Advertisement

Sosiaalinen Media Senioreille

Sähköisen liiketoiminnan ja markkinoinnin kouluttaja at Oppila Oy & Raseko
Jan. 21, 2014
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Sosiaalinen Media Senioreille

 1. Sosiaalinen media senioreille Taina Euro 2013-2014 Vapaasti ja ilmaisesti luettavissa oleva oppimateriaali. Materiaalin lainaus ilman lupaa kielletty.
 2. Johdanto —  Tutustuttuasi tähän materiaaliin tiedät, mikä on sosiaalinen media eli some vuonna 2014. —  Tunnet suosituimmat sosiaalisen median sovellukset ja niiden pääkäyttötavat. —  Saatat rohkaistua ottamaan jonkin sosiaalisen median palvelun käyttöösi tai ainakin seuraamaan mukana. —  Pystyt seuraamaan sosiaalisesta mediasta käytävää keskustelua uudella innolla.
 3. Johdanto, jatkoa —  Koska kyse on itseoppimismateriaalista, voit lukea materiaalia läpi haluamallasi tahdilla. —  Oppimateriaalin laatija, Taina Euro, on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hänellä on vuosien kokemus eri sosiaalisista medioista niin aktiivisen käyttäjän kuin niitä hyödyntävän yrityksen ja yrittäjänkin kannalta. Taina Euro on myös kokenut kouluttaja.
 4. Mikä on sosiaalinen media? —  Sosiaalinen media eli tuttavallisemmin ”some” tarkoittaa ihmisten välistä virtuaalista kanssakäymistä, jossa luodaan, jaetaan ja vaihdetaan tietoa, ideoita ja kuvia. —  Tämä jakaminen voi tapahtua virtuaalisissa ryhmissä, yhteisöissä ja verkostoissa. —  Laajemmin sillä voidaan tarkoittaa myös yritysten luomaa ja jakamaa tietoa sekä kuvia.
 5. Sosiaalisen median nopeus —  Sosiaalinen media on perinteisiin medioihin verrattuna nopeampaa, spontaania ja sen välittämät viestit saattavat levitä ns. viraalisesti (käyttäjien itsensä jakamina) hyvinkin laajalti ilman että viestin alkuperäinen lähettäjä sitä edes osaisi suunnitella. —  Uutiset leviävät monesti somen välityksellä nopeammin kuin perinteisten medioiden kautta.
 6. Sosiaalinen media ja internet —  Sosiaalinen media tarvitsee olemassaoloonsa internetiä, jonka arkipäiväistyminen ja tehostuminen on luonut mahdollisuudet yhä tehokkaammille sovelluksille myös sosiaalisen median alalla. —  Älypuhelinten ja digitaalisen viestinnän kulkeminen ”ihmisten mukana” tuo sosiaalisen median lähes jokaisen ihmisen ulottuville.
 7. Sosiaalisen median hyödyt —  Sosiaalisen median käytön arkipäiväistyminen on monessa asiassa positiivista: ◦  tieto kulkee sujuvasti ◦  kaukaisempiin sukulaisiinkin on vaivatonta olla yhteydessä ja esitellä perheen kuulumisia ◦  kiireisessäkin elämänvaiheessa on helppo pysyä perillä ystävien ja tuttavien elämästä ◦  sekä löytää uusiakin tuttavuuksia. —  Myös omien kiinnostuksen kohteiden seuraamisessa on sosiaalinen media tuonut monen harrastajan elämään uutta sisältöä.
 8. Sosiaalisen median huonoja puolia —  Somen voidaan kuitenkin katsoa tuoneen myös negatiivisia puolia moneen elämään: ◦  nettikiusaamisen perässä saattaa vanhempien olla vaikea pysyä ◦  herjaryhmien ja ääriainesten pariin on helpompi löytää ◦  joillekuille saattaa myös virtuaaliihmissuhteiden ylläpito koitua oikeiden ihmissuhteiden kohtaloksi. —  Huonoilta puolilta pystyy kuitenkin välttymään olemalla itse varovainen, kuten normaalissakin elämässä.
