Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
стандарди за оценување на постигнувањата на учениците во наставата по македонски јазик
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

Share

т’га за југ

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

т’га за југ

  1. 1. Т'ГА ЗА ЈУГ Орелски крилја как' да си метнех, И в наши ст'рни да си прелетнех! На наши места ја да си идам, Да видам Стамбол, Кукуш да видам, Да видам дали с'нце и тамо Мрачно угревјат, како и вамо. Ако как' овде с'нце ме стретит, Ако пак мрачно с'нцето светит; На пат далечни ја ќе се стегнам, И в други ст'рни ќе си побегнам, К'де с'нцето светло угревјат, К'де небото ѕвезди посевјат. Овде је мрачно, и мрак м'обвиват, И темна м'гла земја покриват ; Мразој и снегој и пепелници, Силни ветришча и вијулици, Околу м'гли и мразој земни, А в гр'ди студој и мисли темни. Не, ја не можам овде да седам, Не, ја не можам мразој да гледам! Дајте ми крилја ја да си метнам И в наши ст'рни да си прелетнам; На наши места ја да си идам, Да видам Охрид, Струга да видам. Тамо зората греит душата, И с'нце светло зајдвит в гората ; Тамо дарбите природна сила Со с'та раскош ги растурила: Бистро езеро гледаш белеит, Или од ветар синотемнеит; Поле погледниш или планина, Сегде божева је хубавина. Тамо по срце в кавал да свирам, С'нце да зајдвит, ја да умирам.

Views

Total views

740

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

5

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×