Nota ringkas

7,847 views

Published on

4 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
7,847
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
227
Comments
4
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota ringkas

 1. 1. RINGKASAN KEGIATAN MENGGAMBAR Definisi Menggambar :1. Representasi visual atau ilustrasi sesuatu objek atau imej 2 dimensi yang dihasilkan di atas permukaan rata.2. Ia juga mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui pengaplikasian warna Penekanan Bidang Menggambar :1. perkembangan imaginasi, kreativiti dan ekspresi diri seseorang murid.2. meliputi penerokaan kesan seni serta mengenali pelbagai alat bahan dan kegunaannya.3. membolehkan murid mengenali dengan lebih dekat lagi pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan.4. Kesedaran murid terhadap alam sekitar melalui pemerhatiannya menjadi fokus utama bidang menggambar ini. Senaraikan kegiatan-kegiatan yang boleh dijalankan di bilik darjah di dalam bidang Menggambar 1. LUKISAN 4. MONTAJ 7. RESIS 2. CATAN 5. CETAKAN 8. PERCIKAN 3. KOLAJ 6. GOSOKAN 9. MOZEK Perbezaan antara Lukisan dan Catan : MEDIA Lukisan Catan Alat, bahan dan media Penggunaan alat terhad kepada media Media dominan ialah Media Basah kering terdiri daripada warna air, warna poster, cat minyak seperti pensel, pensel warna, pastel, dan cat akrilik. arang, pen dan dakwat. Langkah mudah Membuat lakaran asas rupabentuk Membuat lakaran struktur asas figura. menghasilkan objek.
 2. 2. Senaraikan TIGA peringkat di dalam kegiatan membuat cetakan yang boleh dijalankan di peringkat sekolah rendah. 1. Tahap Pengenalan 2. Tahap Pertengahan 3. Tahap Lanjutan Berikan DUA contoh teknik cetakan daripada peringkat yang disebutkan di atas. 1. Tahap Pengenalan 2. Tahap Pertengahan 3. Tahap Lanjutan a. Cetakan jari a. Cetakan tanah liat a. Cetakan lino b. Cetakan tumbuh-tumbuhan b. Cetakan plastisin b. Cetakan stensilNyatakan bagaimana anda menggunakan kegiatan-kegiatan menggambar di atas untuk murid-murid di tahap 1 dan tahap 2 di sekolah rendah. Tahap 1 Tahun 1 : Tahun 3 : Asas menggambar. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam melukis dan membuat gambar. Contohnya, murid yang berada pada Aras 1 dapat Tahun 2 : menghasilkan karya resis dengan menggunakan pelbagai bahan dan Menggambar. teknik melalui penerokaan. Tahap 2 Tahun 4 : Menggunakan Asas Senireka dalam menggambar berdasarkan tema dan Tahun 6 : imaginasi murid. Menggambar berdasarkan tema, pengalaman, imaginasi dan fantasi murid secara manual dan berbantukan komputer. Tahun 5 : Contohnya, murid yang berada pada Aras 2 dapat mencari sumber Menggambar berdasarkan tema, pengalaman dan imaginasi secara rujukan sebagai pencetus idea berbantukan komputer untuk manual dan berbantukan komputer. menghasilkan karya percikan.
 3. 3. Tahap perkembangan dan keupayaan mental murid boleh dibahagikan kepada tiga tahap. Senaraikan. 1. Tahap Manipulatif 2. Tahap Simbolik 3. Tahap Realistik Senaraikan alat, bahan dan media yang boleh diaplikasikan di dalam kegiatan menghasilkan lukisan. 1. Semulajadi 2. Buatan Manusia a. Arang b. Batu a. Pensel b. Pen c. Pen Marker d. Kertasc. Kapur d. Tanah e. Komputer f. Pastel g. Krayon h. Pensel Warna Apakah teknik-teknik melukis yang boleh diaplikasikan di dalam sesebuah lukisan. a. Coreng atau conteng c. Titik e. Garisan Selari b. Garisan Kontur d. Pangkah Silang f. Teknik Campuran Berikan DUA jenis media yang sesuai digunakan untuk murid-murid menghasilkan catan di dalam bilik darjah. 1. Warna Poster 2. Warna AirApakah TIGA perbezaan dan TIGA persamaan sifat-sifat yang terdapat pada kedua-dua jenis media tersebut dalam proses mencatan? 1. Persamaan a. Menggunakan air sebagai bahantara, b. Cepat kering, c. Sesuai di permukaan kertas.