 9. Kohta lähdetään matkaan… —  Somen parissa kannattaa kuitenkin pitää terve järki mukana ja ottaa siitä kaikki ilo ja hyöty irti! —  Tämä virtuaaliopetusmateriaali kertoo somenkäytön perusteet ja esittelee tämän hetken tärkeimmät palvelut
 10. Facebook —  Facebook on varmasti tunnetuin sosiaalisen median palvelu. —  Vuonna 2004 perustetulla palvelulla on jo yli miljardi aktiivista käyttäjää (aktiivinen vähintään kerran kuukaudessa). —  Facebookin myötä on syntynyt aivan uusia sanoja ja vanhoille uusia merkityksiä: ◦  Naamakirja, status, postaus, profiili, seinä, syöte
 11. Facebook —  Facebookiin rekisteröidytään eli sen käyttämiseen tarvitset oman sähköpostiosoitteen. —  Facebookin eli ”naamakirjan” periaatteena on se, että kukin käyttäjä esiintyy omalla nimellään (itse asiassa Facebook edellyttää sitä ja se saattaa lupaa kysymättä sulkea käyttäjätilin, jonka se toteaa omilla tarkistuksillaan tai muiden käyttäjien ilmiannoista epäaidoksi).
 12. Facebook-kaverit —  Facebookin perusideana on se, että käyttäjä pyytää ja ottaa Facebookkavereikseen tuttuja, sukulaisia, ystäviä, koulukavereita, naapureita… —  Kaveripyyntö vaatii hyväksynnän, joten automaattisesti ei kenenkään kaveriksi päädytä. —  Facebook-käyttäjä pääsee seuraamaan sitä osaa kaveriensa elämästä, jonka he jakavat Facebook-kavereilleen.
 13. Facebook-profiili Kansikuva Profiilikuva
 14. Facebook-elementit —  Kullakin käyttäjällä on oma Facebookprofiili, jossa on tietyt pääelementit ◦  profiilikuva ◦  nimi ◦  kansikuva ◦  tiedot ◦  seinä ◦  kuvat ◦  kaverilista
 15. Yksityisyysasetukset —  Yksityisyysasetuksissa käyttäjä pystyy määrittelemään, minkälaiset käyttäjät näkevät hänen tietojaan, kuviaan, kaverilistaustaan sekä seinällä olevia tietoja. —  Voit siis määritellä, että vain omat Facebook-kaverisi näkevät tietosi, lataamasi kuvat, kaverilistasi jne. —  Voit myös määritellä halutessasi kaiken julkiseksi tai vaikkapa näkymään kaverien kavereille. Käytä kuitenkin harkintaa!
 16. Yksityisyysasetukset Yksityisyysasetukset löydät täältä
 17. Profiili- ja kansikuva —  Profiilikuvaksi käy mikä tahansa (hyvän maun mukainen) kuva itsestä. —  Kansikuva taas on sivun yläosassa oleva suurempi kuva, joka voi olla esimerkiksi kaunis maisema. Kansikuva on automaattisesti julkinen eli se näkyy kaikille eikä sitä pysty määrittelemään yksityisyysasetuksissa näkymään rajoitetummin. —  Ota siis julkisuus huomioon, äläkä lataa kansikuvaan esimerkiksi lastenlasten uimarantakuvia tai kuvaa taidekokoelmastasi.
 18. Omat tiedot —  Tiedoissa käyttäjä voi kertoa tarkemmin henkilötietojaan, mutta tässä on toki syytä käyttää harkintaa. —  Puhelinnumeron ja kotiosoitteen lataaminen palveluun voi tuntua kätevältä, mutta toisaalta se ei ole välttämätöntä sillä ystäväsi voivat tiedustella niitä sinulta itseltäsikin. —  Kotipaikka voi olla hyödyllinen tieto, etenkin, jos vanhat koulukaverit etsivät tuttujaan.
