Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Copyright © 2008 RahsiaEbiz.Com
NOTIS UNDANG-UNDANG & PENAFIAN
Segala usaha telah dilakukan yang terbaik untuk memastikan ...
Aluan Penulis
A
ssalamualaikum wrt dan salam sejahtera buat anda yang sudi
mendapatkan ebook istimewa ini. Saya dedikasika...
Pengenalan
S
emasa saya masih dalam langkah permulaan berjinak-jinak
di dalam dunia ebiz internet ini, mentor selalu membe...
# 1 - GoalPro 2008
Perisian ini telah memudahkan saya merangka target
perancangan dalam hidup secara menyeluruh sama
ada d...
# 4 - CMS Joomla
Saya rasa web script open source percuma yang cukup
serasi dengan keperluan saya setakat ini adalah dgn
m...
# 7 - Acrobat Reader
Saya rasa kalo tanpa perisian ni mustahil lah saya nak
baca pelbagai jenis ebook hebat dunia. Sebab i...
# 10 - Ws-FTP
FTP atau penuhnya file transfer protocol memudahkan
pemindahan file dari pc/laptop ke hosting server atau
se...
# 13 - Photoshop
Adobe Photoshop merupakan software image
manipulation yang paling popular di dunia. Saya rasa
semua usaha...
# 16 - Dreamweaver
Saya rasa ramai professional webmaster menggunakan
software Dreamweaver untuk website mereka. Saya
send...
# 19 - Google Analytics
Ramai mentor saya gunakan Google Analytics (GA)
sebagai statistic tambahan bagi website diorang se...
# 22 - Google
Webmaster
Central
Bagi webmaster atau SEOmaster sure menggunakan
Google Webmaster Central ini untuk memudahk...
# 25 - Rapidleech
Software ini sesuai untuk mereka yang selalu nak
download movie atau anime manga maupun file bersaiz
bes...
# 28 - Total Video
Total Video Converter merupakan software yang cukup
fleksibel. Ia boleh convert wav kepada mp3 dan juga...
Penutup
O
ppss... dah sampai pun page yang terakhir.. namun masih
ada banyak lagi selain 30 jenis yang saya utarakan dalam...
Profil Penulis
Secara ringkasnya Code7 aka Fahmy merupakan webmaster
Softhands Creative Studio dan telah mencipta pelbagai...
EKSKLUSIF !Sumber grafik Photoshop yang terhebat di Malaysia !
Lebih daripada 1000 fail PSD yang boleh digunakan bila-bila...
�
Menjadikan karya grafik anda lebih unik & kreatif !
Mengurangkan kos mengupah graphic designer !
Menjimatkan masa mencip...
��
Segalanya di sini... rahsia terbesar..
sepatutnya anda ketahui sebelum orang lain !!
download sampel percuma di www.ebo...
ahsiaebiz
Dapatkan keahlian premium RahsiaEbiz dengan harga yang terendah hari ini !
Lebih banyak resources dan update ter...
Tools usahawan-internet
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tools usahawan-internet

1,193 views

Published on

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tools usahawan-internet

 1. 1. Copyright © 2008 RahsiaEbiz.Com NOTIS UNDANG-UNDANG & PENAFIAN Segala usaha telah dilakukan yang terbaik untuk memastikan ebook ini menepati matlamat dengan tepat dan betul pada masa ia diterbitkan. Segala maklumat di dalam ebook ini adalah pandangan semasa untuk tujuan pembelajaran dan makluman pembaca sahaja. Tiada sebarang jaminan sama ada semua orang mampu mendapat hasil yang sama dengan teknik atau maklumat yang diberikan kerana masing-masing mempunyai perbezaan dari segi skills, pengetahuan, pengalaman dan apa jua aspek & faktor kemanusiaan. Oleh itu pihak kami tidak akan bertanggungjawab ke atas mana-mana liabiliti, kerugian, kehilangan atau risiko yang ditanggung oleh orang perseorangan atau sebagainya, yang timbul akibat daripada penggunaan mana-mana kandungan buku ini sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. EBOOK INI MEMPUNYAI HAK JUALAN SEMULA ! [YA] boleh diberikan percuma kepada orang lain. [YA] boleh dipakejkan di website/email anda [YA] boleh diberikan sebagai hadiah atau bonus [YA] boleh dijual semula sebagai Master Resale Rights [TIDAK] boleh mengedit apa jua isi kandungan dalam ebook ini [TIDAK] boleh copy/paste isi kandungan ebook ini ke tempat lain [YA] boleh dijual semula di web lelong atau shopping cart [YA] boleh diletakkan di dalam web keahlian berbayar [YA] boleh diletakkan di dalam web forum, portal & komuniti * Sebarang permohonan untuk lesen penuh PLR hendaklah mendapat keizinan daripada pihak RahsiaEbiz.Com * Anda digalakkan untuk mempunyai sambungan Internet bagi menggunakan pelbagai hyperlinks yang bermanfaat di dalam ebook ini.
