biroul soră-mii, din camera ei roz, singurul din casă de pe atunci și nu m-am mai oprit din scris. Învățătoarea a citit cu voce tare în clasă compunerea mea și a sunat-o pe mama să-i spună că "am talent la scris". Între timp mi-am educat alte aptitudini și am rămas amator doar la cuvinte, pe care le tratez fără pretenții, de multe ori de pe telefon, în timp ce mănânc sau călătoresc. Sunt unele litere care adunate împreună mă ajută să rezist. Și, uneori, îi ajută și pe alții.
  4. 4.  Fii personal  Gândește-te de ce ar trebui să intereseze pe cineva povestea ta  Nu te descuraja în fața talentelor „native”  Folosește o analogie deșteaptă și organizează haosul din mintea ta  Textele cu scop  Învață niște social media  Găsește mediul care te face să te simți comod când scrii  Când scrii foarte multe, e ok să nu mai ai niciun chef să scrii
  5. 5. Între a fi personal și a avea research-ul făcut https://brrlog.com/str%C4%83mosii-no%C8%99tri-au-avut-sclavi-f23fd42a7791
  6. 6. Orice ai de scris, e important să ai și tu un rol în povestea pe care o spui. Sună egoist, poate și e, dar ajută. Diferența dintre un om care spune o poveste „cu suflet” și una pur informativă constă în dorința intimă de a transmite mai departe un anumit mesaj, o stare care ne-a molipsit.
  7. 7. Analogia este o asemănare parțială între două noțiuni, situații sau fenomene. În munca noastră, fie că vrem să relatăm o poveste care ne aparține sau una despre care am aflat, e important să folosim instrumentele care ne conectează cel mai bine cu cititorul. O analogie bine plasată într-un text înseamnă puntea emoțională dintre o experiență la care empatizează majoritatea dintre noi și ceva particular, dificil de explicat într-un limbaj uzual. În majoritatea meseriilor care se bazează pe contactul direct cu publicul, tehnica analogiei aduce împreună oameni care, poate, altfel n-ar avea nimic în comun.
  8. 8.  Un text fără o introducere lungă  Când prezinți clar de ce trebuie să mă intereseze ce ai tu de comunicat  Când teas-uiești punctul cel mai important al poveștii Niciodată nu poți să știi sigur, dar poți să exersezi până măcar ți se pare că știi
  9. 9.  Oamenii reacționează, dar de multe ori doar în măsura în care sunt chestiuni cu titlul de „urgențe” - dar asta nu trebuie să ne descurajeze :)  Uneori sunt chestii pe care vrem să le comunicăm și ele rămân fără impact, deși ne-am gândit o groază la care e cel mai bun mod de a le pitch-ui public.  Articolele descriptive despre site-uri ar fi bine să fie gândite cu o structură de povestire cât mai bună.

×