 19. Tietoja, esimerkki
 20. Oma Facebook-seinäsi —  Seinä on se paikka, joka on oma ”ilmoitustaulusi”. —  Jos haluat kirjoittaa postauksen eli tilapäivityksen eli statuksesi, voit kirjoittaa sen seinäsi yläosassa olevaan tilaan. —  Halutessasi voit näpäyttää sijaintisi näkyville (ei aina tarpeellista eikä viisastakaan, kerro esimerkiksi lomamatkastasi vasta kotiin palattuasi) tai ladata näkyville kuvan.
 21. Facebook-statuksen kirjoittaminen Kirjoita statuksesi eli tilapäivityksesi eli postauksesi tähän. Voit lisätä myös kuvan päivitykseesi painamalla. Kuvan tulee olla sillä tietokoneella tai puhelimessa, jolla päivityksen teet. Tästä voit vielä varmistaa, kuka näkee päivityksesi. Tässä esimerkissä ”kaverit” näkevät.
 22. Mitä kirjoitan päivitykseen? —  Ihan mitä —  Huumori haluat muille kertoa! ja iloisuus ovat parhaat tyylilajit. ◦  Neljäs lapsenlapsemme kastettiin eilen. Hänestä tuli Veera Ilona.Tässä kuvassa mummin leipoma kakku ja päivänsankari. ◦  Onpa kova pakkanen! Aamulenkille piti laittaa oikein kahdet villasukat jalkaan. Nyt kelpaa kahvitella takkatulen ääressä. ◦  Mökillä viikonloppuna piti vielä käydä uimassa. Olipa ihana syyssää.
 23. Mitä se kommentointi on? —  Muiden statuspäivityksiä voi peukuttaa eli tykätä. Tämä tapahtuu klikkaamalla päivityksen alla olevaa ”tykkää”-sanaa. —  Kommentointi on sitä, että vastaat päivitykseen kirjoittamalla sen alapuolelle painettuasi ”kommentoi”-sanaa. —  Facebookissa – kuten kaikessa elämässä – on syytä pitää mielessä toisten kunnioittaminen ja hyvät tavat. —  Myös valokuvista voi ”tykätä” ja niitä kommentoida.
 24. Facebookin ryhmät Facebookissa on myös paljon ryhmiä, joista osa on julkisia ja toiset suljettuja. —  Suljettuihin ryhmiin pääsee vain kutsusta tai pyytämällä päästä jäseneksi. —  Toisaalta kuka tahansa voi perustaa ryhmän minkä tahansa aiheen ympärille. —  Esimerkkejä ryhmistä
 25. Esimerkki ryhmästä Monen ikäisiä turkulaisia on kiinnostanut ryhmä ”Postikorttien Turku” jonne ilmestyy päivittäin lukuisia vanhoja valokuvia Turusta. Ryhmät jäsenet ovat järjestäneet tietokilpailuja kysyen ”missä tämä talo on?” ja muistelleet vanhan koulunsa opettajia koulun lähes 100 vuotta vanhan kuvan äärellä.
 26. Facebook-syöte eli feed Facebook-syöte on se näkymä Facebookiin, johon ilmestyvät omien kavereidesi päivitykset ja valokuvat, niiden ryhmien, joiden jäsen olet, päivitykset sekä ajankohtaiset asiat muista mielenkiinnon kohteistasi. —  Syöte ei ole siis sama asia kuin oma Facebookseinäsi, jossa on vain sinun omia asioitasi —  Jos eksyt, syötteen löydät klikkaamalla Facebookin logoa vasemmassa yläkulmassa —  Oman seinäsi löydät klikkaamalla nimeäsi oikeassa yläkulmassa — 
 27. Yritykset Facebookissa ◦  Facebookissa on myös paljon yrityksiä (Myös yrityksille Facebookin käyttö on ilmaista), joista käyttäjät voivat tykätä. ◦  Niistä tykkääminen tarkoittaa, että sen jälkeen näet omassa syötteessäsi yritysten päivitykset eli vaikkapa tarjoukset, tapahtumat tai muut ajankohtaiset asiat.