 2. 2. Aluan Penulis A ssalamualaikum wrt dan salam sejahtera buat anda yang sudi mendapatkan ebook istimewa ini. Saya dedikasikan khas kepada para newbie, para usahawan Internet Malaysia dan mereka yang minat mencari ruang dan peluang bersama arena Internet yang cukup luas ini. Di kesempatan yang ada saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada para mentor online/offline saya, yang terlalu banyak membimbing sehingga hari ini, tanpa mereka mustahil saya mampu bergerak maju dari masa ke semasa. Begitu juga kepada rakan-rakan webmaster dan juga usahawan internet yang lain telah banyak membantu memberi idea pandangan, teknik dan skills yang hebat, konsep dan pelbagai rahsia internet yang telah dibongkar bersama. Kepada semua warga RahsiaEbiz yang senantiasa memberi sokongan dan dorongan tak berbelah bahagi, saya begitu bertuah mempunyai ramai kawan seperti mereka yang sudi membantu bila-bila masa, begitu juga kepada team Sefitrah, Bibsprop, Cliq & Qliq, Alcreative, Neosoft, WBB, Pjw, Munsyidians, X-Smaklian, APIUM dan juga mereka yang telah memberi banyak peluang di dalam arena bisnes ini. Seterusnya kepada anda yang sudi membaca ebook ini, jangan lupa untuk edarkan atau berikan ebook ini kepada rakan-rakan yang lain kerana ebook ini disertakan dengan lesen master resale rights percuma. Moga ebook ini akan memberi manfaat, dan segala yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu dari kesilapan hambaNya yang lemah ini... Sekian akhir kata, salam kasih dan sayang dari saya Fahmy, seorang sahabat, rakan dan teman yang setia dalam perjuangan... Wassalam. Faqir ilallah, Mohd Nuur Fahmy Bin Massailan (Code7) B.A Syariah & Management (Honest), UM 2004 Founder RahsiaEbiz.Com | EbookJutawan.Com | Softhands.Com.My CODE7 aka Mohd Nuur Fahmy Bin Massailan
 3. 3. Pengenalan S emasa saya masih dalam langkah permulaan berjinak-jinak di dalam dunia ebiz internet ini, mentor selalu memberikan banyak tips berguna yang adakalanya tidak diajar di universiti maupun mana-mana institusi pengajian yang ada. Saya belajar secara informal daripada banyak orang yang jauh berpengalaman dalam mencapai kejayaan hidup. Hasil sebahagian daripada pemerhatian saya ia di‘ebook’kan dalam bentuk yang boleh dikongsi bersama supaya ia bermanfaat juga kepada orang lain. Hasrat saya mahu melihat newbie maupun sesiapa jua dapat belajar sesuatu daripada mereka yang telah berjaya dengan lebih mudah. Sekiranya mahu menjadi usahawan internet yang berjaya, maka kita perlu mengetahui beberapa tools & software penting yang boleh digunakan dalam ebiz. Ini penting supaya masa dapat dijimatkan, mendapat hasil lebih pantas, tenaga juga dapat diminimumkan, tak perlu bersusah payah dgn cara konvensional dan kos operasi bisnes boleh dikurangkan tanpa memberi kesan negatif kepada pulangan keuntungan. Kebanyakan software dan tools yang saya dedahkan ini antara yang pernah digunakan sama ada percuma atau komersil. Mungkin ada yang mahal ada juga yang murah, bergantung kepada kemampuan masing-masing, mende ni cuma cadangan saya berdasarkan pengalaman yang ada. Sebenarnya ada banyak lagi software dan tools yang boleh dimuatkan dalam ebook ini, cuma sebagai permulaan senarai 30 jenis itu rasanya sudah memadai. Apa yang penting selepas anda membacanya boleh mempraktikkan sebaik mungkin. Ilmu tanpa amal itu sia-sia, sebab itulah kita perlu amalkan apa yang kita pelajari supaya beroleh manfaat. Walaubagaimana pun, sentiasa dapatkan info update terbaru di RahsiaEbiz bagi mengetahui pelbagai software dan tools terkini yang boleh digunakan bagi faedah bisnes anda sebagai usahawan internet yang berjaya... Selamat membaca..