 4. 4. 2. Perbezaan MEdia Bahantara Penguat Sifat Warna Berus jenis keras Pengilat larut air a. Legap dan tebal. Poster b. Boleh lut sinar tetapi tidak seperti warna air. Warna Air Berus jenis lembut Gam arab a. Lutsinar dan lembut. b. Tebal sekiranya disapu berlapis-lapis Berikan LIMA kategori warna. 1. Warna asas 3. Warna tertiar 5. Warna penggenap 2. Warna sekunder 4. Warna harmoni Perbezaan antara warna sejuk dan warna panas ialah seperti berikut : Warna Sejuk Warna Panas Terdiri daripada warna ungu, biru dan hijau. Terdiri daripada warna merah, jingga dan kuning. Dikaitkan dengan alam semulajadi, tumbuh-tumbuhan dan air. Dikaitkan dengan objek atau imej seperti api, cahaya dan matahari.Dapat menimbulkan suasana sejuk, kedamaian, kelembutan, dan nyaman. Dapat menimbulkan suasana riang, bersemangat, peperangan, kecemasan, dan kemalangan. Tema2 lukisan 1. Lukisan figura ( imej bkaitan 2. Lukisan a.benda ( objek kaku/ x 3. Lukisan lanskap ( pemandangan manusia/haiwan) b,nyawa luar /dlm studio)
 5. 5. Perbezaan antara ton warna dan kroma warna ialah seperti berikut : Ton Warna Kroma Warna Nilai cahaya yang wujud hasil daripada warna gelap dan warna A. Campuran warna penggenap dalam roda warna dengan terang pada sesuatu objek. intensiti yang berbeza nisbahnya. Warna putih dan kuning dapat memberkan cahaya yang terang, B. Warna merah bercampur dengan warna hijau dengan nisbah warna hitam dan biru memberikan cahaya yang gelap. yang berbeza akan mewujudkan warna kroma. Berikan EMPAT kelebihan menggunakan media arang di dalam aktiviti melukis. 1. Mempunyai kesan kelembutan yang tinggi. 3. Menghasilkan kesan tekstur permukaan yang dilukis. 2. Mempunyai kesan kegelapan yang tinggi. 4. Menghasilkan garisan yang tajam dan tepat. Kertas lukisan merupakan media penting dalam menghasilkan lukisan yang baik. Jelaskan TIGA jenis kertas lukisan.JENIS KERTAS LUKISAN KESESUAIAN 1. Kertas lukisan biasa Mempunyai permukaan yang sesuai untuk pensel, pen, arang dan krayon lembut. 2. Kertas cat air Terdapat dalam pelbagai gred kelicinan. Kertasnya tebal dan bermutu tinggi, mahal tetapi baik untuk digunakan 3. Bod bristol Merupakan kertas bod putih yang keras dan licin yang dicipta untuk pen.
 6. 6. Jelaskan perbezaan yang terdapat pada kegiatan membuat Kolaj dan Mozek. Kolaj Mozek Dihasilkan dengan cara memotong, mengoyak, Dihasilkan dengan menyusun kepingan bahan semula jadi menggunting, menampal, dan menindih atau bahan buatan manusia yang berwarna bahan-bahan terbuang, jenis kekacang, berbagai jenis Disusun secara bersebelahan dan tidak bertindih di atas kertas dan fabrik ke atas suatu permukaan dua dimensi permukaan rata untuk menghasilkan gambar atau corak untuk menghasilkan gambar. perbezaan antara penghasilan dan: kolaj montaj dihasilkan dengan cara memotong, mengoyak, menggunting, menggunakan teknik memotong, menampal dan mencantum. menampal, menindih bahan-bahan di atas permukaan rata Bahantara yang digunakan untuk menghasilkan kolaj adalah potongan gambar, keratan majalah atau surat khabar yang daripada bahan-bahan terbuang, jenis kekacang, berbagai jenis ditindih dan disusun. kertas dan fabrik Jelaskan secara ringkas kegiatan membuat resis dan kegiatan membuat percikan secara mudah Resis Percikan1. Aktiviti menghasilkan gambar yang menggunakan 1. Aktiviti corakan warna yang dihasilkan dengan dentikan, tepukan atau pelbagai jenis warna dan lilin atau bahan-bahan yang jentikan pada bahagian bulu berus yang berwarna atau menyembur berasaskan lilin. bahan cair ke atas permukaan yang rata.2. ia boleh dihasilkan dengan cara menolak warna basah 2. Dihasilkan dengan menggunakan alat-alat seperti berus cat, pistol yang disapu ke atas permukaan kertas yang disapu lilin semburan dan berus penggelek. atau krayon.