 28. Facebook-etiketistä —  —  Some voi houkutella haukkumaan yrityksen huonosta palvelusta tämän Facebook-seinällä. Mieti kuitenkin kahdesti, sillä jo kirjoittamaasi tekstiä et saa poistettua, mikäli tulet katumapäälle. Rakentava kritiikki toki on sallittua ja toivottavaakin, mutta sensaatiohakuisuus ja uhkailu eivät kuulu myöskään someen. Toisaalta, yrityksen palvelutasoa voi testata kysymällä yritykseltä jotakin Facebookissa. Jos saat vastauksen nopeasti, saattaa se kuvastaa hyvää palvelutasoa ja toisaalta unohdettu asiakas sosiaalisessa mediassa voi myös olla yrityksen tahaton viesti omasta palvelustaan.
 29. Lisää Facebook-vinkkejä —  Uutena Facebook-käyttäjänä kannattaa käyttää hetki palvelun eri elementteihin tutustumiseen. —  Etenkin yksityisyysasetusten parissa kannattaa viettää hetki. —  Jokaisen päivityksesi kohdalla voit tehdä valinnan, keille päivitys näkyy. —  Yleisintä lienee, että omat päivitykset näkyvät vain omille Facebook-kavereille. —  Tästäkin syystä kavereiksi kannattaa hyväksyä vain ihmisiä, joille muutenkin voisi kuvitella kertovansa asioistaan eli tutuille.
 30. Ole tarkkana —  Kirjoita vain asioita, joita sanoisit naamatustenkin. —  Facebookissa on myös mahdollista viestitellä yksityisemminkin kavereiden välillä. Tarkista kuitenkin, että kirjoitat yksityisviestit todella viestitoiminnon kautta etkä kaverisi seinälle. Muutoin tarjoat ystävillenne mahdollisesti hupaisia hetkiä.
 31. Vältä näitä! —  Älä kerro lomamatkoistasi tai muista poissaoloistasi ennen matkaa tai matkan aikana. —  Vääriin käsiin joutuessaan tieto voi olla kohtalokas. —  Älä esittele kalliita hankintojasi, vaikka mieli tekisikin. —  Älä klikkaile kaikkia eteesi tulevia linkkejä, vaikka kuinka luvattaisiin ihmeellistä katsottavaa.
 32. Vielä Facebookista —  Facebookia voi käyttää niin tietokoneelta, älypuhelimesta kuin tabletiltakin. —  Kaikki tarvitsevat tietysti internet-yhteyden. Hitaampikin yhteys toki toimii, mutta mikäli lataat tai katselet paljon kuvia, on nopeammasta yhteydestä enemmän iloa. —  Parhaimmillaan Facebook tuottaa sinulle iloa vanhojen tuttujen kuulumisilla ja se tuo monet ystävät ja sukulaiset lähemmäs. Nauti siitä!
 33. Instagram •  Instagramin sanotaan olevan se palvelu, johon teini-ikäiset ovat paenneet tai siirtyneet Facebookista. •  Facebookin aktiivikäyttäjien ikäjakauma onkin hiukan yläpainotteisempi kuin vielä muutama vuosi sitten ja joissakin tutkimuksissa yhtenä kenties hiukan hymyssä suin mainittuna syynä tälle voi olla se, että teinien vanhemmat ja isovanhemmat ovat vallanneet Facebookin. •  Kukapa teini-ikäinen nyt haluaisi esitellä puuhiaan omille vanhemmilleen?
 34. Instagram —  Instagram on eri elementeiltään kenties hiukan yksinkertaisempi palvelu kuin Facebook. —  Se toimii älypuhelimella (iPhone, Android, WindowsPhone), tosin tietokoneen selaimelta voi kuvia nähdä, mutta niitä ei voi lisätä. —  Instagramiin rekisteröidytään ja sinne luodaan itselle käyttäjätunnus. —  Toisin kuin Facebookissa, käyttäjän ei tarvitse antaa omaa nimeään ja sinne luodaankin oma käyttäjätunnus ja keksitään salasana. —  Iso osa käyttäjistä toki lisää omaan Instagramprofiiliinsa myös oman, oikean nimensä.
