17 rahsia sulit pemasaran emel

465 views

Published on

17 rahsia sulit pemasaran emel

Published in: Marketing
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
465
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
22
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

17 rahsia sulit pemasaran emel

  1. 1. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 1 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel Kini Didedahkan! Hak Terpelihara oleh IdeaBiznet Ebook ini adalah percuma dan bukan untuk dijual. Anda mempunyai hak untuk mengedarkan ebook ini kepada sesiapa sahaja dengan syarat tidak mengubah sebarang isi kandungan asalnya.
  2. 2. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 2 6 Perkara yang Anda Perlu Lakukan Sebelum Memiliki Mailing List Sendiri Pastinya anda pernah mendengar ungkapan “the money is in the list” bukan? Terutama sekali jika anda telah lama berkecimpung dalam dunia perniagaan internet ini. Sekarang mari kita bersama-sama pelajari bagaimana untuk membina mailing list sendiri. 1. Perkara pertama yang anda patut ada ialah domain name. Anda boleh mendapatkan domain name ini melalui mana-mana syarikat yang menyediakan perkhidmatan ini seperti Godaddy atau NameCheap 2. Selain itu anda juga perlukan akaun hosting jika anda belum memilikinya. Anda boleh memilih hosting daripada syarikat tempatan ataupun luar negara. Cuma anda perlu bijak memilih untuk kesesuaian dan keselesaan anda. Sekiranya anda mampu, anda boleh mendapatkan perkhidmatan hosting dari Hostgator yang memakan kos kurang dari $10/sebulan. 3. Malah anda juga memerlukan perkhidmatan autoresponder kerana tanpa perkhidmatan ini anda tidak mampu untuk menguruskan dan menghantar email kepada subscriber anda secara professional dan kemas. Antara penyedia perkhidmatan autoresponder yang terkenal ialah Aweber dan GetResponse. Kebiasaannya, para usahawan internet menggunakan perkhidmatan dari dua syarikat ini kerana servis yang mereka berikan adalah antara yang terbaik dalam kelas mereka. 4. Sekarang anda perlu memikirkan bagaimana untuk menarik perhatian orang diluar sana mendaftar sebagai subscriber anda. Apakah yang akan menyebabkan mereka tertarik untuk menjadi subscriber anda? Salah satu teknik yang popular dan selalu digunakan ialah dengan memberikan sesuatu yang percuma. Siapa yang tak mahu barangan percumakan? Jadi anda boleh menyediakan ebook- ebook percuma, ataupun anda sendiri menulis satu laporan ringkas yang istimewa untuk subscriber anda. 5. Setelah anda selesai dengan semua perkara-perkara diatas, anda perlu mendirikan satu page dimana para pelawat anda boleh meninggalkan nama dan alamat email mereka. Page ini lebih dikenali sebagai squeeze page dimana fungsinya adalah untuk mendapatkan alamat email pelawat anda. Malah pada page ini tidak perlu ada link lain kecuali link untuk hantar. 6. Seterusnya anda perlu menyediakan satu Thank You page. Setelah pelawat anda selesai mendaftar sebagai subscriber anda, mereka akan dibawa ke page ini untuk mendapatkan produk percuma yang telah anda tawarkan.
  3. 3. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 3 7 Langkah Sebelum Anda Menghantar Email Email marketing adalah salah satu cara yang berkesan untuk anda mempromosikan perniagaan anda dan jika kena dengan caranya anda boleh mendapat keuntungan yang berlipat ganda. Untuk memastikan anda mendapat yang terbaik dari email marketing, anda perlu sedar akan kepentingan beberapa perkara yang akan mempengaruhi keuntungan perniagaan anda. Untuk membantu anda mencapai mencapai apa yang anda ingin iaitu keuntungan melalui perniagaan anda, cuba ikuti 7 langkah mudah dibawah ini sebelum anda menghantar email kepada para subscriber anda. 1. Mailing list anda sebenarnya memainkan peranan yang cukup besar dalam menentukan kejayaan anda dalam email marketing kerana jika anda mempunyai mailing list yang besar tetapi mereka bukanlah dari golongan yang meminati niche yang anda promosikan juga tidak berguna. Contohnya, jika anda mendapatkan email mereka semasa anda mempromosikan niche X, tetapi semasa anda menghantar email untuk mempromosi produk baru, anda mempromosikan niche A, satu niche yang jauh sekali dengan minat mereka. 2. Salah satu aspek yang penting semasa anda menulis email ialah pada bahagian “email subject” dimana anda perlu menggunakan ayat yang mampu menarik perhatian subscriber anda untuk membacanya. Sekiranya anda menggunakan bahasa yang biasa-biasa saja, sudah tentu mereka tidak berminat untuk membuka malah jauh sekali untuk membaca email yang anda hantar. 3. Selain itu juga anda perlulah sertakan butiran-butiran peribadi anda dalam email contohnya nama anda, url ke website/blog anda, nama syarikat dan alamat syarikat. Ini untuk menambahkan kepercayaan subscriber kepada diri anda dan memudahkan untuk mereka menghubungi anda sekiranya perlu. 4. Untuk menyemak dan mengenalpasti email mana yang telah dibuka dan URL mana yang telah dilawati menerusi email yang anda hantar kepada subscriber anda, “monitoring scheme” harus dijalankan . Melalui cara ini anda dapat mengenalpasti email yang bagaimana harus dielakkan pada masa hadapan dan email bagaimana yang perlu digunakan untuk tujuan pemasaran pada masa akan datang. 5. Adalah lebih baik jika anda turut menyertakan link untuk unsubscribe kepada setiap email yang anda hantar. Malah menurut peraturan spam, jika anda menghantar sesuatu email yang bertujuan untuk mempromosikan sesuatu produk perlu menyertakan bersama link untuk subscriber tersebut berhenti dari melanggani email daripada pihak anda.
