Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
КОМПЈУТЕРСКИ ВИРУСИ 
ШТЕТНИ КОМПЈУТЕРСКИ 
ПРОГРАМИ
Првиот компјутерски вирус 
 Првиот компјутерски вирус − „Elk Cloner” 
− бил направен во 1982 година. Го 
напишал ученикот...
•Компјутерските вируси се штетни и 
непожелни програми кои без знаење и желба 
на корисникот „влегуваат“ во неговиот 
комп...
 Вируси може да имаат и фајловите 
меморирани на дискета, USB, CD или 
DVD. 
Вируси може да содржат фајловите 
од Интерне...
ВИРУСИ 
Програмата - вирус се пренесува 
со прикачување на фајл – домаќин и 
започнува да делува кога корисникот 
ќе го от...
ЦРВИ 
 Црвите (Worms) се програми кои, како 
и вирусите, се самокопираат и шират, 
но за да се стартуваат и делуваат не и...
ТРОЈАНСКИ КОЊИ – ТРОЈАНИ 
 Овие штетни програми го добиле 
своето име според Тројанците кои 
поверувале дека огромниот ко...
ТРОЈАНСКИ КОЊИ – ТРОЈАНИ 
 Корисникот често мисли дека на 
Интернет симнува некоја 
бесплатна песна или заштитник 
на екр...
Шпиони (spywares) се програми кои кога 
ќе се најдат на нечиј компјутер започнуваат 
со снимање на работата на неговиот 
к...
АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА 
 Антивирусните програми се програми 
кои ја проверуваат заразеноста на 
компјутерските фајлови со в...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

компјутерски вируси

1,756 views

Published on

компјутерски вируси

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

компјутерски вируси

 1. 1. КОМПЈУТЕРСКИ ВИРУСИ ШТЕТНИ КОМПЈУТЕРСКИ ПРОГРАМИ
 2. 2. Првиот компјутерски вирус  Првиот компјутерски вирус − „Elk Cloner” − бил направен во 1982 година. Го напишал ученикот Ричард Скрента кој тогаш имал 15 години. Тоа, всушност, била шеговита песна што се појавувала на мониторите. Кога го откриле и му забраниле пристап до училишните компјутери, тој дошол на идеја да направи вирус што ќе се размножува автоматски и ќе се пренесува со дискети. Го заразил училишниот компјутер од каде што преку дискетите вирусот се раширил и надвор од училиштето.
 3. 3. •Компјутерските вируси се штетни и непожелни програми кои без знаење и желба на корисникот „влегуваат“ во неговиот компјутер. •Штетните компјутерски програми се напишани од недобронамерни но паметни програмери. •Тие со овие програми сакаат да им направат проблеми и штета на луѓето при нивната нормална и секојдневна работа на компјутер.
 4. 4.  Вируси може да имаат и фајловите меморирани на дискета, USB, CD или DVD. Вируси може да содржат фајловите од Интернет страниците кои ги отвораш на својот компјутер (слики, музика, видео клипови).  Електронските пораки со прикачени фајлови на нив исто така често содржат вируси.
 5. 5. ВИРУСИ Програмата - вирус се пренесува со прикачување на фајл – домаќин и започнува да делува кога корисникот ќе го отвори или користи тој фајл.  Вирусите најчесто се пренесуваат при размена на податоци од CD, DVD или USB од еден на друг компјутер.
 6. 6. ЦРВИ  Црвите (Worms) се програми кои, како и вирусите, се самокопираат и шират, но за да се стартуваат и делуваат не им е потребен фајл – домаќин во кој ќе влезат. Тие не се прикачуваат за постоечки фајлови туку сами се стартуваат, а често и самите креираат фајлови во кои се кријат и преку кои се „шетаат“ низ компјутерите и Интернет мрежата.
 7. 7. ТРОЈАНСКИ КОЊИ – ТРОЈАНИ  Овие штетни програми го добиле своето име според Тројанците кои поверувале дека огромниот коњ оставен од Грците пред градските порти бил подарок за склучување мир после долгите години меѓусебна војна.
 8. 8. ТРОЈАНСКИ КОЊИ – ТРОЈАНИ  Корисникот често мисли дека на Интернет симнува некоја бесплатна песна или заштитник на екран (screen saver) или стартува интересна програма, а со тоа всушност го пушта тројанот во својот компјутер каде тој може да го започне своето штетно делување.
 9. 9. Шпиони (spywares) се програми кои кога ќе се најдат на нечиј компјутер започнуваат со снимање на работата на неговиот корисник:  од веб страниците кои ги посетува до податоците кои ги внесува - на пример,бројот на платежните картички, информации за луѓето со кои комуницира и сл.
 10. 10. АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА  Антивирусните програми се програми кои ја проверуваат заразеноста на компјутерските фајлови со вируси и го штитат компјутерот од заразување со нови вируси.

×