Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
НАЈСЛАТКИОТ ПЛОД
Народна приказна
Народно творештво

Народни приказни

Народни песни

Гатанки, пословици

Преданија, легенди, верованија

Некогаш се пи...
Кратки црти за приказната
Најслткиот плод

Трите сина треба да го донесат
најслаткиот плод

Едниот носи грозје, другиот ...
ЗАДАЧА за ученици

Прераскажете ја приказната со
пренесување на содржината на своите
компјутери во Aplications->Office-
>...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Prezentacija diki

473 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Prezentacija diki

  1. 1. НАЈСЛАТКИОТ ПЛОД Народна приказна
  2. 2. Народно творештво  Народни приказни  Народни песни  Гатанки, пословици  Преданија, легенди, верованија  Некогаш се пишувани на народен јазик  Колективни се, имаат варијанти-различни во разни краеви
  3. 3. Кратки црти за приказната Најслткиот плод  Трите сина треба да го донесат најслаткиот плод  Едниот носи грозје, другиот јужно овошје, третиот не носи никаков плод  Плодот на третиот син е придобивката од учењето и школувањето-во умот и срцето
  4. 4. ЗАДАЧА за ученици  Прераскажете ја приказната со пренесување на содржината на своите компјутери во Aplications->Office- >OpenOffice.org Writer  Да се запази л-формата  Да се употреби индиректен говор-со свои зборови  Да се запази структурата на прозата  Да се зачува со своето име и презиме на компјутер

×