Manusia sebagai khalifah allah

17,448 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
17,448
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
379
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Manusia sebagai khalifah allah

 1. 1. MANUSIA SEBAGAI KHALIFAH ALLAH DEFINISIPERANAN DAN TANGGUNGJAWAB
 2. 2. DEFINISI KHALIFAH Di dalam Islam, khalifah digunakan sebagai kata kunci dan bukannya kata kedaulatan atau yang lain kerana kedaulatan sesungguhnya adalah milik Allah s.w.t. Sehubungan dengan itu,sesiapa pun yang memegang kekuasaandan menggunakan kekuasaan itu sesuai dengan norma-norma dan hukum- hukum Tuhan maka dengan sendirinya ia menjadi khalifah.
 3. 3. DEFINISI KHALIFAHberasal daripada perkataan Bahasa Arab iaitu khalafa bererti ganti; 1. Menggantikan orang yang tiada. 2. Menggantikan orang yang telah mati. 3. Menggantikan tempat bagi orang yang tidak mampu menguruskannya. 4. Menggantikan tempat seseorang sebagai memuliakannya.
 4. 4. DEFINISI KHALIFAH MENURUT ISTILAH: generasi manusia yang dipilih oleh Allah s.w.t. sebagai pengganti-Nya untuk mentadbir, menggurus dan memakmurkan muka bumi inidengan menjalankan syariah Allah s.w.t. sama ada di peringkat peribadi, keluarga, masyarakat, negara dan antarabangsa.
 5. 5. PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB KHALIFAH Mengabdikan diri kepada Allah menerusi beriman kepada Allahdan melakukan amal soleh dalam bentuk yang sempurna.
 6. 6. PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB KHALIFAHSebagai hamba, manusia perlu melaksanakan amanah Allah, memelihara serta mengawal agama Allah serta ajaran Allah SWT.
 7. 7. PERANAN DANTANGGUNGJAWAB KHALIFAH •menegakkan amar makrufserta mencegah kemungkaran.
 8. 8. PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB KHALIFAH Menjaga Agama : Menegakkan Islam. Dengan berdakwahkepada manusia seperti yang dilakukanoleh Rasulullah SAW dan para sahabat Melaksanakan Islam. Denganmengamalkan perintahNya danmeninggalkan laranganNya,
 9. 9. PERANAN DANTANGGUNGJAWAB KHALIFAHBertanggungjawab menjauh danmemelihara diri dan keluargadaripada masuk ke dalam neraka
 10. 10. Firman Allah SWT : Maksudnya :“Wahai orang-orang yang beriman ! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu (berhala). Neraka itu dijaga dan dikawal oleh Malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya), mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka dan mereka pula melakukan segala yang diperintahkan.” (At-Tahrim : 6)
 11. 11. Firman Allah SWT: Maksudnya : “Dan hendaklah ada di antara kamusatu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam). Dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya. (Ali Imran: 104)
 12. 12. TERIMA KASIH

×