 7. 7. hasil pembelajaran yang perlu dicapai oleh setiap murid dalam kegiatan menggambar: i. Asas menggambar; v. Menggambar berdasarkan tema pengalaman dan imaginasi murid ii. Menggambar; secara manual dan berbantukan komputer; dan iii. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam melukis dan vi. Menggambar berdasarkan tema, pengalaman, imaginasi dan fantasi membuat gambar; murid secara manual dan berbantukan komputer iv. Menggunakan Asas Senireka dalam menggambar berdasarkan tema imaginasi murid; hasil pembelajaran tersebut boleh dibahagikan mengikut aras-aras yang tertentu seperti berikut: 1. Aras pengetahuan 3. Aras aplikasi 5. Aras sintesis 2. Aras kefahaman 4. Aras analisa 6. Aras penilaian perbezaan yang terdapat pada kegiatan-kegiatan membuat Catan dan membuat Resis. Catan Resis 1. Gambaran berbentuk dua dimensi yang dihasilkan ke atas 1. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai jenis satu permukaan rata melalui sapuan warna-warna basah. warna dan bahan-bahan yang berasaskan lilin. 2. Dihasilkan dengan pelbagai teknik sapuan warna. 2. Dihasilkan dengan cara menolak warna basah atau cat basah yang disapu ke atas permukaan kertas yang disapu lilin. perbezaan di antara warna monokrom dan penggenap. Warna Monokrom Warna PenggenapCampuran warna asal dengan warna putih dan hiram dapat menghasilkan ton Warna yang bertentangan dalam roda warna.warna terang atau gelap.Putih dan kuning dicampur untuk mendapatkan cahaya terang manakala hitam dan Kombinasi warna-warna menimbulkan kesan kontra.kuning dapat untuk cahaya gelap.
 8. 8. Nyatakan EMPAT jenis teknik cat air.a. Basah atas basah iaitu warna dicairkan dahulu dan disapukan di atas permukaan yang basah. Hasilnya kesan lutsinar.b. Basah atas kering iaitu warna yang dicairkan dahulu disapukan di atas permukaan yang kering.c. Kering atas basah iaitu teknik yang melibatkan sapuan warna yang pekat disapu ke atas lapisan warna yang cair atas permukaan kertas yang telah dibasahkan.d. ’Wash’ iaitu teknik yang melibatkan sapuan warna cair ke atas permukaan yang basah. Biasanya berus atau span digunakan. Sesuai untuk menghasilkan kesan air span awan. Nyatakan EMPAT jenis teknik cat minyak. TEKNIK IMPASTO Impasto adalah teknik lukisan iaitu cat minyak tersebut akan dilapiskan dengan sangat tebal di atas kanvas sehingga arah sapuan cat minyak sangat mudah dilihat.Apabila kering, teknik impasto akan menghasilkan tekstur yang jelas sehingga kesan apabila disentuh dapat lukisan objek itu akan lebih terasa. TEKNIK KILATAN(GLAZING) Teknik ini menunjukkan kesan seolah-olah kilauan yang berkaca kerana lut sinar.Teknik ini memberikan kesan warna pada catan dengan cara menindih lapisan nipis warna gelap yang lut sinar ke atas warna yang lebih cerah TEKNIK TITIK(POINTILISME) Teknik ialah dengan cara menitikkan warna yang dikenakan pada permukaan untuk membentuk tindanan titik-titik warna.Jika dilihat dari jarak yang jauh,titik warna akan bergabung dan menghasilkan warna yang baru