 4. 4. # 1 - GoalPro 2008 Perisian ini telah memudahkan saya merangka target perancangan dalam hidup secara menyeluruh sama ada dalam aspek financial, education, career, business, family dan sebagainya. Seolah-olah diary, organizer dan juga planner beserta dgn auto-report dan statistik pencapaian. Ia lengkap fungsi success tree, scheduler, built-in journal dan boleh fokus dengan success coach. Anda boleh dapatkan versi penuh dan juga trial version di GoalPro.Com # 2 - SmartDraw Software ni saya biasa guna masa nak buat Flow Chart dan juga Gantt Chart. Bagi mereka yang sentiasa nak cepat dan pantas sbb dah ada template yang banyak dalam SD ini. Boleh convert ke dalam Ms Word, Powerpoint & Excel. Lain-lain function software ini boleh wat project timeline, Org chart, scheduling calendars, bar/pie chart, engineering diagram/schematic, mind mapping, cause & effect diagrams dsbgnya. Detail di SmartDraw.Com # 3 - MoneyDance Sebelum ni saya guna Excel je, tapi ia sukar kerana function yang terhad. Pernah juga try Quicken Home & Business tetapi setelah di’recommend’ oleh salah seorang otai IM Malaysia Bro Alang maka saya memilih untuk menggunakan software MoneyDance bagi menguruskan segala hal ehwal kewangan dengan lebih sistematik. Sebagai usahawan maupun businessman adalah amat msustahak kita mengurus kewangan dari masa ke semasa.
 5. 5. # 4 - CMS Joomla Saya rasa web script open source percuma yang cukup serasi dengan keperluan saya setakat ini adalah dgn menggunakan CMS Joomla. Mungkin agak complicated tetapi jika pandai menggunakannya kita akan dapat develop web portal yang pelbagai fungsi tanpa memerlukan programmer. Ada banyak function mcm forum, article management, shopping cart, downloads, rating, membership site, gallery, ecard, newsletter dsbgnya. Segalanya dalam all-in-one package. # 5 - Online Support System Bagi usahawan internet, customer adalah suatu aset yang tak ternilai harganya. Oleh itu penggunaan online support system berbentuk chatting adalah amat sesuai. Ia boleh di’embed’ dalam web anda tanpa sebarang perisian tambahan yang perlu didownload di pihak pelanggan. Boleh juga guna YM, tapi penggunaan online support system lebih ‘corporate’ dan boleh dapatkannya percuma di DayanaHost # 6 - Page Protection Page Protection ini penting kalo anda mahu menjaga keselamatan jualan produk digital seperti ebook atau apa jua yang boleh di download oleh pelanggan berbayar sahaja. Saya gunakan page protection ini tanpa mengupah programmer, cukup menggunakan web script yang ada berlambak di dalam Internet. Tetapi ‘study‘ dulu semua script supaya boleh mengatasi kekurangannya. Contoh page protection yang saya guna untuk pakej istimewa VIP EbookJutawan
 6. 6. # 7 - Acrobat Reader Saya rasa kalo tanpa perisian ni mustahil lah saya nak baca pelbagai jenis ebook hebat dunia. Sebab itu penggunaan Acrobat Reader ini penting untuk membaca fail jenis PDF. Anda boleh dapatkannya percuma di laman web Adobe dan mulakan membaca ebook format PDF atau kertas kerja yang telah diconvert ke dalam PDF bagi memudahkan semua orang membacanya. # 8 - PrimoPDF Sekarang ni kalo nak convert apa jua file document leh guna PrimoPDF. Saya sering gunakannya bila buat payment online untuk simpan bukti pembayaran dalam format PDF. Malah nak wat ebook yang ringkas juga boleh gunakan software ini. Ianya percuma dan mudah digunakan. # 9 - Yahoo Messenger YM atau yahoo messenger sememangnya popular di seluruh dunia. Tidak kira untuk apa tujuan yang pentingnya ia memudahkan komunikasi dan menjimatkan masa serta wang. Anda boleh letakkan status YM anda di mana-mana bahagian website atau blog dengan menggunakan coding HTML yang sesuai. Saya agak jarang menggunakan YM kerana terlalu sibuk. Tetapi still dapat banyak client/customer dengan mekanisme ini.
