Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Национални парк-Копаоник

8,860 views

Published on

Национални парк Копаоник

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Национални парк-Копаоник

 1. 1. НАЦИОНАЛНИ ПАРК КОПАОНИК
 2. 2. НАЦИОНАЛНИ ПАРК КОПАОНИК СЕ НАЛАЗИ У ЦЕНТРАЛНОМ ДЕЛУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. ЗБОГ СВОЈИХ ПРИРОДНИХ ВРЕДНОСТИ 1981. ГОДИНЕ КОПАОНИК ЈЕ ПРОГЛАШЕН ЗА НАЦИОНАЛНИ ПАРК. НАЦИОНАЛНИ ПАРК КОПАОНИК ОБУХВАТА ПОВРШИНУ ОД 11 810 ХЕКТАРА.
 3. 3. НАЦИОНАЛНИ ПАРК ПРЕДСТАЉА ЗАКОНОМ ЗАШТИЋЕНИ И ТАЧНО ОГРАНИЧЕНИ ПРЕДЕО КОЈИ СЕ ОДРЖАВА У ПРИРОДНОМ СТАЊУ. У ЊЕМУ СУ ЗАШТИЋЕНИ ЖИВОТИЊСКИ И БИЉНИ СВЕТ, РЕЉЕФНИ, ЕРОЗИВНИ, АКУМУЛАЦИОНИ, ГЛАЦИЈАЛНИ, И ДРУГИ ОБЛИЦИ ПРИРОДНЕ РЕТКОСТИ.
 4. 4. КОПАОНИК СЕ НАЛАЗИ ИЗМЕЂУ РЕКА ИБРА И СИТНИЦЕ НА ЗАПАДУ, ЛАБА НА ЈУГОИСТОКУ, ЈОШАНИЦЕ И КОЗНИЧКЕ РЕКЕ НА СЕВЕРУ, ДОК СЕ НА ИСТОКУ НАЛАЗЕ РЕКЕ РАСИНА И ТОПЛИЦА. ДАНАШЊЕ ОБЛИКЕ РЕЉЕФА КОПАОНИКА СТВОРИЛИ СУ ПРОЦЕСИ ЕРОЗИЈЕ И СПИРАЊА.
 5. 5. КЛИМА КОПАОНИКА ОБЕЛЕЖЕНА ЈЕ СА ПРЕКО 200 СУНЧАНИХ ДАНА ГОДИШЊЕ, ЗБОГ ЧЕГА И НОСИ НАЗИВ ,,ПЛАНИНА СУНЦА“. СНЕГОВИ СА ИЗВЕСНИМ ОДСТУПАЊИМА ПАДАЈУ КРАЈЕМ НОВЕМБРА И ТРАЈУ ДО МЕСЕЦА МАЈА, ПРОСЕЧНО ОД 180 ДО 230 ДАНА ГОДИШЊЕ. ПАДАВИНЕ СУ У ПРОСЕКУ ВЕЋЕ ОД 1М ГОДИШЊЕ.
 6. 6. НАЈПОЗНАТИЈИ ИЗВОРИ НА КОПАОНИКУ СУ: МАРИНЕ ВОДЕ, КРЧМАР ВОДА, ЈАВОР ЧЕСМА, КАЗНОВСКЕ БАЧИЈЕ. НА ПОДРУЧЈУ КОПАОНИКА НАЛАЗИ СЕ НЕКОЛИКО УРВИНСКИХ ЈЕЗЕРА. НАЈВЕЋЕ ЈЕ СЕМЕТЕШКО ЈЕЗЕРО КОЈЕ СЕ НАЛАЗИ НА 900 МЕТАРА НАДМОРСКЕ ВИСИНЕ У АТАРУ СЕЛА СЕМЕТЕШ.
 7. 7. НАЈПОЗНАТИЈЕ БАЊЕ ОВОГ ПОДРУЧЈА СУ: ЈОШАНИЧКА БАЊА, ЛУКОВСКА БАЊА И КУРШУМЛИЈСКА БАЊА ЧИЈЕ ВОДЕ ИМАЈУ ИЗУЗЕТНО ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА.
 8. 8. ОД ЖИВОТИЊСКИХ ВРСТА ОВДЕ ЖИВЕ: ДИВЉА СВИЊА, СРНА, ЛИСИЦА, ЗЕЦ, ЛАСИЦА, ТВОР... МЕЂУ ПРИРОДНИМ РЕТКОСТИМА (ПОД ЗАШТИТОМ) ОПСТАЛИ СУ: СИВИ СОКО, ШУМСКА СОВА, ПЛАНИНСКА ШЕВА, КРСТОКЉУН...
 9. 9. ЗБОГ ПОВОЉНЕ КЛИМЕ, БРОЈА СУНЧАНИХ ДАНА У ГОДИНИ, ГЕОМОРФОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ КОПАОНИК ЈЕ ИЗУЗЕТНО ПОГОДАН ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА. КОПАОНИК ПРУЖА ПОСЕТИОЦИМА- ЉУБИТЕЉИМА ПРИРОДЕ, УЖИВАЊЕ И ЛЕПЕ ДОЖИВЉАЈЕ...У ОКВИРУ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ИЗГРАЂЕН ЈЕ ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР СА СКИЈАШКИМ ЦЕНТРИМА.
 10. 10.  Када је Копаоник проглашен за национални парк?  Шта представља национални парк?  Шта је све заштићено у националном парку?  Зашто је Копаоник добио Назив ,,планина сунца“’?  Које је највеће језеро које се налази на Копаонику?  Наброј неке од бања на Копаонику  Које све животиње живе на Копаонику?  Да ли је Копаоник погодан за развој туризма?
 11. 11. МЛАДЕН НЕГОВАНОВИЋ ЈОВАН ЛУКИЋ ИВАН ЂУРИЧИЋ НИКОЛА ПЕТРОВИЋ САВА ЈАЊИЋ VIII1

×