 9. 9. TEKNIK SAPUAN TEPAT(HARD EDGE) Ia merupakan teknik yang menggunakan masking tape untuk memisahkan warna yang dimana hasilnya menampakkan catan sepertidipotong-potong.Ia mempunyai gubahan yang teratur dan mempunyai batas sapuan warna yang kemas dan tepat. TEKNIK MELEMBUT(SCUMBLING) Dalam teknik ini,warna disapu secara opaque ke atas lapisan yang sebalumnya yang mana boleh disapu secara rata,lut sinar atauimpasto.Ciri penting dalam teknik ini ialah bahagian yang tidak dapat dilihat mampu ditonjolkan melalui cara yang berbeza TEKNIK ‘ALLA PRIMA Teknik ini merujuk kepada cara dimana artis mewarna secara cepat dan spontan dengan sapuan warna terus dari tiub.Teknik ini sesuaiuntuk artis yang menghasilkan catan di luar bangunan kerana tekniknya yang terus dan spontan EMPAT tema montaj yang kerap digunakan di peringkat sekolah rendah. a. Landskap c. Figura b. Alam benda d. Corak huruf EMPAT jenis gam yang sesuai digunakan bagi aktiviti Kolaj. a. Gam kilat c. Gam gel b. Gam tidak kilat d. Gam model EMPAT teknik penghasilan Montaj. a. Montaj Keluarga c. Montaj dari Bahan Terbuang b. Photomontaj atau Imej Digital d. Montaj Campuran
 10. 10. perbezaan yang terdapat pada kegiatan membuat gosokan dan percikan. Gosokan Percikan Satu proses pemindahan reka bentuk atau corak dari sesuatu permukaan ke Satu teknik corakan warna melalui dentikan, tepukan atau jentikan permukaan lain dengan cara menggosokkan sejenis alat di atas permukaan dengan menggunakan berus lukisan atau bahan-bahan lain yang yang hendak dipindahkan. mengandungi warna ke atas permukaan yang rata alat, bahan dan media yang digunakan dalam proses mencatan. a. Pensel untuk membuat lakaran d. Palet untuk membancuh warna b. Berbagai jenis berus sama ada keras atau lembut e. Botol berisi air c. Berbagai jenis warna seperti warna air, warna poster, cat minyak, cat f. Kertas lukisan, kain kanvas dan permukaan dinding mural dan cat akrilik g. Suratkhabar sebagai alas EMPAT jenis aktiviti cetakan yang boleh dijalankan di peringkat sekolah rendah. a. Cetakan jari c. Cetakan dakwat b. Cetakan tumbuh-tumbuhan d. Cetakan span. Bincangkan satu teknik mudah bagaimana anda boleh mengaplikasi dan menghasilkan sebuah kolaj di bengkel seni. Contoh menghasilkan sebuah kolaj : Tajuk : Kolaj dari tisu dan gambar majalah Objektif : Rancang dan hasilkan sebuah kolaj berbentuk 2D dari bahan kertas tisu dan gambar majalah untuk menerangkan konsep kesatuan dan keharmonian Alatan dan Bahan : Kertas lukisan, pensel, tisu berwarna-warni, kadbod, gunting, gam, berus lukisan, marker, krayon atau cat, gambar-gambar dari majalah Arahan:1. Cari satu idea yang boleh dikaitkan dengan sikap bekerjasama, tolong menolong, bersatu hati untuk melambangkan kesatuan dan keharmonian.2. Rancang beberapa komposisi dengan menggunakan lakaran-lakaran untuk mendapatkan gambaran secara keseluruhan. Pilih satu yang terbaik.
