Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ТГА ЗА ЈУГОрелски крилја как да си метнех,И в наши стрни да си прелетнех!На наши места ја да си идам,Да видам Стамбол, Кук...
You’ve finished this document.
Download and read it offline.
Upcoming SlideShare
стандарди за оценување на постигнувањата на учениците во наставата по македонски јази1
Next
Upcoming SlideShare
стандарди за оценување на постигнувањата на учениците во наставата по македонски јази1
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

т’га за југ

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

т’га за југ

  1. 1. ТГА ЗА ЈУГОрелски крилја как да си метнех,И в наши стрни да си прелетнех!На наши места ја да си идам,Да видам Стамбол, Кукуш да видам,Да видам дали снце и тамоМрачно угревјат, како и вамо.Ако как овде снце ме стретит,Ако пак мрачно снцето светит;На пат далечни ја ќе се стегнам,И в други стрни ќе си побегнам,Кде снцето светло угревјат,Кде небото ѕвезди посевјат.Овде је мрачно, и мрак мобвиват,И темна мгла земја покриват ;Мразој и снегој и пепелници,Силни ветришча и вијулици,Околу мгли и мразој земни,А в грди студој и мисли темни.Не, ја не можам овде да седам,Не, ја не можам мразој да гледам!Дајте ми крилја ја да си метнамИ в наши стрни да си прелетнам;На наши места ја да си идам,Да видам Охрид, Струга да видам.Тамо зората греит душата,И снце светло зајдвит в гората ;Тамо дарбите природна силаСо ста раскош ги растурила:Бистро езеро гледаш белеит,Или од ветар синотемнеит;Поле погледниш или планина,Сегде божева је хубавина.Тамо по срце в кавал да свирам,Снце да зајдвит, ја да умирам.

Views

Total views

1,242

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

6

Actions

Downloads

6

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×