Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
КОМПЈУТЕРСКА ГРАФИКА 
● 1 дефиниција:Изработката, обработката и 
доработката на слики со компјутер се нарекува 
компјутерс...
Што е резолуција? 
● Компјутерските слики се составени од мрежа 
од мали квадратчиња наречени пиксели (pixel). 
● Секој пи...
● На следнава слика е прикажан ист цртеж со 
различни резолуции. 
● Кога резолуцијата е повисока, квадратчињата 
се поситн...
Типови на компјутерска 
графика 
● 2D И 3D ГРАФИКА 
● Компјутерската графика може да биде 2D - 
дводимензионална или 3D - ...
● Компјутерската графика може да биде: 
● • бит мапирана графика и 
● • векторска графика.
БИТ-МАПИРАНА ГРАФИКА 
● Бит мапираните слики може да се замислат 
како мапа од точки. Бројот на точки може да 
биде со сто...
ПРЕДНОСТИ НА 
БИТМАПИРАНАТА ГРАФИКА 
● Бојата на секоја точка во сликата може да се 
менува и на тој начин многу прецизно ...
НЕДОСТАТОЦИ НА 
БИТМАПИРАНАТА ГРАФИКА ● Она што е потешко е смалувањето и 
зголемувањето на сликата. 
● Кога сликата се на...
ВЕКТОРСКА ГРАФИКА 
● Векторските слики се креирани од голем број 
точки, линии и полигони. 
● Тие се креирани од голем бро...
НЕДОСТАТОЦИ НА 
ВЕКТОРСКАТА ГРАФИКА 
● Промената на изгледот на векторските 
● слики се прави потешко затоа што е тешко да...
● Компјутерските слики можат да се чуваат во 
различни 
● формати. Форматот на сликата зависи од 
програмата во која е 
● ...
● Најпознати програми за компјутерска графика 
се: Paint, Photoshop, 
● CorelDRAW, Flash и други. Некои од овие 
програми ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Prezentacija grafika bitapirana i vektorska

909 views

Published on

Prezentacija grafika bitapirana i vektorska

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Prezentacija grafika bitapirana i vektorska

 1. 1. КОМПЈУТЕРСКА ГРАФИКА ● 1 дефиниција:Изработката, обработката и доработката на слики со компјутер се нарекува компјутерска графика. ● 2 дефиниција:Сликите нацртани или обработени со компјутер се викаат компјутерска графика.
 2. 2. Што е резолуција? ● Компјутерските слики се составени од мрежа од мали квадратчиња наречени пиксели (pixel). ● Секој пиксел може да биде со ● различна боја, со што се создаваат слики. Ваквата слика можеш ● да ја замислиш како мозаик од квадратчиња какви сигурно си ● правел/а во училиште. ● Бројот на пиксели на единица должина се нарекува резолуција. ● Квалитетот на компјутерската графика зависи од резолуцијата. ●
 3. 3. ● На следнава слика е прикажан ист цртеж со различни резолуции. ● Кога резолуцијата е повисока, квадратчињата се поситни и сликата е појасна и поквалитетна. ● Кај сликите со висока резолуција квадратчињата се толку ситни што воопшто не се забележуваат и наместо за квадратчиња зборуваме за точки.
 4. 4. Типови на компјутерска графика ● 2D И 3D ГРАФИКА ● Компјутерската графика може да биде 2D - дводимензионална или 3D - ● тродимензионална. Тродимензионалните слики имаат сенки и ефекти кои ги прават реални, за разлика од дводимензионалните. Најубаво тоа се гледа ● од следните слики
 5. 5. ● Компјутерската графика може да биде: ● • бит мапирана графика и ● • векторска графика.
 6. 6. БИТ-МАПИРАНА ГРАФИКА ● Бит мапираните слики може да се замислат како мапа од точки. Бројот на точки може да биде со стотици, илјадници,милиони. ● Точките од кои се состои сликата се видливи само ако сликата е зголемена. ● Секоја точка во сликата има точно одредена ● положба и боја.
 7. 7. ПРЕДНОСТИ НА БИТМАПИРАНАТА ГРАФИКА ● Бојата на секоја точка во сликата може да се менува и на тој начин многу прецизно може ● да се создава, менува и поправа изгледот на ● битмапираната слика.
 8. 8. НЕДОСТАТОЦИ НА БИТМАПИРАНАТА ГРАФИКА ● Она што е потешко е смалувањето и зголемувањето на сликата. ● Кога сликата се намалува, „се вадат“ дел од точките и на тој начин се смалуваат нејзините димензии. ● Ако истата слика посакате повторно да ја зголемите ќе недостасуваат „отстранетите“ точки и сликата веќе не може да се „врати“ во првобитниот изглед. ● За да се зголемат димензиите некои од постоечките точки се дуплираат. На овој начин сликата ќе се замати т.е. се добива слика со послаб квалитет.
 9. 9. ВЕКТОРСКА ГРАФИКА ● Векторските слики се креирани од голем број точки, линии и полигони. ● Тие се креирани од голем број објекти претставени математички ● кои потоа може да се обработат на различни начини.
 10. 10. НЕДОСТАТОЦИ НА ВЕКТОРСКАТА ГРАФИКА ● Промената на изгледот на векторските ● слики се прави потешко затоа што е тешко да ● се менува изгледот на големиот број објекти. ● ● Векторските слики можат лесно да се ● зголемуваат и смалуваат без да изгубат од ● својот квалитет. ●
 11. 11. ● Компјутерските слики можат да се чуваат во различни ● формати. Форматот на сликата зависи од програмата во која е ● изработена, но може да биде одреден и од корисникот бидејќи ● програмите дозволуваат зачувување на сликите во различни ● формати. Најпознати формати на слики се следниве: ● ♦♦ bmp – користи неограничен број бои, но зафаќа многу простор ● на дискот; ● ♦♦ gif – користи до 256 бои и зафаќа помалку простор на дискот; ● ♦♦ jpg – користи неограничен број бои, зафаќа најмалку простор
 12. 12. ● Најпознати програми за компјутерска графика се: Paint, Photoshop, ● CorelDRAW, Flash и други. Некои од овие програми ● имаат големи можности, но се потешки за учење, а некои се ● едноставни за учење и за работа, но имаат ограничени можности. ● Под оперативниот систем Edubuntu за цртање се користат ● програмите GIMP и OpenOffice.org Draw.

×