 11. 11. 3. Lukis lakaran yang dipilih di atas kertas putih keras.4. Sediakan alat dan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kolaj tersebut.5. Cari dari majalah untuk mendapatkan kawasan dan menggunakan bahagian yang berwarna dan gambar-gambar yang boleh digunakan. Sebagai contoh: warna coklat pada kasut atau kek boleh digunakan untuk menghasilkan batang pokok atau warna biru air laut boleh digunakan pada pakaian pada imej atau gambar dalam kolaj. Susun gambar-gambar sebegitu rupa untuk menampakkan konsep kesatuan dan keharmonian Semasa menampal kertas berwarna dari majalah dan tisu- tisu berwarna, tak perlu hasilkan secara teliti sebaliknya boleh ditindih kertas-kertas tersebut supaya nampak lebih natural dan bebas. Tidak perlu berada dalam keadaan kemas dengan meletakkan kertas-kertas warna tersebut di dalam garisan lakaran semasa menghasilkan kolaj.6. Teknik-teknik lain boleh diaplikasikan seperti menambahkan garisan-garisan dengan menggunakan pen marker, krayon, warna-warna poster, gosokan dari objek yang berjalinan untuk menampakkan kesatuan dan keharmonian dalam hasil kerja tersebut.7. Bingkaikan hasil kerja kolaj tersebut dengan kemas dan gantung di tempat yang sesuai supaya senang dilihat. Jalani satu sesi penilaian dan kritikan (apresiasi seni) secara mudah. KEGIATAN DEFINISI TEKNIK CARA Alat BHN/MEDIA LUKISAN lanjutan dari aktiviti 1. Coreng atau conteng media kering seperti membuat lakaran demi 2. Garisan Kontur lakaran yang dilakukan di 3. Titik Buatan Manusia atas permukaan rata 4. Pangkah Silang a. Pensel dengan menggunakan 5. Garisan Selari b. Pen berbagai jenis media 6. Teknik Campuran c. Pen Marker kering atau menggunakan d. Kertas warna paling sedikit untuk meluahkan e. Komputer perasaan berbentuk imej. f. Pastel
 12. 12. g. Krayon h. Pensel Warna Semulajadi a. Arang b. Batu c. Kapur d. Tanah CATAN proses menyapu warna atau cat Media Basah yang terdiri ke atas sesuatu permukaan rata. daripada warna air, warna poster, cat minyak dan cat akrilikKOLAJ bermakna potong, koyak, 1. Teknik potong kertas dan gunting, gam, tampal sesuatu fabrik bahan ke atas suatu permukaan 2. Teknik koyak kertas dan fabrik 3. Teknik menggunakan berbagai jenis kertas yang berjalinan 4. Teknik media campuran 5. Teknik kertas tisu 6. Teknik tisu dan kertas buangan 7. Teknik catan dalam kolaj 8. Teknik percikan dalam kolaj 9. Teknik span dalam kolaj 10. Teknik ‘skraping’ dalam kolaj 11. Teknik stensil dalam kolaj
 13. 13. 12. Teknik jalinan dalam kolajMONTAJ Menampal dan melekatkan 1. Montaj keluarga menggunakan Warna basah seperti gambar-gambar pada suatu 2. Photomontaj (digital image) beberapa gambar warna tempera, permukaan untuk menimbulkan 3. Montaj dari bahan terbuang atau corak yang warna air, warna mesej pengajaran, kecintaan, 4. Montaj campuran disusun secara poster, dakwat kecuaian, peperangan, alam 5. Montaj tiket bertindih di antara basah dan berus sekitar 6. Montaj berlainan tema satu sama lain pada lukisan 7. Montaj alam semulajadi suatu permukaan 8. Montaj figura bagi menghasilkan Gunting, pisau pemotong 9. Montaj alam benda gambar atau imej kertas, berbagai jenis gam 10. Montaj corak huruf baru yang 11. Montaj haiwan mempunyai sesuatu Gambar foto 12. Montaj tema serupa mesej atau sebenar 13. Montaj tampalan (patchwork pengajaran Gambar atau ilustrasi dari majalah/surat khabar Gambar-gambar atau imej yang telah diimbas Bahan-bahan terbuang Berbagai jenis tiketCETAKAN satu proses hasil kerja seni i. T.C tumbuh-tumbuhan menggunakan dakwat yang ii. T.c mono dicipta melalui perpindahan iii. T.C timbulan (lino/kayu) dakwat ke atas satu permukaanGOSOKA .proses menggosok dan merekod 1. Gosokan satu lapis dan satu Berbagai jenis pensilN corak daripada permukaan yang arah sahaja (jenis lembut dan berjalinan 2. Gosokan beberapa lapisan di keras), pensel atas tempat yang sama berasaskan lilin dan secara berulang kali berbagai jenis
