Soalan 1

675 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
675
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Soalan 1

  1. 1. Soalan 1 Perkembangan nasionalisme di Asia Tenggara Nasionalisme tahap pertama Nasionalisme tahap keduaRajah di atas menunjukkan perkembangan nasionalisme yang berlaku di Asia Tenggara.a. Nyatakan dua ciri gerakan nasionalisme yang berkembang pada tahap pertama.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)b. Apakah tuntutan rakyat Filipina terhadap penjajah Sepanyol dalam gerakan nasionalismetahap pertama.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)c. Mengapakah gerakan nasionalisme di Asia Tenggara menjadi lebih tersusun pada tahapkedua?(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)d. Apakah matlamat yang ingin dicapai oleh golongan nasionalis pada tahap kedua?(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)e. Pada pendapat anda, mengapakah semangat nasionalisme penting kepada kita?(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)
  2. 2. Soalan 2 • Warta Malaya • Warta Negara • MajlisSenarai di atas merupakan antara akhbar yang diterbitkan pada tahun 1930-an yang banyakmembangkitkan isu politik, ekonomi, social dan pendidikan orang Melayu.a. Apakah tujuan akhbar ini membangkitkan isu-isu tersebut?______________________________________________________________________________ (1 markah) b. Nyatakan isu ekonomi yang dibangkitkan oleh akhbar-akhbar tersebut.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)c. Apakah isu pendidikan yang dimuatkan dalam akhbar tersebut(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)d. Jelaskan persoalan politik yang dibangkitkan oleh akhbar-akhbar tersebut.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)e. Nyatakan 3 faedah yang anda peroleh dengan membaca akhbar.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________(iii)___________________________________________________________________________ (3 markah)
  3. 3. Soalan 3Rajah berikut menunjukkan ciri-ciri negara dan bangsa Kesultanan Melayu Melaka.Wilayah Pengaruh X Ciri- ciri negara dan bangsa dalam Rakyat Kesultanan Melayu Melaka Y Keunggulan Lambang- undang-undang Lambanga. Apakah ciri X dan Y?(i) X -________________________________________________________________________(ii) Y - _______________________________________________________________________ (2 markah)b. Senaraikan dua lambang yang menjadi symbol kebesaran kerajaan Kesultanan MelayuMelaka.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)c. Berikan dua sumber undang-undang bertulis dalam Kesultanan Melayu Melaka.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)d. Pada pandangan anda, mengapakah penguatkuasaan undang-undang penting bagi sesebuahkerajaan?(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)e. Andaikan anda adalah seorang rakyat pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Apakah tandaketaatan anda pada raja yang memerintah?
  4. 4. (i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)Soalan 4Gambar berikut menunjukkan penentangan terhadap Malayan Union.Pelbagai reaksi penduduk Tanah Melayu muncul apabila Malayan Union diperkenalkan. OrangMelayu telah mengambil beberapa tindakan sebagai bantahan terhadap Malayan Union.a. Senaraikan dua tindakan orang Melayu membantah Mayan Union.(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)b. Apakah yang dicadangkan oleh Dato’ Onn Ja’afar kepada orang Melayu untuk membantahMalayan Union(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)c. Namakan pertubuhan yang ditubuhkan pada Kongres Melayu Pertama.______________________________________________________________________________ (1 markah)d. Apakah kesan daripada bantahan orang Melayu terhadap Malayan Union?(i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________ (2 markah)e. Apakah tiga nilai yang boleh diterap melalui aktiviti berpersatuan?
  5. 5. (i) ___________________________________________________________________________(ii) ___________________________________________________________________________(iii)___________________________________________________________________________ (3 markah)

×