Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Горња Врањска

10,471 views

Published on

Завичајна географија

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Горња Врањска

 1. 1. ГОРЊА ВРАЊСКА
 2. 2. ЛОКАЛНИ ПУТ
 3. 3. ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ Горња Врањска је приградско насеље у општини Шабац и налази се у мачванском округу. Налази се на 44 степена северне географске ширине и 19 степени источне географске дужине.
 4. 4. ДЕМОГРАФИЈА  У насељу Горња Врањска живи око 1260 људи. Просечна старост становништва је 38 година код мушкараца и 40 година код жена.
 5. 5. РЕЉЕФ Претежно равничарско село, на надморској висини од 91m. Граничи се са Шапцем, Јевремовцем, Варном, Слатином и Поцерским Причиновићем.
 6. 6. КЛИМА Клима је умереноконтинентална. Падавине су веома битне за опстанак биљака.
 7. 7. ПРИВРЕДА Млади остају на селу, јер се 80% становништва бави пољопривредом. Најразвијеније је повртарство и сточарство. Свињарство је главна грана сточарства, тако да се више од 50% становништва бави овом производњом.
 8. 8. ИСТОРИЈА  Позната је по Милошу Стојићевићу Поцерцу, поцерском кнезу и војводи из Првог српског устанка и његовој браћи војводи Јанку Стојићевићу и капетану Ђуки Стојићевићу. Милош Поцерац је прославио Горњу Врањску у целој тадашњој Србији, и Враштани су њему у захвалност подигли споменик који се још увек налази на центру Горње Врањске у дворишту основне школе.
 9. 9. ПРАИСТОРИЈА Географско-топографске погодности овога краја, учиниле су да се човек у њему врло рано настани. Утврђено је да је Горња Врањска, а и читаво ово подручје било насељено и у доба неолита; за палеолит и мезолит, то није могло бити сигурно доказано. Прва насеља на подручју Горње Врањске постојала су пре 3600. п. н. е. на локалитетима Подрумине и Јусуповац.
 10. 10. САВА ЈЕВТИЋ 8/3 НАТАША ГАЈИЋ 8/3

×