 14. 14. 3. Gosokan beberapa kali dari pensel warna yang arah dan sudut yang terdapat di pasaran berlainan 4. Gosokan secara pusingan Kapur dan pastel 5. Gosokan menggunakan yang berbagai warna berbagai-bagai warna 6. Gosokan monokrom 7. Gosokan potongan kertasRESIS .satu aktiviti menggambar yang 1. Krayon resis dengan warna dengan cara menolak Berbagai jeni bahan dihasilkan dari warna basah dan air warna basah yang yang berasaskan contengan lilin 2. Krayon resis dengan warna disapu ke atas lilin seperti lilin poster permukaan kertas biasa, lilin paraffin, yang disapu lilin atau krayon lilin; 3. Krayon resis dengan warna krayon. Berbagai jenis kertas tempera seperti kertas 4. Krayon resis dengan dakwat lukisan, kertas tebal, basah kertas kadbod, 5. Krayon resis kertas manila kad; 6. Kertas lilin resis Berbagai jenis kain 7. Resis dengan kain putih seperti kain cotton poplin, 8. Krayon resis batik cotton cambrich, 9. Resis dari warna air dan rayon/fuji, cotton perekat getah (campuran) lawn kima; 10. Resis dari warna air dan lilin Berbagai jenis biasa pensel untuk 11. Resis dari kapur dan lilin membuat lakaran, (cara positif) kapur tulis, bekas air, pemadam; 12. Resis dari kapur dan lilin Berbagai jenis warna
 15. 15. (cara negatif) seperti warna air, warna poster, warna tempera, cat rumah; dan Berbagai jenis dakwat basah yang berbagai warnaPERCIKAN satu teknik hiasan catan dengan dengan dentikan, i. Berbagai jenis berus mendetik, mengetuk lukisan yang tepukan atau jentikan atau menjentik bahagian bulu berbagai saiz dan berus yang akan menghasilkan pada bahagian bulu bentuk kesan a speckled granite ii. Berbagai jenis berus berus yang berwarna gigi dari permukaan atau menyembur rata hingga bahan cair ke atas permukaan beralun iii. Berbagai jenis berus permukaan yang rata cat dari permukaan lembut ke permukaan keras iv. Penggelek cetakan yang berbagai saiz v. seperti kertas lukisan, kertas taip, kadbod, manila kad, kertas stensil vi. Warna semburan, pistol semburan vii. Pisau, pita pelekat, kain buruk, surat
 16. 16. khabar viii. Berbagai jenis tumbuh-tumbuhan kering, corak figura, bentuk-bentuk dari alam bendaMOZEK Satu imej yang berasingan dan Secara amnya terdapat tiga ‘direct Berbagai jenis kertas tidak bertindih, disusun secara seperti kadbod, method’, bersebelahan kertas lukisan, ‘indirect method’ kertas menaip, kertas nota, kertas ‘double indirect method’ surat khabar, kertas binaan (construction paper) Utk sk Berbagai jenis pelekat seperti gam Mozek kertas biasa, gam putih, Mozek timbul gam kayu, gam Mozek catan simen Mozek campuran Bekas untuk menyimpan carikan Mozek potongan kertas kertas, kadbod, Mozek cebisan kertas syiling, bijirin Mozek tebuk (‘puncher’) Playar, pembaris, Mozek koyakan kertas ‘clear spray’ Mozek fabrik Bahan semula jadi seperti bunga- Mozek bijian bunga kering, Mozek bahan buangan berbagai daun kering, rumput
 17. 17. Pelbagai jenis biji-bijian atau objeksemula jadiPewarna makananPensel, pen, taliKertas berbagaiwarna, kertasmajalah berwarna,gambar-gambarberwarna

×