Historier i Arbejde

615 views

Published on

En præsentation af tre forskellige former for historier, der findes på en arbejdsplads - jeg -, vi - og fremtids-historier, Find historien, fortæl den uden detaljer og arbejd med dialogen, der kommer af historien. Vær en lyttende leder.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
615
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Historier i Arbejde

 1. 1. Hunde snuser til hinanden – Historier
 2. 2. Hunde snuser til hinanden – mennesker fortæller historier Historier
 3. 3. Billeder Sammenhæng Personlig kommunikation Historier
 4. 4. Analyse Detaljer Upersonlig kommunikation Arbejde
 5. 5. Analyse Detaljer Upersonlig kommunikation Historier i Arbejde Billeder Sammenhæng Personlig kommunikation
 6. 6. Historier i Arbejde
 7. 7. Når du fortæller en historie, skaber du en bro til den, der lytter. Du skaber også en bro mellem følelser (billederne) og logikken (handlingen) Historier
 8. 8. Historier i Arbejde Metaforer Fællesskab Jeg - historier Tillid Vi - historier Stolthed Fremtids - historier Engagement
 9. 9. Metafor
 10. 10. KRONE med FRUGTER Fremtids- historier STAMME Vi- historier RØDDER Jeg- historier
 11. 11. Model for en historie Start : Helten er hjemme Midte: Helten overvinder dragen Helten får hjælp Slutning: Helten er i et bedre hjem end det oprindelige
 12. 12. Tema – matrix – ledelse/historie 1. ledelses-tema 2. ledelses-tema 3. ledelses-tema 4. ledelses-tema 1. historie 2. historie 3. historie
 13. 13. Jeg – Vi – og Fremtidshistorier Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Er historier, der har dig som hoved-person. Du etablerer tillid mellem dig og dine lyttere. Historierne kan være arbejds-relateret eller de kan være begivenheder udenfor arbejdslivet.
 14. 14. Jeg – Vi – og Fremtidshistorier Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Er historier, der har dig som hoved-person. Du etablerer tillid mellem dig og dine lyttere. Historierne kan være arbejds-relateret eller de kan være begivenheder udenfor arbejdslivet. Vi-historier Er historier, der har afdelingen/teamet/virksomheden som helt. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Eksempler på sammenhold. Hvordan klarede gruppen/teamet udfordringen?
 15. 15. Jeg – Vi – og Fremtidshistorier Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Er historier, der har dig som hoved-person. Du etablerer tillid mellem dig og dine lyttere. Historierne kan være arbejds-relateret eller de kan være begivenheder udenfor arbejdslivet. Vi-historier Er historier, der har afdelingen/teamet/virksomheden som helt. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Eksempler på sammenhold. Hvordan klarede gruppen/teamet udfordringen? <ul><li>Fremtidshistorier </li></ul><ul><li>Springboard Stories </li></ul><ul><li>Visioner. </li></ul><ul><li>Eksempler på ønsket adfærd. Hentet i fortiden. </li></ul><ul><li>Visioner. Fiktive. </li></ul><ul><li>Direkte konkret handling: Hvordan kan vi gennemføre forandringen? </li></ul><ul><li>Inspiration til en lysere fremtid. </li></ul><ul><li>Ingen detaljer – din historie er skrællet ind til kernen i fortællingen. </li></ul><ul><li>Mange detaljer. </li></ul>
 16. 16. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Strategier Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor strategisk tænkning gav et positivt resultat. Inspiration. ” Når du kan, kan vi også!” Fortæl om engang, hvor du brugte en strategisk måde at tænke på og hvad det betød for resul-tatet. Mange detaljer.
 17. 17. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Strategier Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor strategisk tænkning gav et positivt resultat. Inspiration. ” Når du kan, kan vi også!” Fortæl om engang, hvor du brugte en strategisk måde at tænke på og hvad det betød for resul-tatet. Mange detaljer. Vi-historier Beskrivelser af udfordringer, der blev mødt gennem strategisk tænkning. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Fortæl om en begivenhed, hvor afdelingen var klar over strategien og fulgte denne, selv om der var udfordringer, der arbejdede i en anden retning. Få detaljer.
