Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Наставно ливче за песната„Тга за југ„од Константин Миладинов
1:Издвој ги зборовите и изразите преку кои поетот посебно...
You’ve finished this document.
Download and read it offline.
Upcoming SlideShare
стандарди за оценување на постигнувањата на учениците во наставата по македонски јазик
Next
Upcoming SlideShare
стандарди за оценување на постигнувањата на учениците во наставата по македонски јазик
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

наставно ливче за песната

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

наставно ливче за песната

  1. 1. Наставно ливче за песната„Тга за југ„од Константин Миладинов 1:Издвој ги зборовите и изразите преку кои поетот посебно ги изразува своите чувства во првата и во втората строфа. _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ 2.Зависи ли расположението на поетот од средината во која се наоѓа?Поткрепи го одговорот со стихови од песната! _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 3.Какво е расположението на поетот кога ги изнесува сеќавањата за родниот крај? _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 4.По што заклучуваш дека песната „Тга за југ „ е патриотска? _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 5.На кој јазик е напишана песната и зошто токму тој јазик му овозможил на поетот најдобро да ги искаже свите чувства? _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ 6.Кое чувство е присутно во четвртата строфа? _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 7.Кои желби ги искажува од длабочината на срцето? _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 8.Какви слики од родниот крај поетот и спротивставува на суровата московска зима? _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ 9.Со кои зборови поетот ги изразува тагата и копнежот по својата татковина? _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ 10.Каде и во каква состојба се наоѓал поетот додека ја пишувал оваа песна? _________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________

Views

Total views

1,581

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1

Actions

Downloads

25

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×