Sistem rangka

10,927 views

Published on

Sistem rangka

 1. 1. Ahli Kumpulan :1. Ahmad Adnan2. Ahmad Faris3. Ahmad Khairi4. Ahmad Nizam
 2. 2.  Sistem rangka merupakan satu rangkaian tulang yang berfungsi untuk menyokong dan melindungi beberapa organ yang lembut pada tubuh badan kita. Sistem rangka biasanya terdiri daripada tulang, otot, ligamen, tendon dan organ yang lain. Terdapat kira-kira 206 tulang dalam badan manusia dewasa yang normal. Sistem ini tebahagi kepada dua bahagian utama iaitu : a) Rangka aksial b) Rangka apendikular
 3. 3. TULANG LIGAMEN SISTEM RANGKARAWAN TENDON SENDI
 4. 4. RAWAN Pejaltapi elastik. Contoh seperti cuping telinga, hujung hidung & hujung tulang. Fungsi : 1. tisu lembut yang menyaluti hujung tulang. 2. rangka penyokong yang menyerap hentakan.
 5. 5. LIGAMEN Tisu gentian yang berwarna putih. Tisu yang liat & kuat. Fungsi : menghubungkan dua / lebih tulang- tulang yang bersendi.
 6. 6. TENDON Tisugentian yang berwarna putih. Merupakan jalur tisu yang kuat. Fungsi : tisu penghubung yang menghubungkan otot ke tulang.
 7. 7. Perlindungan  Tulang adalah struktur yang keras dan padat. Oleh itu, ia berfungsi kepada tubuh badan manusia sebagai perlindungan kepada tisu dan organ- organ penting  Contohnya, tulang tengkorang memberi perlindungan yang amat penting kepada otak.
 8. 8. Sebagai penyokong  Tulang bertindak sebagai bahan sokongan kepada badan, boleh menampung berat badan seseorang.Penghasilan sel darah merah  Sumsum merah yang terdapat pada tulang boleh menghasilkan sel darah merah, sel darah putih dan platlets.  Proses ini dikenali sebagai hematopoiesis dan hemopoiesis
 9. 9. Pergerakan  Pada sistem rangka terdapat otot yang melekat pada tulang melalui tendon.  Pergerakan cotract dan relax otot yang ada pada tulang membolehkan kita untutk bergerak.Tempat penyimpanan  Tulang juga berfungsi sebagai tempat penyimpanan. Ia boleh bertindak sebagai ‘stor’ penyimpan bahan mineral seperti kalsium, fosforus dan juga sedikit lemak.
 10. 10. Tulang Panjang Tulang Pendek ADA 5 JENISTulang Leper Tulang Bulat Tulang Tak Tentu Bentuk
 11. 11. Peha (femur), kaki (tibia & fibula),Tulang Panjang lengan tangan (humerus), forearm (ulna & radius), jari & kuku (phalanges) Tulang pergelangan tanganTulang Pendek (carpals), tulang pergelangan kaki (tarsals) Tulang kranium (melindungiTulang Leper otak), tulang dada (sternum), tulang rusuk, tulang belikat (scapulae)
 12. 12. Tulang Tak Tentu Tulang belakang (vertebrae), tulang Bentuk pinggul, sesetengah tulang muka, tulang tumit (calcaneus) Tulang Bulat Tempurung lutut (patellae)
 13. 13. TULANG TULANG TULANG BERAWAN BERMEMBRANE Terbentuk secaraBerkembang di dalam langsung daripada tisurawan (kondral) hialin mensikima (tisu lapisan tengah embrio) -) Tulang panjang -) Tulang pipih -) Tulang pendek
 14. 14. PROSES OSIFIKASI Bermula pada sekitar bulan kedua kehidupan intrauterus. Osifikasi intra Cepat berlaku membrane Berlaku dalam pembentukan Osifikasi tulang anggota kerana tulang Endokondrol ini diperlukan sebagai penyokong hanya selepas beberapa bulan bayi dilahirkan
 15. 15. Kawasan tempat tulang akan berkembang akan dipenuhi dengan sel mesenkima. Selsel ini membiak dan kaya dengan bekalan darah. Sel mesenkima akan mengalami pembezaan menjadi sel osteoprogenitor sebelum bertukar menjadi sel tulang muda, osteoblas.Osteoblas merembeskan matriks organic ke sekitarnya. Sel- sel ini menjadi sel tulang matang iaitu osteosit, dan terletak di dalam lakuna yang dikelilingi oleh matriks.
 16. 16. Disebabkan oleh tindakan enzim alkalin fosfatase daripada osteoblas, matriks mengalami kalsifikasi.Osteosit di dalam lakuna yang dikelilingi oleh bahan matriks yang dikalsihkasi dikenali sebagai spikul. Proses kalsifikasi bahan matriks ini berlangsungberterusan di periferi spikul. Spikul ini menjulur keluar secara radial (radiate out) dan berkembang membentuk trabekula.
 17. 17. Trabekula-trabekula akan bercantum saling memaut dan membatasi satu sama lain, lalu membentuk ruang di antaranya seperti sponj yang dikenali sebagai tulang spongiosa (kanselus). Berhampiran dengan permukaan tulang spongiosa, terjadi pengendapan berterusan lapisan tulangsegar di atas trabekula.Proses ini akan menebalkan trabekula,dan lantas menyempitkan dan akhirnya menutupi ruang di antaranya. Disebabkan proses ini, bahagian padat tulang terbentuk di periferi tulang.
 18. 18. Tisu rawan hialin akan dibentuk melalui proses pembentukan rawan pada kawasan tulang akan berkembang. Rawan hialin ini berfungsi sebagai model untuk pembentukan tulang.Bahagian sentral rawan akan mengalami proses degenerasi iaitu kalsiflkasi matriks di sekitar selrawan yang akan menyekat pembekalan nutrien dan lantas menyebabkan sel rawan di dalam lakuna mati. Lakuna di kawasan ini menjadi kosong.
 19. 19. Sementara itu kawasan di sekitar model rawan ini menjadi lebih kaya dengan pembekalan darah.Oleh itu, sel-sel mesenkima di lapisan bersel perikondrium mengalami pembezaan lalu bertukar kepada sel osteogenik (pembentuk tulang) dan seterusnya menjadi osteoblas. Melaluinya matriks tulang akan terhasil.
 20. 20. RANGKA AKSIAL Thorax Tengkorak -Sternum-Tulang kranial -Tulang rusuk -Tulang muka Tulang vertebra
 21. 21. RANGKA APENDIKULAR Bahagian Pectoral Pelvic (hip) Bahagian anggota atas(shoulder) girdles girdle anggota bawah -Humerus-Klavikel -Femur -Ulna & radius-Skapula -Patella -Carpals & -Fibula metacarpals -Tibia -Phalanges -Tarsals -Metatarsals -Phalanges
 22. 22.  Klasifikasi Sendi FIBROUS JOINTS Suture Gomphosis Syndesmosis
 23. 23. Suture
 24. 24. Syndesmosis
 25. 25. Gomphosis
 26. 26. CARTILAGINOUS JOINTSSynchondrosis Symphysis
 27. 27. Symphysis
 28. 28. Synchondrosis
 29. 29. HingePlanar Pivot SYNOVIAL JOINTS Ball-and Condyloid socket Saddle

×