 18. 18. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Strategier Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor strategisk tænkning gav et positivt resultat. Inspiration. ” Når du kan, kan vi også!” Fortæl om engang, hvor du brugte en strategisk måde at tænke på og hvad det betød for resul-tatet. Mange detaljer. Vi-historier Beskrivelser af udfordringer, der blev mødt gennem strategisk tænkning. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Fortæl om en begivenhed, hvor afdelingen var klar over strategien og fulgte denne, selv om der var udfordringer, der arbejdede i en anden retning. Få detaljer. Fremtids-historier Korte inspirerende fortællinger, hvor strategien giver det positive resultat. Motiverer og giver konkrete billeder på, hvad den enkelte skal gøre. Udvalgte begivenheder, der viser strategiens positive effekt. Ingen detaljer.
 19. 19. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Mål - sætninger Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor bevidstheden om målet gav et positivt resultat. Inspiration. ” Når du kan, kan vi også!” ” Det var godt, at du holdt dig til dine værdier!” Fortæl om engang, hvor du brugte en mål-rettet måde at tænke på og hvad det betød for resultatet. Mange detaljer.
 20. 20. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Mål - sætninger Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor bevidstheden om målet gav et positivt resultat. Inspiration. ” Når du kan, kan vi også!” ” Det var godt, at du holdt dig til dine værdier!” Fortæl om engang, hvor du brugte en mål-rettet måde at tænke på og hvad det betød for resultatet. Mange detaljer. Vi-historier Beskrivelser af udfordringer, der blev overvundet ved at være fokuseret på målet. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Fortæl om en begivenhed, hvor afdelingen var klar over målet og fordi de var klar over dette var i stand til at møde udfordringer. Få detaljer.
 21. 21. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Mål - sætninger Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor bevidstheden om målet gav et positivt resultat. Inspiration. ” Når du kan, kan vi også!” ” Det var godt, at du holdt dig til dine værdier!” Fortæl om engang, hvor du brugte en mål-rettet måde at tænke på og hvad det betød for resultatet. Mange detaljer. Vi-historier Beskrivelser af udfordringer, der blev overvundet ved at være fokuseret på målet. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Fortæl om en begivenhed, hvor afdelingen var klar over målet og fordi de var klar over dette var i stand til at møde udfordringer. Få detaljer. Fremtids-historier Korte inspirerende fortællinger, hvor viden om målsætning giver positive resultater. Motiverer og giver konkrete billeder på, hvad den enkelte skal gøre. Udvalgte begivenheder, der angiver målets positive effekt. Ingen detaljer.
 22. 22. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Samarbejde Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor et team arbejdede godt sammen. Inspiration. ” Lad os gøre det igen!” ” Hvad skal der til, for at vores team bliver lige så godt?” Fortæl om engang, hvor en opgave blev løst af et team på en ekstraordinær måde. Mange detaljer.
 23. 23. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Samarbejde Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor et team arbejdede godt sammen. Inspiration. ” Lad os gøre det igen!” ” Hvad skal der til, for at vores team bliver lige så godt?” Fortæl om engang, hvor en opgave blev løst af et team på en ekstraordinær måde. Mange detaljer. Vi-historier Beskrivelser af udfordringer, der blev overvundet gennem team-work. Samarbejdet skabte positive resultater. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Viden om, hvad det er, teamet formår, når det arbejder sammen. Fortæl om en begivenhed, hvor afdelingen/teamet bestod prøven. Ved at arbejde sammen, skabtes uventede positive resultater. Få detaljer.
 24. 24. Jeg -, vi – og fremtids-historier anvendt i Samarbejde Hvad er det? Effekt Indhold Jeg-historier Begivenheder fra dit eget liv, hvor et team arbejdede godt sammen. Inspiration. ” Lad os gøre det igen!” ” Hvad skal der til, for at vores team bliver lige så godt?” Fortæl om engang, hvor en opgave blev løst af et team på en ekstraordinær måde. Mange detaljer. Vi-historier Beskrivelser af udfordringer, der blev overvundet gennem team-work. Samarbejdet skabte positive resultater. Skaber stolthed over at være en del af teamet. Viden om, hvad det er, teamet formår, når det arbejder sammen. Fortæl om en begivenhed, hvor afdelingen/teamet bestod prøven. Ved at arbejde sammen, skabtes uventede positive resultater. Få detaljer. Fremtids-historier Korte inspirerende fortællinger, hvor teamet er sammen om at skabe positive resultater. Motiverer og giver konkrete billeder på, hvad den enkelte skal gøre. Udvalgte begivenheder, der viser teamets potentialer. Ingen detaljer

×