Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Vuorovaikuta – Opi kuuntelun 6 tasoa
Kuuntelun 6 tasoa Paul Burnsin mukaan
Esimerkkejä
Viikkoharjoitus kuuntelun kehittämi...
©Pleinert & Partner Finland
Taru Tuomisto, Senior Consultant
Kutsumme Sinut tutustumaan yhteen valmennuksen
avulla kehitet...
Kaikki kuuntelun tasot käytössä
Esitän mukaellen Burnsin mallin kuudesta kuuntelun
tasosta (Burns, 2001)
Jokainen ihminen ...
1. TASO – ”Häh, mitä sanoit?”
Ajatukset muualla, vaikka näyttää kuuntelevan.
Matti on juuri kuullut että tärkeä asiakas on...
2. TASO – ”EVVK”
Kuuntelee, mutta odottaa että pääsee itse puhumaan.
Meeri tulee neukkariin, jossa Mari on jo virittämässä...
3. TASO – ”Tieto on valtaa”
Kuuntelee, mutta arvioi kuulemaansa onko se oikein vai
väärin.
Pekka kertoo palaverissa innois...
1 – 3 TASOT - VÄHENNÄ
1-3 tasoilla henkilö ei halua aidosti kuulla toisen
ajatusta.
Kysyminen, kuuntelu ja myönteinen työp...
4. TASO – ”Sillon kun minä….”
Kuuntelee, mutta tarve soveltaa sitä, mitä on itse
kokenut. Kiinni omissa näkökannoissaan.
H...
5. TASO – ”Arvailija”
Kuuntelee tarkkaavaisesti, mutta on kova tarve
ymmärtää mitä toinen tarkoittaa suhteessa aiempaan
ti...
6. TASO – ”Korvamaisteri”
Kuuntelee, ei yritä heti ymmärtää niin paljon, että se
estäisi aitoa kuuntelua. Antaa asialle ja...
4 – 6 TASOT - LISÄÄ
4-6 tasoilla ollaan aidosti kiinnostuneita henkilön
asiasta.
Arvostus ja kuuntelu liittyvät toisiinsa....
VIIKKOHARJOITUS KUUNTELUUN
Mieti maanantaina ja tiistaina kohtaamisten, palaverien ja
kokousten jälkeen, mitä kuuntelun ta...
”Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa
viisaat jääräpäistä.” –John Steinbeck
Ota yhteyttä ja kerro ajatuksesi
Tar...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vuorovaikuta - Opi kuuntelun 6 tasoa

1,574 views

Published on

Yksi valmennuksen avulla kehitettävä vuorovaikutuksen osa-alue on kuuntelu. Vuorovaikutukseen liittyy paljon muitakin asioita, mutta keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan, lisää tehokkaammin tietoisuutta käytännön tasolla. Esittelen kuuntelun 6 tasoa Paul Burnsin mukaan, kerron niistä esimerkkejä tasojen hahmottamiseksi ja annan harjoitustehtävän, jota voit soveltaa helposti päivittäisessä työelämässäsi. Tutustuttuasi materiaaliin, osaat hahmottaa ja tiedostaa paremmin omaa kuunteluasi ja harjoittaa sitä korkeammalle tasolle.

Published in: Business
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Vuorovaikuta - Opi kuuntelun 6 tasoa

