Vergroot je succes

1,085 views

Published on

Bereik je zakelijke of persoonlijke doelen door je aan vijf simpele voorwaarden te houden. Het enige gevaar dat je loopt, is dat jij je doel ook werkelijk bereikt.

Published in: Business
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Heldere presentatie. Houd me scherp. Ik ga meteen een lijstje maken! tot vrijdag!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,085
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
32
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide


 • Vergroot je succes

  1. 1. Bereik je doelen Vormvoorwaarden die doel treffen
  2. 2. Een veelbelovend begin
  3. 3. Hoe het meestal gaat • Je hebt je vast voorgenomen om dit jaar je omzet of je aantallen wel te halen, gezonder te gaan eten en meer tijd voor jezelf of je gezin te nemen. • De start is veelbelovend en je bereikt de eerste successen, maar na enige tijd kom je tot de conclusie dat je al weer in je oude gedrag vervallen bent. • Je sust je eigen geweten door te zeggen dat de markt ook wel heel erg lastig is op dit moment, dat gezonder eten minder past bij jouw Bourgondische levensstijl en die extra tijd voor jezelf of je gezin komt vanzelf goed als straks de vakantie of het weekend begint. • Herkenbaar? en wil je het anders, blader dan verder.
  4. 4. Voorwaarden Het hebben van duidelijk geformuleerde doelstellingen maakt de kans van het behalen van deze doelstellingen een stuk waarschijnlijker. Het is daarom raadzaam om doelstellingen aan een vijftal voorwaarden te laten voldoen. Het werken aan doelen die hier niet aan voldoen is vaak niet effectief. De vijf voorwaarden zijn: 1.Positief geformuleerd 2.Binnen de eigen controle 3.Toetsbaar 4.Context helder 5.Niet in strijd met andere doelen
  5. 5. 1. Positief Geef een formulering die zegt wat je wel wilt, in plaats van wat je wilt vermijden of niet wilt. Een positief doel trekt aan, daar wil je naar toe. Goed voorbeeld Als ik ‘s-avonds trek heb neem ik een stuk fruit en een glas water. In plaats van Ik wil ‘s-avonds geen chips meer eten.
  6. 6. Check Kijk eens kritisch naar de onderstaande voorbeelden. Wat is jouw oordeel. Welke doelstelling(en) zijn positief geformuleerd? 1. Ik ga mijn concurrent helemaal kapot maken en zorgen dat ze binnen een jaar failliet zijn. 2. Ik ga in de komende maand ervoor zorgen dat ik geen order meer mis in het segment waarvoor ik verantwoordelijk ben. 3. Ik wil niet meer in het weekend met mijn zakelijke activiteiten bezig zijn.
  7. 7. Positief? De uitdrukking positief geformuleerd roept soms het misverstand op dat de inhoud van het doel positief gewaardeerd zou moeten worden. Dat is onjuist. Daarom is alleen doelstelling 1. positief geformuleerd. Deze doelstelling geeft aan wat er bereikt gaat worden.
  8. 8. 2. Eigen controle Zorg dat het succes niet afhankelijk is van omstandigheden of andere mensen. Wat kun jij doen om het doel te bereiken. Goed voorbeeld Ik wil het duidelijk kunnen zeggen als ik vind dat collega’s geen rekening met mij houden. In plaats van Ik wil dat collega’s eens wat meer rekening met mij houden.
  9. 9. Check Kijk eens kritisch naar de onderstaande voorbeelden. Welke doelstelling(en) liggen wel binnen de eigen controle? I. Ik wil dat mijn baas mij dit jaar een bonus geeft. 2. Ik ga dit jaar 75 auto’s verkopen. 3. Ik ga iedere week 10 prospects bellen.
  10. 10. Eigen controle? De eerste twee doelstellingen liggen zoals ze nu geformuleerd zijn niet binnen de eigen controle. Je bent afhankelijk van je baas en je klanten. Er zal om deze doelstellingen binnen de eigen controle te krijgen aangegeven moeten worden wat ik er aan ga doen om die bonus en die aantallen te bereiken. Bij doelstelling 3. is dit glashelder.
  11. 11. 3. Toetsbaar Hoe zou ik weten dat ik mijn doel had bereikt? Dit kunnen keiharde cijfers zijn of je checkt het even bij jezelf. Wat zou je zien, horen en voelen als jij je doel hebt bereikt? Goed voorbeeld Voor een acquisitie gesprek ervaar ik waar er spanning in mijn lichaam zit en adem ik daar naar toe totdat de spanning afneemt. In plaats van Ik wil ontspannen acquisitie gesprekken voeren.
