Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Company LOGO
Електронска трговија
Мијалче Санта
Економски факултет - Скопје
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Цели
• Увидена потребата од електронска
трговија
• Идентификуван начинот за воведувањ...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Агенда
• Во прилог на материјалите што го добивте
• Дали има потреба за одредени пром...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Што е електронска трговија
Процесот на купување и продавање, или размена на
производи...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Електронска трговија
E-Набавки E-Трговија
Е-бизнис
Потрошувачи
Добавувачи
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Димензии на е-трговијата
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Типови на е-трговија
•
Бизнис кон бизнис
•
Бизнис кон потрошувачи
•
Бизнис кон бизнис...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Приходи

Продажба

Трансакција

Претплата

Реклами

Други начини за приходи
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Предности за вас
•
Глобална достапност
•
Намалување на трошоци
•
Бизнисот е секогаш о...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Предности за вашите клиенти
•
Може да купува кога сака од каде сака
•
Повеќе производ...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Ограничувања/ можни проблеми
Сигурност и заштита на приватноста
Недостаток на доверба...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Земете во предвид
•
Управување со залиха и достапност на
производите
•
Испорака на пр...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Дали има пазар?
Во првиот квартал од 2010
•
46,1% од домаќинствата имале пристап на
и...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Дали има пазар?
Во 2010
84,1% од деловните субјекти од финансискиот и
нефинансискиот ...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Дали има пазар?
Зависи кој како гледа на работите?
Кондури, пазар, можност ......
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Електронска трговија

2,725 views

Published on

Семинар за е-бизнис стопанска компра 17.11.2010

Published in: Technology
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Електронска трговија

 1. 1. Company LOGO Електронска трговија Мијалче Санта Економски факултет - Скопје
 2. 2. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Цели • Увидена потребата од електронска трговија • Идентификуван начинот за воведување на електронска трговија • Споделување на практично искуство
 3. 3. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Агенда • Во прилог на материјалите што го добивте • Дали има потреба за одредени промени?
 4. 4. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Што е електронска трговија Процесот на купување и продавање, или размена на производи, услуги, или информации преку компјутерските мрежи
 5. 5. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Електронска трговија E-Набавки E-Трговија Е-бизнис Потрошувачи Добавувачи
 6. 6. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Димензии на е-трговијата
 7. 7. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Типови на е-трговија • Бизнис кон бизнис • Бизнис кон потрошувачи • Бизнис кон бизнис кон потрошувачи • Потрошувачи кон бизнис • Мобилна трговија
 8. 8. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Приходи  Продажба  Трансакција  Претплата  Реклами  Други начини за приходи
 9. 9. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Предности за вас • Глобална достапност • Намалување на трошоци • Бизнисот е секогаш отворен • Пониски трошоци за комуникација • Можност за специјализација • Можност за подобрување на односите со клиентите/ потрошувачите
 10. 10. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Предности за вашите клиенти • Може да купува кога сака од каде сака • Повеќе производи и услуги • Прилагодени производи и услуги за нив • Поефтини производи и услуги • Брза испорака • Достапност на информации
 11. 11. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Ограничувања/ можни проблеми Сигурност и заштита на приватноста Недостаток на доверба во е-трговијата Потреба да се допре производот Недостаток од купувачи Можност за онлајн измама Испорака на големи количини и разновидни производи бара добра организација Интеграција на постојните системи со новите системи за е-трговија
 12. 12. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Земете во предвид • Управување со залиха и достапност на производите • Испорака на производот (времето на излез од вашиот магацин и времето на испорака) • Данок Испорака на фактура • Враќање на производите • Интеграција со системите во позадина (сметководство, финансии, магацин) • Плаќање
 13. 13. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Дали има пазар? Во првиот квартал од 2010 • 46,1% од домаќинствата имале пристап на интернет дома • Интернет користеле 51.9% од вкупното население на возраст од 15 до 74 години • Широкопојасно поврзување на интернет имале 81% од домаќинствата со интернет пристап • Интернет најмногу користеле ученици и студенти 93,8% • 736000 луѓе од Македонија се корисници на Интернет Извор:http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=14.04&rbs=1
 14. 14. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Дали има пазар? Во 2010 84,1% од деловните субјекти од финансискиот и нефинансискиот сектор со 10 или повеќе вработени имале пристап на интернет Од деловните субјекти со пристап на интернет, 73,6% најчесто го употребувале за банкарски и за финансиски услуги, а само 5,3% реализирале продажба преку интернет во 2009 година. Извор: http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=14.04&rbs=3
 15. 15. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Дали има пазар? Зависи кој како гледа на работите? Кондури, пазар, можност ......

×