 1. 1. Vuorovaikuta – Opi kuuntelun 6 tasoa Kuuntelun 6 tasoa Paul Burnsin mukaan Esimerkkejä Viikkoharjoitus kuuntelun kehittämiseen Pleinert & Partner HR for Entrepreneurial Organizations www.pleinertpartner.com
 2. 2. ©Pleinert & Partner Finland Taru Tuomisto, Senior Consultant Kutsumme Sinut tutustumaan yhteen valmennuksen avulla kehitettävään osa-alueeseen kuunteluun, joka on tärkeä osa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Vuorovaikutukseen liittyy paljon muitakin asioita, mutta keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan, lisää tehokkaammin tietoisuutta käytännön tasolla. Toivomme että aineisto herättää kiinnostuksesi aihetta kohtaan ja pystyt hyödyntämään sitä omaehtoisessa kehittymisessäsi. Pleinert & Partner valmentaa yritysten avainhenkilöitä kaikissa HR elinkaaren vaiheissa. Tämän e-julkaisun sisältö on tekijänoikeuslain alainen. Jos hyödynnät aineistoa, muistathan viittauksen käytön.
 3. 3. Kaikki kuuntelun tasot käytössä Esitän mukaellen Burnsin mallin kuudesta kuuntelun tasosta (Burns, 2001) Jokainen ihminen käyttää kaikkia kuutta kuuntelun tasoa. Sitä ei voi välttää. Tämän valmennusmateriaalin tarkoituksena on herättää huomiosi omiin kuuntelutaitoihisi, kuuntelutaidon tärkeyteen vuorovaikutustaitona ja siihen, miten voit analysoida omaa kuunteluasi ja halutessasi myös kehittää sitä.
 4. 4. 1. TASO – ”Häh, mitä sanoit?” Ajatukset muualla, vaikka näyttää kuuntelevan. Matti on juuri kuullut että tärkeä asiakas on siirtämässä sopimusta kilpailijalle. Hän miettii kuumeisesti, miten asiaa lähtisi hoitamaan, koska tieto on tullut sidosryhmän kautta. Kahvihuoneessa Pekka alkaa kertomaan onnistuneesta asiakaskäynnistään. Matti napsuttaa kynää ja ajatukset karkaavat omille poluilleen. Pekka kysyy lopuksi, muistaako Matti, kuka pari vuotta sitten oli mukana asiakkaansa projektissa hoitamassa koordinointia. Matti joutuu kysymään, mistä olikaan kyse. Pekka pettyy, kun ei saanut positiivista palautetta onnistumisestaan, eikä häntä edes kuunneltu. Pekka kokee, ettei häntä arvosteta.
 5. 5. 2. TASO – ”EVVK” Kuuntelee, mutta odottaa että pääsee itse puhumaan. Meeri tulee neukkariin, jossa Mari on jo virittämässä esitystään tykille. Mari on viilannut esitystään yömyöhään ja jännittää vähän sen esittämistä johtoryhmälle. Meeri kertoo että oli myöhästyä, koska lastenhoitaja myöhästyi, jonka jälkeen auto ei startannut. Metroasemalla Meeri oli huomannut että matkakortti oli jäänyt toisen takin taskuun. Mari ei jaksaisi kuunnella loppuun ja sanoo väliin heti Meerin vetäessä henkeä, että jonkun pitäisi keittää vielä kahvia ja hakea kopiohuoneesta muutama esite.
 6. 6. 3. TASO – ”Tieto on valtaa” Kuuntelee, mutta arvioi kuulemaansa onko se oikein vai väärin. Pekka kertoo palaverissa innoissaan uudesta ajatuksesta, miten yrityksen tuotetta voisi laajentaa uuteen kohderyhmään. Pasi on vieressä ja kommentoi ettei tule onnistumaan. Uusi kohderyhmä ei ole ennenkään tarvinnut tuotetta ja hoitaa tarpeensa toisella toimintamallilla. Pekkaa harmittaa. Hänen havaintonsa mukaan markkinassa on tapahtunut muutoksia ja Pasi on vaan jämähtänyt. Oikeastaan Pekka epäilee, että ideasta ei keskustella, koska se ei ollut Pasin.
 7. 7. 1 – 3 TASOT - VÄHENNÄ 1-3 tasoilla henkilö ei halua aidosti kuulla toisen ajatusta. Kysyminen, kuuntelu ja myönteinen työpalaute ilmaisevat parhaiten arvostuksen ja huomion. Seuraa omaa kuunteluasi ja pyri vähentämään 1-3 tason kuuntelua.
