Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Acidi acetik (etanoik)
Përmbajtja:
• Acidi acetik (etanoik)
• Formulat
• Përfitimi
• Vetitë Fizike
• Vetitë Kimike
• Përdorimi
Acidi acetik (etanoik)
Acidi acetik (etanoik) është një ndër
acidet e para organike të njohura prej
njeriut. Emri acetik r...
Formulat
Formula
Strukturale
Formula 3D
Formula
Molekulare
Përfitimi
• Acidi acetik (etanoik) përfitohet me disa
metoda:
1.Me oksidimin ose thartimin acetik të alkoolit të
verës, i ...
Përfitimi +
3. Me hidratimin e etinit
Vetitë Fizike
• Acidi acetik është substancë e lëngët, me erë
karakteristike të uthullës. Në temperatur mbi
16,7°C është n...
Acidi acetik “glacial”(Foto)
Vetitë Kimike
• Acidi etanoik radhitet ndër acidet e
dobëta, sepse shumë pak
shpërbashkohen në jone dhe është
përques i do...
Vetitë Kimike +
• Acidi etanoik bashkëvepron me
hidroksidin e natriumit dhe formon
etanoatin e natriumit dhe ujin sipas
re...
Vetitë Kimike +
• Acidi etanoik bashkëvepron aktivisht me
metale, si p.sh me zinkun, duke formuar
kripëra etanoate ose ace...
Përdorimi
• Acidi etanoik përdoret në industrinë
ushqimore për konservimin e perimeve,
në industrinë farmaceutike, për
për...
Fleurat Govori
Acidi 20acetik-20-28etanoik-29-131018185725-phpapp02
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Acidi 20acetik-20-28etanoik-29-131018185725-phpapp02

-

 • Be the first to comment

Acidi 20acetik-20-28etanoik-29-131018185725-phpapp02

 1. 1. Acidi acetik (etanoik)
 2. 2. Përmbajtja: • Acidi acetik (etanoik) • Formulat • Përfitimi • Vetitë Fizike • Vetitë Kimike • Përdorimi
 3. 3. Acidi acetik (etanoik) Acidi acetik (etanoik) është një ndër acidet e para organike të njohura prej njeriut. Emri acetik rrjedh nga gjuha latine (acetum = uthull). Uthulla formohet vetvetiu nëse do të lihet vera hapur. Por ky proces ndodh në prani të oksigjenit. Formulat e Acidit acetik janë: Formula molekulare, strukturale dhe 3D.
 4. 4. Formulat Formula Strukturale Formula 3D Formula Molekulare
 5. 5. Përfitimi • Acidi acetik (etanoik) përfitohet me disa metoda: 1.Me oksidimin ose thartimin acetik të alkoolit të verës, i cili shndërrohet në acid acetik ose etanoik sipas reaksionit: 2.Me distilimin e thatë të drurit.
 6. 6. Përfitimi + 3. Me hidratimin e etinit
 7. 7. Vetitë Fizike • Acidi acetik është substancë e lëngët, me erë karakteristike të uthullës. Në temperatur mbi 16,7°C është në gjendje agregate të lëngët. Acidi acetik me përqëndrim (98-100%), në temperaturë më të ulët, shfaqet në gjendje agregate të ngurtë, në formë kristalore, prandaj edhe quhet acid acetik “glacial”. Acidi acetik vjen në treg me përqëndrim 80% dhe është helmues, prandaj për përgatitjen e melmesave përdoret tretësira me përqëndrim 4-9%.
 8. 8. Acidi acetik “glacial”(Foto)
 9. 9. Vetitë Kimike • Acidi etanoik radhitet ndër acidet e dobëta, sepse shumë pak shpërbashkohen në jone dhe është përques i dobët i rrymës elektrike. Acidet në tretësira ujore shpërbashkohen në jone hidrogjen ose hidronium dhe në mbetje acidike.
 10. 10. Vetitë Kimike + • Acidi etanoik bashkëvepron me hidroksidin e natriumit dhe formon etanoatin e natriumit dhe ujin sipas reaksionit:
 11. 11. Vetitë Kimike + • Acidi etanoik bashkëvepron aktivisht me metale, si p.sh me zinkun, duke formuar kripëra etanoate ose acetate, me ç`rast lirohet hidrogjeni në gjendje agregate të gaztë. • Acidi etanoik bashkëvepron me alkool, me ç`rast formon esteret përkatëse dhe lirohet uji.
 12. 12. Përdorimi • Acidi etanoik përdoret në industrinë ushqimore për konservimin e perimeve, në industrinë farmaceutike, për përfitimin e ngjyrave, të fijeve sintetike, të lëndëve plastike, në kozmetikë, si tretës etj.
 13. 13. Fleurat Govori

×