 7. 7. # 10 - Ws-FTP FTP atau penuhnya file transfer protocol memudahkan pemindahan file dari pc/laptop ke hosting server atau sebaliknya. Saya masih suka guna Ws-FTP berbanding yang lain, mungkin dah terbiasa agaknya. Namun tak kisah apa jua brand, yang pasti ia memudahkan kerja upload dan download file dari mana jua anda berada. Walau apapun anda boleh lihat review para webmaster mengenai FTP di webmasterworld.com # 11 - Montastic Bagaimana anda nak monitor byk web atau blog anda dengan mudah ? So gunakan service percuma Montastic yang memberi kemudahan pemantauan web anda melalui notis pemberitahuan ke email anda. Montastic akan memaklumkan kepada kita melalui email sekiranya salah satu web kita down. Dan ia akan memberitahu juga bila website kita telah berfungsi sepertimana biasa. Simple solutions, but important ! # 12 - Survey Online Macam mana nak tau produk yang paling digemari pelanggan ? Just ask them.. sebab tu mentor saya suh buat survey online. Guna free web script seperti Lime Survey dan anda sudah boleh mempunyai sebuah sistem survey online yang lengkap dgn report statistic yang boleh di’convert’ ke dalam Excel, PDF dan XML. Bila dah wat survey sure kita akan tahu market yang paling menguntungkan !
 8. 8. # 13 - Photoshop Adobe Photoshop merupakan software image manipulation yang paling popular di dunia. Saya rasa semua usahawan internet perlu mengetahui teknik menggunakannya untuk apa jua berkaitan dgn grafik. Anda boleh jimat banyak duit merekabentuk produk digital jika menguasai software Photoshop ini. Tak perlu bergantung 100% sangat dengan graphic designer kerana skills photoshop boleh dikuasai dgn mudah melalui pelbagai resources psd yang cukup hebat. # 14 - Illustrator Adobe Illustrator atau ai merupakan software vector editor yang paling popular. Ia memudahkan kita membuat poster, brochure, logo design, business card dan pelbagai lagi mengikut standard printing industry. Saya suka guna Illustrator bila nak wat business card dan poster. Bagi mereka yang suka wat cartoon dan illustration juga boleh guna ai ini dgn mudah. Teknik tracing image adalah paling popular dgn software ini. Boleh try resources ai dan eps sekiranya berminat. # 15 - InDesign Adobe InDesign atau dulunya dikenali Pagemaker merupakan software yang sesuai untuk buat majalah atau untuk percetakan. Saya gunakan InDesign untuk wat ebook ini.. apa yang anda lihat adalah kemampuan InDesign yang cukup mudah di samping ada function hyperlink di dlm ebook yang memudahkan kita meletakkan link ke Internet. Boleh lihat free tutorial InDesign sekiranya berminat
 9. 9. # 16 - Dreamweaver Saya rasa ramai professional webmaster menggunakan software Dreamweaver untuk website mereka. Saya sendiri pun guna software ini sejak bertahun-tahun kerana mempunyai pelbagai function yang support banyak perkara. Contohnya dari HTML sehinggalah dynamic pages seperti PHP, ASP & CGI sebagainya. Selain DreamWeaver ada juga jenis html editor seperti MS Frontpage, Web Page Maker, HTML Pro dan lain- lain boleh cuba mengikut selera masing-masing. # 17 - Google Groups Apa bende Google Groups ni ? Ia lebih kurang saja macam Yahoo Groups untuk mengumpul list email member yang berminat dengan sesuatu topik atau kumpulan. Google Groups juga bagus digunakan kerana jika berjaya memanipulasikan keyword yang popular mungkin website atau blog anda boleh mendapat ranking yang tinggi dengan adanya pertolongan topik di dalam sesuatu Google Groups disenaraikan di dalam Google Search Engines Result Page. # 18 - Google Adwords Saya selalu menggunakan kaedah PPC atau Pay- Per-Click ini melalui Google Adwords bagi mencari pelanggan bagi produk-produk saya. Untuk 1 click customer melawat web kita mungkin bernilai 0.05 sen saja sedangkan produk melebihi RM50 jualan bagi seunit. Maka keuntungannya berlipatganda dan cukup berbaloi jika anda bijak menggunakan Adwords sebagai marketing tools yang cukup berkesan. Semua ini memerlukan pemerhatian, penyelidikan dan analisis keyword yang benar-benar strategik untuk jualan.