 8. 8. 4. TASO – ”Sillon kun minä….” Kuuntelee, mutta tarve soveltaa sitä, mitä on itse kokenut. Kiinni omissa näkökannoissaan. Helmi kertoo esimiehelleen että hänellä on ollut vaikeuksia saada alihankintana ostetulta IT palvelulta raportointia laitekannasta. Terhi kertoo, että silloin kun IT oli hänen vastuullaan, hän irtisanoi sopimuksen vauhdittaakseen sovittujen asioiden hoitamista. Helmi jää miettimään sopiiko Terhin toimintatapa hänelle ja voisiko hän päästä samaan lopputulokseen jotenkin toisin. Helmi arvostaa kuitenkin sitä, että Terhi kuunteli ja halusi auttaa.
 9. 9. 5. TASO – ”Arvailija” Kuuntelee tarkkaavaisesti, mutta on kova tarve ymmärtää mitä toinen tarkoittaa suhteessa aiempaan tietoomme. Estää rentoa kuuntelua. Rasmus esittää jorylle yhden TOP 10 asiakkaan myynnin kehitystä. Hän kertoo, että myynti on pysynyt samalla tasolla viimeiset kaksi vuotta. Samat kaksi vuotta sitten asiakasyrityksen yhteyshenkilö vaihtui. Teppo on vastuussa asiakkaasta, eikä ole onnistunut saamaan tapaamista asiakkaan uudelle yhteyshenkilölle. Jori ehdottaa: ”Tarkoitat varmaan sitä, että meidän kannattaisi kokeilla vaihtaa asiakasvastuuta Tepolta jollekin toiselle?”
 10. 10. 6. TASO – ”Korvamaisteri” Kuuntelee, ei yritä heti ymmärtää niin paljon, että se estäisi aitoa kuuntelua. Antaa asialle ja itselleen hieman aikaa ja tilaa muodostaa mielikuva toisen tarkoituksesta ja sen yhteydestä omiin kokemuksiin. Iiris kertoo projektinsa etenemisestä. Hän kuvaa tuloksia onnistuneista stepeistä reippaana. Sari kuuntelee rauhassa. Kun Iiris pitää tauon, Sari odottaa jatkaako Iiris kertomista ja kannustaa jatkamaan sanomalla, mielenkiintoista, mitä muuta siinä on menossa? Iiris jatkaa kertomista, huokaisee ja ilmaisee huolensa yhden osatavoitteen aikataulutuksesta. Sari kuuntelee ja pyytää kertomaan vielä lisää. Iiris saa rauhassa kertoa koko ongelman ytimen ja ehdottaakin sen jälkeen itse ratkaisua.
 11. 11. 4 – 6 TASOT - LISÄÄ 4-6 tasoilla ollaan aidosti kiinnostuneita henkilön asiasta. Arvostus ja kuuntelu liittyvät toisiinsa. Meidän on helppo kuunnella henkilöä, jota arvostamme. Kuuntelu lisää myös puhujalle tunnetta arvostuksesta. Hyvä kuuntelu lisää myös kysymisen tehoa. Seuraa omaa kuunteluasi ja pyri lisäämään 4-6 tason kuuntelua.
 12. 12. VIIKKOHARJOITUS KUUNTELUUN Mieti maanantaina ja tiistaina kohtaamisten, palaverien ja kokousten jälkeen, mitä kuuntelun tasoja käytit näissä vuorovaikutustilanteissa. Keskity vain avoimesti havainnoimaan. Kirjaa keskiviikon ja torstain sovittuihin tapaamisiin merkintä, joissa haluat panostaa erityisesti kuuntelun tasoihin 5 ja 6. Kirjaa perjantaina ylös, mitä ajatuksia tämä harjoitus synnytti. Mitä oivalsit? Kirjoita muutama adjektiivi, jolla kuvaat tapahtumia. Oliko kokeilu mielenkiintoinen, hauska, herättävä, turha, kiinnostava, vaikea, helppo, ennalta-arvattava, yllättävä tai jotain muuta? Miten haluat jatkaa harjoitusta seuraavalla viikolla? Kirjaa kalenteriisi seuraavalle viikolle kolmesta viiteen merkintää siitä, miten haluat jatkaa kuuntelun treenaamista. Varaa perjantaille hetki kokemusten reflektointiin ja seuraavan viikon merkinnöille.
 13. 13. ”Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä.” –John Steinbeck Ota yhteyttä ja kerro ajatuksesi Taru Tuomisto Puh. 044 099 8898 taru.tuomisto@pleinertpartner.com https://www.linkedin.com/in/tarutuomisto/

×