Virus Hati & Vaksinnya

4,016 views

Published on

Tazkirah @PTAR

Mei 2012

Ustaz Mohd Afiz Hasan

25 Mei 2012 / 4 Rejab 1433H

Published in: Spiritual
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,016
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,825
Actions
Shares
0
Downloads
89
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Virus Hati & Vaksinnya

 1. 1. 1
 2. 2. PROGRAM MODAL INSAN (PMI) STAF VIRUS HATI & VAKSINNYA (2V) MEI 2012 PUSAT PEMIKIRAN DAN KEFAHAMAN ISLAM (CITU)
 3. 3. HATI RAJA SEGALA AMALAN Sabda Nabi SAW.: Sesungguhnya di dalam tubuh (manusia) ada seketul daging, jika dia baik maka baiklah seluruh tubuhnya, dan jika dia rosak maka akan rosaklah seluruh tubuhnya, ketahuilah bahawa dialah HATI. (HR. Bukhari dan Muslim)
 4. 4. MUSUH HATI YANG PERLU DIHINDARISabda Nabi SAW.: Sesungguhnya syaitan berjalan dalam tubuh manusia sebagaimana perjalanan darah. (HR. Bukhari dan Muslim)
 5. 5. • Al Hafiz Ibnu Hajar Al Asqalani berkata: Hadis diatas boleh diertikan bahawa syaitan berjalan di dalam tubuh manusia secara zahir kerana Allah mampu berbuat demikian. Dan boleh juga jika diertikan secara kiasan kerana syaitan sentiasa ingin berdampingan dengan manusia. Mereka tidak mahu berpisah dari manusia sebagaimana kedudukan dan peranan darah. Jadi syaitan disamakan dengan darah kerana hubungan kedua-duanya yang sangat rapat dengan manusia.• Ibnu Abbas berkata: Syaitan akan menyelinap ke dalam hati manusia jika dia sedang lupa, lalai dan was-was. Tetapi jika ia ingat kepada Allah maka syaitan pun akan pergi.
 6. 6. KEPELBAGAIAN JENIS HATI
 7. 7. HATI YANG SIHAT Merupakan hati yang selamat dari segala bentuk syahwat dan nafsu yang sentiasa menentang perintah Allah. Selamat dari pelbagai syubhah. Selamat dari penyembahan dan pengabdian selain Allah. Selamat dari mencipta dan membuat undang- undang yang bukan ditetapkan oleh RasulNya.
 8. 8. CIRI-CIRI HATI YANG SIHAT Sentiasa mengingati Allah SWT. Melaksanakan segala ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Patuh kepada perintah Allah dan meninggalkan segala laranganNya. Jiwanya sentiasa tenang, bersih daripada prasangka.
 9. 9. HATI YANG MATI Hatiyang sama sekali tidak memiliki jiwa dan roh. Tenggelam bersama syahwatnya dalam arus kemaksiatan dan keseronokan sahaja walaupun tahu bahawa Allah murka atas perbuatannya itu.
 10. 10. CIRI-CIRI HATI YANG MATI Menyembah/memuja selain daripada Allah SWT. Menolak segala ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Tidak meredhai agama Islam sebagai agamanya. Wujudnya perasaan nifak dalam hatinya.
 11. 11. HATI YANG SAKIT Hati yang mempunyai penyakit di dalamnya. Kadangkala ia boleh menjadi hati yang sihat apabila iman mengetuai nafsu. Kadangkala ia menjadi hati yang mati apabila nafsu merajai diri.
 12. 12. CIRI-CIRI HATI YANG SAKIT Cintakan dunia secara berlebihan. Suka mengikut hawa nafsu dalam setiap perbuatannya. Tidak selesa melihat orang lain mendapat nikmat/kesenangan. Tidak suka kepada majlis-majlis ilmu. Suka kepada hiburan yang keterlaluan.
 13. 13. ANTARA VIRUS HATI Ego  Putus asa Hasad dengki  Cinta dunia secara Sombong berlebihan Riya’  Rasuah Bakhil  Penyelewengan Sentiasa Marah  Dendam Suka bermusuhan  Fitnah Suka hiburan, benci  Malas beribadah majlis ilmu  Kufur nikmat
 14. 14. MENGANTUK????JOM BERSENAM SEKEJAP
 15. 15. VAKSIN HATI BACA AL-QURAN DAN FAHAM MAKNANYA RAJIN BUAT SOLAT SUNAT BERKAWAN DENGAN ORANG YANG SOLEH BANYAKKAN BERPUASA RAJIN BERZIKIR
 16. 16. BACA AL-QURAN DAN FAHAMI MAKNANYA Surah Yunus, ayat 57 Rasulullah SAW bersabda :Hendaklah kamu semua melakukan duakesembuhan, iaitu dengan menggunakan madu dan al-Quran. Riwayat Ibnu Majah.
 17. 17. SENTIASA MELAKUKAN SOLAT SUNAT ( Surah Al-Baqarah, ayat 45 Surah al-Ankabut, ayat 45
 18. 18. BERKAWAN DENGAN ORANG YANG SOLEH Rasulullah SAW bersabda : "Seseorang itu dikenali berdasarkan sahabatnya, maka berwaspadalah /bersikap bijaksanalah dalam memilih sahabat." (Riwayat Ahmad) "Bersahabat dengan orang yang soleh dan dengan orang yang jahat umpama seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi sama ada ia memberi anda sebahagian atau anda membeli Bau-bauan daripadanya atau sekurang kurangnya Anda mendapat juga baunya. Manakala tukang besi
 19. 19. BANYAKKAN BERPUASA Saidina Umar berkata :Jauhilah makan berlebihan, sesungguhnya ia penyebab rosak diri, mewarisi penyakit, menyebabkan malas sembahyang, dan hendaklah kamu menjaga makan, kerana ia paling baik untuk jasad, dan hindarkan daripada berlebih-lebihan, sesungguhnya Allah bencikan orang alim yang gemuk. Riwayat Abu Naim.
 20. 20. SENTIASA BERZIKIR MENGINGATI ALLAHSWT  Surah ar-Ra’d, ayat 28 Surah ali-Imran, ayat 190-191
 21. 21. JOM CUCI HATI ) ( Surah An-Nur, ayat 35-37
 22. 22. KESIMPULAN
 23. 23. KALAU ROSAK……
 24. 24. JIKA BAIK…. BERSYUKUR DAN JAGALAH IA
 25. 25. RUJUKAN : Al-Syeikh Muhammad Jamaluddin Al-qasimi Ad Dimasqi (2005), Bimbingan Untuk Mencapai Darjat Mukmin, terj. H. Moh abdai Rathomy, Victory Agencie, Kuala Lumpur. Dr. Aidh bin Abdullah Al-Qarni (2009), nasihat Untuk Orang Yang Terlanjur Melakukan Dosa, Perniagaan jahabersa, Johor Bahru. Abu Mazaayaa Al-Hafiz (2007), Penawar Hati & Penenang Jiwa, Al- Hidayah Publication, Kuala Lumpur. Drs. Hj. Hanafi Mohamed et.al, (2009), 22 Dosa Hati Manusia, Al-Hidayah Publication, Kuala Lumpur. Bahan ceramah Ustaz Mohd Dasuqkhi Mohd Sirajuddin semasa program Muzakarah Ilmu Islam Semasa Siri 3/2012 pada 25 April 2012 di Dewan Muktamar, Masjid tuanku Mizan, UiTM Shah Alam. www.darulsyifa.org

×