 10. 10. # 19 - Google Analytics Ramai mentor saya gunakan Google Analytics (GA) sebagai statistic tambahan bagi website diorang selain gunakan Awstats yang ada di dalam Cpanel hosting. GA ni antara yang paling sofistikated web statistic yang ada di Internet sekarang ni dan saya cukup gembira kerana terdapat makumat penting pengunjung dalam mana-mana web jualan utama. Ini memudahkan kita monitor dan membuat optimization bagi meningkatkan conversion rate jualan yang lebih baik. # 20 - Google Reader Dengan adanya Google Reader sebagai rss feed reader ni maka bertambah mudahlah kita mendapatkan update terkini mana-mana web yang berinformasi. Saya selalu subscribe rss blog expert Internet Marketer dunia seperti John Reese, Shoemoney, Ewen Chia, Patric Chan, Sen Ze, Mike Filsaime, Yanik Silver dan juga termasuk Dr. Irfan Khairi. Segala update terbaru dan juga ilmu pengetahuan tips mereka boleh didapat dgn mudah pada 1 tempat saja iaitu di dalam Google Reader # 21 - Google Trends Sekiranya anda ingin mengetahui trends terkini yang popular di dalam Internet maka Google Trends akan membantu anda menganalisa apa jua keyword yang paling banyak di search di dalam Internet. Sebagai contoh, semasa musim Valentine banyak orang mencari product spt bunga, coklat dan kad ucapan. Kalo musim raya di Malaysia orang duk cari mp3 raya. So trends ini kita boleh lihat dalam Google Trends. Ia mampu memberi kita ruang dan peluang untuk membuat bisnes hasil daripada trends terkini !
 11. 11. # 22 - Google Webmaster Central Bagi webmaster atau SEOmaster sure menggunakan Google Webmaster Central ini untuk memudahkan GoogleBot mengindekskan web kita dengan menggunakan fungsi sitemap dalam format xml. Selain itu, kita dapat menganalisa page mana yang bermasalah dan memperbaiki pagerank. Anda boleh buat sitemap percuma di xml-sitemaps.com # 23 - Getresponse Autoresponder merupakan salah satu tools yang amat penting bagi usahawan internet. Saya biasanya menggunakan Getresponse untuk menguruskan kesemua list-list email mengikut niche tertentu. ‘The money is in the list‘ ini merupakan jargon popular bagi Internet Marketing Gurus yang mengumpul list email. Jika anda nak terus berjaya dalam Internet maka penggunaan autoresponder amatlah penting sekali un- tuk mendapatkan traffic dan juga conversion rate. # 24 - SwishMAX Anda tak perlu susah payah nak wat animasi flash kerana kini sudah ada software yang memudahkan kita wat kerja sebegitu dengan SwishMAX. Pelbagai animasi text dan gambar termasuk juga video boleh dimanipulasikan dgn SwishMAX. Ada banyak juga tutorial dan source flash yang boleh diedit dengan software ini. Dalam masa beberapa minit saja kita sudah boleh membuat animasi flash seolah-olah professional flash designer .