 35. Instagram Käyttäjät lataavat palveluun valokuvia, joista yksi yleisimmistä on ns. selfie eli omakuva. Muita suosittuja ovat luontoaiheet, sisustuskuvat, maisemat, eläimet ja ruoka-annokset. Älypuhelimen Instagramsovelluksella kuvan voi rajata ja sitä voi parantaa ja lisätä siihen tehosteita.
 36. Instagram •  Kun kuva on valmis, siihen voidaan myös lisätä ns. hashtageja eli ”avainsanoja”, jotka käyttäjän mielestä kuvaavat kuvaa ja jolla muut ne voivat löytää. •  Hashtagit ovat siis sanoja millä kielellä tahansa ja niitä edeltää #-merkki. Niiden avulla voi kuka tahansa käyttäjä etsiä haluamiaan asioita. •  Voit myös osoittaa kommenttisi jollekulle käyttäjälle käyttämällä @-etuliitettä, esim. @ihanprinsessa
 37. Instagram —  Käyttäjiä ”seurataan” (follow) ja kuvista ”tykätään”. —  Kuvia voi myös kommentoida. —  Käyttäjäprofiilit voivat olla yksityisiä, jolloin käyttäjä hyväksyy seuraajapyynnöt. —  Tämä on suositeltavaa etenkin alaikäisille, tosin moni nuorison edustaja tuntuu kilpailevan sillä, miten paljon seuraajia kukakin kerää.
 38. Mitä iloa Instagramista sitten on? Instagram on nopeatempoinen ja maailmanlaajuinen. —  Moni harrastaja on löytänyt sitä kautta upeita kuvia vaikkapa arkkitehtuurista, kulinarismin parista, luonnosta, sisustamisesta…  #architecture #arkkitehtuuri # homedecor #food #ruoka #cooking #inredning #joulu #talvi #finland #sisustus #diy #turku #kulttuuri  —  Uusia kuvia ilmestyy palveluun joka sekunti niin paljon, että kukaan ei voi ehtiä niitä kaikkia katsomaan. — 
 39. Twitter —  Twitteristä käytetään nimitystä mikroblogi. —  Twitter on sosiaalinen media, jossa käyttäjät lähettävät maksimissaan 140 merkin pituisia viestejä muille Twitterkäyttäjille. —  Twitteriä voi käyttää älypuhelimella, tietokoneella tai tabletilla. —  www.twitter.com
 40. Twitter —  Käyttäjät seuraavat (follow) toisia käyttäjiä ja voivat osoittaa viestinsä suoraan jollekulle käyttäjälle käyttämällä @-etuliitettä (@tainae) tai koko Twitter-avaruudelle. —  Käyttäjä voi toki myös suojata tweettinsä (eli kirjoituksensa) siten, että vain hänen omat seuraajansa (jotka hän hyväksyy) näkevät ne. —  Tämä on Twitterissä harvinaisempaa ja periatteena yleensä on se, että Twitterissä tweetataan kaikille.
 41. Twitter Käytännössä Twitterissä on käyttäjiä niin paljon, että yksittäiset tweetit hukkuvat massaan. —  Tällöin kannattaa etsiä ja seurata omia suosikkikäyttäjiään. —  Twitterissä ei ole välttämätöntä itse olla aktiivinen ja voi keskittyä vain lueskelemaan muiden tweetteja. —  Suomessakin on paljon aktiivisia julkisuuden henkilöitä, jotka tweettailevat kymmeniä kertoja päivässä. Osa tweeteistä on toki tyhjänpäiväistä löpinää, mutta monet uutiset leviävät twitterissä ennen muita kanavia.
 42. Twitter
 43. Twitter —  Tv-ajankohtaisohjelmissa on alkanut tulla yhä suositummaksi se, että katsojien lähettämiä kommentteja seurataan Twitteristä myös ohjelman aikana. Myös moni media, mm.Yle tweettaa aktiivisesti pääuutisiaan. —  Twitterissä voi jakaa myös kuvia ja linkkejä. Myös toisten käyttäjien tweettejä voi jakaa omalta tililtään eli ns. re-tweetata, uudelleentweetata painamalla ”retweet”painiketta.