  4. 4. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 4 Malah dengan ciri ini juga ianya dapat membantu anda menapis mereka yang tidak berminat dan berminat dengan produk yang anda promosikan. 6. Elakkan juga semasa menghantar email, anda memasukkan imej dan link yang tidak berfungsi kerana ianya akan menyebabkan maklumat yang anda ingin sampaikan tidak sampai sepenuhnya kepada subscriber anda. Jadi sebelum anda menghantar email kepada subscriber anda, semak dahulu dan pastikan semua imej dan link berfungsi dengan baik supaya subscriber anda berasa seronok apabila membaca email anda. 7. Berdasarkan apa yang anda telah pelajari sebentar tadi, anda perlu mengambil pengalaman dari perkara-perkara yang lepas contohnya feedback yang subscriber anda berikan mengenai email anda kerana melalui feedback yang mereka berikan anda dapat meningkatkan dan menambah baik strategi pemasaran anda. 4 Tips Untuk Menulis Email Berikut adalah beberapa tips yang anda boleh gunakan untuk semasa ingin menulis email: 1.Subject Line. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam email anda keran apabila anda sudah gagal menulis subject line yang menarik pastinya subscriber anda tidak untuk membaca email anda. Pada bahagian subject line anda perlu menulis secara ringkas dan padat mengenai isi kandungan email anda agar ianya kelihatan pendek dan menarik. Sebagai contoh anda ingin mempromosikan satu report percuma, anda mungkin boleh menulis seperti ini pada bahagian subject line: “Kamal, Ebook Percuma hanya untuk ANDA!” Begitulah contohnya sekiranya anda ingin menulis subject line yang menarik perhatian subscriber anda untuk membacanya. Malah anda sendiri pun akan rasa tertarik untuk membacanya meskipun anda sendiri yang menulisnya. 2. Isi Kandungan Email. Pastikan struktur email anda sentiasa sama dan tidak berubah. Maksudnya ialah cara penulisan anda dan penyusanan struktur ayat anda tetap sama dari masa ke masa. Pastikan juga anda tidak menulis email terlalu panjang seperti karangan dan pecahkan ianya kepada beberapa perenggan yang kecil bagi mengelakkan subscriber anda bosan ketika
  5. 5. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 5 membaca. Malah anda boleh menambah “subheading” sekiranya perlu. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan dari Aweber, saya cadangkan anda menulis dalam format html dan juga plain text kerana dengan ada pembaca yang suka menerima email dalam format html dan ada yang tidak. Sekiranya anda menulis dalam format html anda dapat: I. meringkaskan link yang panjang. II. menggunakan warna III.memasukkan imej IV. menjadikan email kelihatan lebih menarik 3. Biar Konsisten Anda perlu menentukan bila anda perlu menghantar email kepada para subscriber anda. Pastikan penghantaran email anda adalah berkala dan sistematik. Sebagai contoh saya menghantar email sebanyak 2 kali seminggu pada hari isnin dan khamis. Ini adalah contoh dimana saya telah menetapkan untuk menghantar email kepada subscriber saya 2 kali seminggu pada setiap hari isnin dan khamis. Terpulanglah kepada anda untuk menghantar pada bila-bila masa cuma pastikan anda mempunyai jadual masa penghantaran email kerana melalui ini sikap professional anda akan terserlah kerana mempunyai jadual penghantaran email yang sistematik. 4. Semakan Terakhir Sebelum anda menghantar email anda kepada para subscriber anda pastikan anda menyemak terlebih dahulu isi kandungan email anda agar tidak ada imej dan link yang tidak berfungsi. Selain itu juga semak juga sekiranya ada ejaan anda yang tersilap. Anda pastinya tidak mahu email anda terus dipadam sebelum ianya dibaca bukan? Jadi semaklah sebaik mungkin.
  6. 6. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 6 Penyedia Perkhidmatan Autoresponder Get Response (Klik di sini untuk pendaftaran PERCUMA 30 hari) Aweber (Klik di sini untuk perdaftaran bermula dengan $1)
  7. 7. 17 Rahsia Sulit Pemasaran Emel http://pemasaranemel.ideabiznet.com Page 7 Emelmatik (Klik di sini untuk pendaftaran PERCUMA 365 hari) Panduan Kumpul List Cara Pro Formula Mudah Menjana Pendapatan dengan Affiliates  Cari produk Affliates untuk dijual  Hasilkan Squeeze Page  Set Up Sistem Autoresponder  Tarik trafik ke Squeeze Page  Tunggu duit masuk Apa yang anda belajar dalam panduan ini?  Idea Menghasilkan Squeeze Page  Rahsia Jana Trafik ke Squeeze Page  Teknik Split Test  Blueprint 4-5 angka  Belajar step by step Pemasaran Emel Dapatkan panduan ini segera sebelum harga dinaikkan, klik butang di bawah untuk buat tempahan….

×