 12. 12. # 25 - Rapidleech Software ini sesuai untuk mereka yang selalu nak download movie atau anime manga maupun file bersaiz besar. Rapidleech ni sesuai digunakan untuk mendownload file jenis rapidshare. Anda boleh dapatkannya percuma di rapidleech.com dan start mendownload banyak stuffs yang ada di Internet. Ia boleh digunakan di mana-mana web hosting yang support php dan bole baca manual yang disediakan. Saya suka gunakannya sebab laju dan free bergantung kepada connection internet anda. # 26 - Camtasia Studio Kebanyakan video tutorial oleh para marketing gurus dibuat menggunakan Camtasia Studio. Saya juga menggunakan untuk membuat tutorial penggunaan sumber grafik dalam Photoshop. Ia merekod pergerakan screen monitor dan membolehkan kita membuat penerangan secara audio dan video. Salah satu software terpenting bagi IM sekiranya mahu membuat panduan D-I-Y dengan mudah dan amat praktikal digabungkan tutorial video dan ebook dalam satu pakej produk kita. # 27 - Notepad++ Sekiranya anda bosan menggunakan notepad biasa maka gunakan software Notepad Plus (N++). Ia lebih advanced dan boleh dikonfigurasikan lebih banyak function untuk programming language yang berbeza. Selain tu ada fungsi zoom in/out, auto-completion, full drag n drop supported, bookmark, macro recording and playback dan banyak lagi. Anda boleh dapatinya percuma di notepad-plus.sourceforge.net
 13. 13. # 28 - Total Video Total Video Converter merupakan software yang cukup fleksibel. Ia boleh convert wav kepada mp3 dan juga flv kepada mpeg serta pelbagai format yang cukup banyak sekali. Ia merangkumi format audio dan juga video. All-in-one package ini saya cukup menggemarinya kerana banyak medium di Internet dalam pelbagai format. Jika anda selalu mendownload clip video daripada youtube maka software ini memudahkan anda untuk convert flv file kepada avi atau mpeg yang mudah digunakan. # 29 - ULEAD Gif Animator Saya selalu wat animation gif banner dengan perisian ULEAD Gif Animator. Ia cukup mudah dan senang digunakan. Dia punya tools mungkin lebih mudah daripada Photoshop ImageReady, itu yang menyebabkan ia menjadi pilihan banyak orang. Anda boleh lihat pelbagai video tutorial berkaitan perisian ini yang boleh membantu kreativiti masing- masing. # 30 - RSS Submitter Sekiranya anda mempunyai banyak blog maka perisian ini memudahkan kita submit rss feed blog kita ke memana-mana feed directory percuma. Tujuannya adalah untuk promosi dan exposed rss kita di dalam directory. Software ini saya gunakan untuk promosi rss blogspot secara automatic tanpa perlu bersusah payah membuatnya secara manual. Layari web RSS Submit untuk lebih lanjut.
