B niin kuin biopankki

411 views

Published on

Tämä presentaatio on osa Biotekniikan neuvottelukunnan (BTNK) ja Suomen biopankkiverkosto BBMRI.fin yhteistyössä toteuttamaa materiaalipakettia.

Sisältö ja tekstit:
- Juha Pekka Turunen – koulutuspäällikkö, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
- Anu Jalanko – biopankin johtaja, THL Biopankki
- Helena Kääriäinen – tutkimusprofessori, THL Biopankki
- Saara Hassinen – toimitusjohtaja, Terveysteknologian Liitto ry
- Olli Vainio – viestintäasiantuntija, Voimisto Oy
- Joona Koskela – viestintäasiantuntija, Voimisto Oy

Graafinen suunnittelu ja kuvitus:
- Joona Koskela – Voimisto Oy

Kustantajat:
- Biotekniikan neuvottelukunta
- BBMRI.fi

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
411
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

B niin kuin biopankki

 1. 1. Biopankkiin kootaan näytteitä ja tietoja suostumuksen antaneilta henkilöiltä lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Päämäärä on, että tutkimuksen tarvitsemat näytteet löytyisivät valmiina biopankista, eikä suuritöiseen näytteiden keräykseen tarvitsisi ryhtyä. MIKÄBIOPANKKI? Sinun näytteesi on tärkeä!
 2. 2. BIOPANKITSUOMESSA Biopankkilaki 2013 500 000 näytettä 2020 mennessä Biopankkien perustaminen 2014-15
 3. 3. Paikalliset biopankit Valtakunnalliset biopankit Biopankki Borealis Helsingin Biopankki Tampereen Biopankki Biopankki HematologinenTHL Biopankki Itä-Suomen Biopankki Auria Biopankki Keski-Suomen Biopankki BIOPANKITSUOMESSA
 4. 4. 1. Biopankkisuostumus Kaikki perustuu vapaaehtoiseen biopankkisuostumukseen. MITENBIOPANKITTOIMIVAT?
 5. 5. MITENBIOPANKITTOIMIVAT? 2. Näytteenotto Sairaalassa, terveyskeskuksessa, tutkimushankkeiden yhteydessä tai suoraan biopankeissa.
 6. 6. MITENBIOPANKITTOIMIVAT? 3. Näytteen tallettaminen Biopankit ovat sairaaloiden, yliopistojen ja muiden tutkimusta tekevien tahojen omistamia luvan- varaisia ja Valviran valvomia.
 7. 7. MITENBIOPANKITTOIMIVAT? 4. Tietojen tallettaminen Esimerkiksi sairaus-, terveys- ja elämäntapatietoa sekä erilaisia mittaustietoja.
 8. 8. MITENBIOPANKITTOIMIVAT? 5. Näytteen ja tietojen anonymiteetti Kaikki näytteenantajien näytteet ja tiedot säilytetään koodattuina ja erillään toisistaan.
 9. 9. MITENBIOPANKITTOIMIVAT? 6. Näytteet ja tiedot tutkimuskäytössä Biopankkinäytteitä ja -tietoja käytetään laadukkaaseen lääketieteelliseen tutkimukseen ja uusien tehokkaampien hoitomuotojen kehittämiseen.
 10. 10. MITENBIOPANKITTOIMIVAT? 7. Tulokset ja hyödyt Tutkimus tuottaa uutta tietoa diagnostiikasta, sairauksista ja niiden hoidosta.
 11. 11. TEHOKKAAMPI ENNALTAEHKÄISY • Sairauksien ennaltaehkäiseminen • Terveysriskien pienentäminen - elintapoja suuntaamalla (liikunnalla, ravitsemuksella ja terveyshaittoja välttämällä) - riskiryhmiä tunnistamalla TARKENNETTU DIAGNOSTIIKKA • Diagnoosien tarkentuminen • Sairauksien alaryhmien parempi tunnistaminen KAIKKIHYÖTYVÄTBIOPANKEISTA
 12. 12. TARKENNETTU HOITO JA LÄÄKINTÄ • Tehokkaammat hoitomenetelmät • Uudet ja täsmällisemmät lääkkeet • Samat lääkkeet eivät sovi kaikille - ihmiset reagoivat lääkkeisiin eri tavoin - tavoitteena entistä henkilökohtaisempi hoito KAIKKIHYÖTYVÄTBIOPANKEISTA TÄTÄ TEKEVÄT YHTEISTYÖSSÄ: Terveydenhuolto • Yritykset • Tutkijat Potilaat ja muut kansalaiset
 13. 13. Sisältö ja tekstit: Juha Pekka Turunen – koulutuspäällikkö, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Anu Jalanko – biopankin johtaja, THL Biopankki Helena Kääriäinen – tutkimusprofessori, THL Biopankki Saara Hassinen – toimitusjohtaja, Terveysteknologian Liitto ry Olli Vainio – viestintäasiantuntija, Voimisto Oy Joona Koskela – viestintäasiantuntija, Voimisto Oy Graafinen suunnittelu ja kuvitus: Joona Koskela – Voimisto Oy Kustantajat: Biotekniikan neuvottelukunta BBMRI.fi Sinun näytteesi on tärkeä!

×