 44. Twitter Aktiivinen tweettaaja. Paljon seuraajia. Kaupungin tiedotusta.
 45. Twitter Kiintoisia muita seurattavia: Twitter on nopea ja —  Englannin kuningashuone maailmanlaajuinen @BritishMonarchy sosiaalinen media, jota —  Ruotsin kuningashuone kautta tieto leviää hyvin @royalcourt_sw nopeasti ja halutessaan sitä —  Turun Sanomat @turunsanomat kautta voi löytää paljon —  Yleisradio @yle (myös kaikilla alueelisilla Yleisradion osastoilla on kiinnostavia tieteellisiä, viihteellisiä tai muuten vain —  omat Twitter-tilinsä) MTV3 @maikkari mainioita artikkeleita. —  Ilmatieteenlaitos @meteorologit Aktiivisia ja sanavalmiita suomalaisia Twitterissä: @pekkasauri @saskasaarikoski @tuomasenbuske —  —  Turun Museokeskus @museokeskus Museovirasto @museovirasto
 46. Blogit Blogikirjoittamisesta on tullut yhtä suositumpaa. —  Blogeja pidettiin alun perin yksittäisten ihmisten päiväkirjoina, mutta nyttemmin yhä useampi yritys on ryhtynyt pitämään omaa blogiaan ja blogeja on syntynyt monien harrastustenkin ympärille. —  Blogi on siis internetin jossakin blogipalvelussa tai käyttäjän omilla kotisivuilla oleva kokoelma kirjoituksia, postauksia, joissa on monesti kuvallista materiaalia ja jonka kirjoitukset, artikkelit listataan aikajärjestyksessä. — 
 47. Blogeista Blogin kirjoittaja voi halutessaan määritellä asetukset palvelulleen, jolloin esimerkiksi kirjoituksia on lupa kommentoida vapaasti tai kommentointi voi olla olla käyttäjän toiveesta poistettu. —  Suosittuja blogien aihepiirejä ovat: sisustus, ruoanlaitto, tavoitteellinen urheilu, pukeutuminen, meikkaus, kauneudenhoito, hyvinvointi, laihdutus, parisuhde, terveys, valokuvaus, politiikka….
 48. Blogeista Kuka voi pitää blogia? Kuka tahansa! Jos sinulla on harrastus, jonka aikaansaannoksista muutkin voisivat olla kiinnostuneita tai jos tiedät jostakin asiasta paljon, aloita ihmeessä blogi! —  HS:n Kuukausiliite listasi vuoden 2013 parhaita blogeja: http://www.hs.fi/kuukausiliite/ a1365212418100
 49. Blogin pitämisestä Internetin suomenkielisiä ilmaisia blogipalveluita on tarjolla useita ja voit perustaa blogisi niihin. Tarvitset vain mukavan tai osuvan nimen blogillesi sekä ajatuksen parista ensimmäisestä kirjoituksesta. —  Tässä vaihtuva lista suosituimmista blogeista: http://www.blogilista.fi/tilastoja —  Ilmaisia blogipalveluita: ◦  www.blogger.com (googlen suomenkielinen) ◦  vuodatus.net ◦  www.wordpress.com
 50. Muita palveluita Tässä opetusmateriaalissa on esitelty osa suosituimmista sosiaalisen median palveluista Muista kiinnostavia ovat mm. ◦  LinkedIn, joka on työssäkäyvien verkostoitumisväline ja monesti jo käyntikorttien korvaaja ◦  Pinterest, jossa omalle ”kiinnostustaululle” kerätään eri lähteistä kiinnostavia kuvia ◦  YouTube, josta löytyy videomateriaalia uusimmista uutuuksista vanhoihin tvmainoksiin.
 51. Lisätietoa Lisätietoa löydät internetistä, kysymällä tutuilta, seuraamalla itse ja olemalla aktiivinen. Myös minulta voi kysyä lisää, löydät minut mm. tätä kautta www.about.me/tainae Copyright 2014 Taina Euro
Advertisement