 14. 14. Penutup O ppss... dah sampai pun page yang terakhir.. namun masih ada banyak lagi selain 30 jenis yang saya utarakan dalam ebook ini.. Ini adalah kerana dunia internet sentiasa dinamik dan berubah pantas. Usahawan Internet kini perlu lebih kreatif untuk menguasai pentas Ebiz dengan pelbagai wadah yang lebih praktikal & strategik. Ini termasuklah mengetahui pelbagai perisian & tools terkini yang boleh digunakan bagi menjimatkan masa, tenaga dan kos. Sebagi penutup ebook ini saya sarankan kepada newbie terutamanya untuk terus ‘‘meneroka” dunia Ebiz ini melalui kaca mata mereka yang telah pun berjaya.. Ini adalah kerana mereka yang digelar ‘mentor‘ ini telah melalui siri pengalaman yang jauh lebih matang. Pengetahuan mereka adalah senjata utama sptmana yang saya dapat ‘copy‘ dari mentor saya sama ada di dalam maupun luar negara sentiasa mempunyai pendekatan baru yang selari dengan mainstream trends Internet hari ini. Sekiranya kita sebagai usahawan Internet tidak peka dengan trends maka sudah tentu bisnes Ebiz akan ketinggalan sedikit demi sedikit. Sebagai contoh, penggunaan video sudah boleh menggantikan tutorial secara gambar atau screenshot imej yang kurang jelas, begitu juga web html biasa boleh digantikan dengan blog atau webpage yang dynamic serta lebih banyak interaktif. Manakala tools dan software lain yang dapat menjimatkan kos operasi Ebiz di samping meningkatkan produktiviti sesebuah Ebiz dalam masa singkat. Misalnya belajar menguasai Photoshop sendiri lebih baik daripada mengupah designer kemudian hari. Misalnya saya sendiri boleh merekabentuk website dan blog pada bila-bila masa tanpa perlu mengupah web designer maupun programmer. Ia menjadikan Ebiz itu lebih tulen, benar-benar pakar dalam bidang yang diceburi dan meningkatkan kredibiliti pada pandangan pelanggan. Moga ebook ini akan memberi manfaat kepada anda, dan jangan lupa untuk sebarkan kepada rakan-rakan anda di lain di mana jua sama ada di blog anda, website, forum, ym, email, facebook, myspace, friendster, twitter dan sebagainya. Salam sukses dan selamat maju jaya ! Sahabat siber anda, Fahmy aka Code7 Founder RahsiaEbiz.Com | EbookJutawan.Com | Softhands.Com.My
 15. 15. Profil Penulis Secara ringkasnya Code7 aka Fahmy merupakan webmaster Softhands Creative Studio dan telah mencipta pelbagai jenis website dan artwork graphic untuk pelanggan dari dalam dan luar negara sejak tahun 2000 lagi semasa masih menuntut di Universiti Malaya. Mempunyai pelbagai rangkaian web sendiri yang dibangunkan untuk pasaran Ebiz Malaysia antaranya ialah Portal RahsiaEbiz yang kini sudah mencecah ribuan ahli berdaftar. Beliau juga telah menulis pelbagai jenis Ebook dalam bahasa Melayu bagi membantu newbie atau mereka yang baru berjinak-jinak di dalam usahawan Internet. Di bawah berikut adalah antara karya ebook beliau yang sudah tersebar luas di Internet. Selain menulis, beliau juga suka melibatkan diri di dalam event management terutamanya konsert nasyid dan seminar/kursus motivasi yang sering diadakan di sekolah dan IPT. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, boleh join FaceBook Fahmy aka Code7 bagi mendapatkan pelbagai maklumat & update terkini ! CODE7 aka Mohd Nuur Fahmy Bin Massailan
 16. 16. EKSKLUSIF !Sumber grafik Photoshop yang terhebat di Malaysia ! Lebih daripada 1000 fail PSD yang boleh digunakan bila-bila masa ! Tak perlu buang banyak duit upah graphic designer untuk merekabentuk grafik professional untuk anda ! Bonus istimewa bernilai $200 usd percuma ! Boleh lihat secara lebih detail di www.cdgrafix.rahsiaebiz.com P P P P
 17. 17. � Menjadikan karya grafik anda lebih unik & kreatif ! Mengurangkan kos mengupah graphic designer ! Menjimatkan masa mencipta grafik yang hebat & professional ! Sesuai dimiliki oleh graphic designer, blogger, webmaster & pencinta grafik SATU-SATUNYA SUMBER GRAFIK VEKTOR BAGI PEMINAT PERISIAN ADOBE ILLUSTRATOR WWW.RAJAGRAFIK.RAHSIAEBIZ.COM
 18. 18. �� Segalanya di sini... rahsia terbesar.. sepatutnya anda ketahui sebelum orang lain !! download sampel percuma di www.ebookjutawan.com
 19. 19. ahsiaebiz Dapatkan keahlian premium RahsiaEbiz dengan harga yang terendah hari ini ! Lebih banyak resources dan update terkini yang bermanfaat dikongsi tanpa had ! Jadikan anda lebih keterhadapan dari orang lain ! Sumber grafik photoshop, vector illustrator, web templates, software, ebook dan pelbagai dalam genggaman anda ! Dapatkannya hari ini dgn diskaun harga di www.premium.rahsiaebiz.com

×