  12. 12. Check Kijk eens kritisch naar de onderstaande voorbeelden. Welke doelstelling(en) zijn toetsbaar? 1. Ik ga twee keer in de week naar de sportschool om 1,5 uur te sporten. 2. Ik zal iedere dag contact op nemen met vijf nieuwe klanten. 3. Ik merk dat mijn conditie op een goed niveau is als ik zonder hijgen de twee trappen naar de zolder kan oplopen.
  13. 13. Toetsbaar? Alle drie de doelstellingen voldoen aan de vormvoorwaarde toetsbaar. De eerste twee doelstellingen zijn toetsbaar door concrete getallen. De laatste doelstelling is wat je bij jezelf kunt waarnemen.
  14. 14. 4. Context helder Waar, wanneer en met wie wil ik dit? Met deze vormvoorwaarde geef je duidelijk aan in welke situaties je het doel wilt bereiken. Er kunnen namelijk ook situaties zijn waar je dat namelijk niet wilt. Goed voorbeeld Ik wil duidelijk nee kunnen zeggen als mijn baas me vraagt of ik weekenddienst wil draaien, terwijl ik plannen met mijn vrienden heb gemaakt. In plaats van Ik wil dingen duidelijk kunnen weigeren.
  15. 15. Check Kijk eens kritisch naar de onderstaande voorbeelden. Bij welke doelstelling(en) is de context helder? 1. Ik wil tijdens trainingen bij al mijn deelnemers duidelijk vaststellen of ze een visuele-, auditieve- of kinestetische voorkeur hebben. 2. Ik wil beter luisteren naar anderen. 3. Op bijeenkomsten wil ik van de mensen die ik spreek hun visitekaartje hebben.
  16. 16. Context? De eerste doelstelling was helder. Met wat licht ‘schaafwerk’ kunnen doelstelling 2 en 3 ook aan deze voorwaarde voldoen. 2. Ik wil als ik thuiskom na mijn werk actief luisteren naar wat mijn kinderen die dag hebben meegemaakt. 3. Ik wil tijdens de netwerkbijeenkomsten van de Kamer van Koophandel na gesprekken met collega-ondernemers visitekaartjes uitwisselen.
  17. 17. 5. Andere doelen Het is van belang dat je checkt of je nieuwe doel niet in strijd is met je andere doelen. Je kunt als doel hebben dat jij je omzet wil verhogen met € 1.000.000. Maar als dit betekent dat je dan ieder vrij weekend zou moeten werken, terwijl je het ook belangrijk vindt om tijd met je vrienden of gezin door te brengen, dan is de kans dat dit een goed doel voor jou is twijfelachtig. Stel jezelf daarom een aantal kritische vragen.
  18. 18. Check Enkele kritische vragen die jij jezelf kunt stellen. Wat verandert er voor mij als ik mijn doel heb bereikt? Wat kunnen nadelen zijn? Welke voordelen (van het huidige probleem) kunnen wegvallen als ik mijn nieuwe doel zou bereiken? Past het doel bij mijn gezin/familie/werk? Past dit doel bij wie ik ben?
  19. 19. Doel stellen Het is nu de kunst om een doel te stellen die voldoet aan de vijf vormvoorwaarden. Maak je omschrijving kort en bondig en begin met ‘Ik wil’ of ‘Ik ga’. Een doel dat ik een aantal jaren geleden formuleerde was: “Ik wil ieder weekend maximaal 2 uur met zakelijke activiteiten bezig zijn.” Een voor mij belangrijk doel. Zeker toen ik voor mezelf begon en het gevaar op de loer lag dat ik 24/7 met mijn werk bezig zou zijn.
  20. 20. Check “Ik wil ieder weekend maximaal 2 uur met zakelijke activiteiten bezig zijn.” 1. Positief geformuleerd √ Ja, geeft aan wat ik wel wil 2. Binnen eigen controle √ Ja, als eigen ondernemer kan ik dat bepalen 3. Toetsbaar √ Ieder weekend kan ik een eierwekker zetten. 4. Context duidelijk √ In het weekend met zakelijke activiteiten. 5. In strijd met andere doelen? √ Nee, want ik wilde juist meer tijd met mijn familie/vrienden doorbrengen. In het begin voelde ik me zelfs schuldig als ik bijna over de tijd heen ging.
  21. 21. Gevaar? Het enige gevaar dat jij loopt als je een belangrijk doel formuleert die voldoet aan de vijf vormvoorwaarden is.....
  22. 22. Hulp nodig .......dat je het nog haalt ook! Mocht je het lastig vinden om je doel scherp te krijgen dan kun je even contact met me opnemen. Succes met het formuleren van al je belangrijke doelen en gefeliciteerd met het behalen daarvan. willem.v.d.vegte@tricom-bv.nl

  ×